Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Számomra a megfelelő felsőokta...

Számomra a megfelelő felsőoktatási/ továbbtanulási intézmény?

Figyelt kérdés

Igazán gondban vagyok ezzel a kérdéssel, bár van még időm (legalábbis mindenki ezt mondja ha felhozom a témát) engem mégis foglalkoztat, hogy hogyan tovább. Ha már gimnáziumba jártam (ráadásul nem is rosszba), akkor értelemszerűen az egyetem ami szóba jöhet.

A matekkal vagy egyéb ehhez hasonló képességeket igénylő területek kizárva, azaz közgazdaságitól a mérnökiig minden. Ami engem igazán érdekel meg amihez vannak képességeim,készségeim azok inkább a humán területeket (bölcsészet) érintik.

Ezen is belül hogy szűkítsem, elég analitikusan, elemzően tudok gondolkodni, ezért esélyes a PSZICHOLÓGIA. Aztán az íráshoz (cikkek írásához, vagy bármilyen pl. emberi viselkedéssel kapcs. témáról, gondolati dolgokról való véleménykifejtéshez) is 'értek'.

Viszont nem igazán bírom az olyan kemény szabályrendszereket, amik egyetemen vannak, itt gimiben is eléggé öntörvényűen csinálom a dolgokat, a tanulást, vagyis pont a határon belül még, de eléggé a szélét súrolva.

Sajnos a szüleimmel ezekről nem igazán tudok beszélgetni, anyát nem érdekli, meg nincs is itthon M.o.-n, külföldön dolgozik, apa meg nagyon arrogáns, mindenből kioktat, lehurrog és valahogy nem érti meg ezeket, meg semmit amit elmondok, elvesztem a bátorságomat is ha beszélgetünk.

Már azon is gondolkodtam h valami szabadegyetemre megyek (ami persze nem egyetem) és ott elvégzek valami olyat ami igazán érdekel, pl. alternatív gyógyítás, természetgyógyászat, ilyenek. Kiskoromban orvos akartam lenni, de az orvosi egyetem valahogy riaszt, meg nem szeretnék meghülyülni annyi tanulástól.

2017. aug. 27. 12:17
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Ha a kötött tanulás nem az erősséged, akkor nem biztos, hogy neked való egy egyetem. Ne azt nézd, hogy mit szeretsz csinálni, hanem azt, hogy mi az, amit el tudsz majd adni a munkaerő piacon. Sikeres író egyetemi végzettség nálkül is lehetsz, ugyanakkor egy magyar szakkal nem feltétlenül találsz munkát. Ahhoz, hogy pszichológus legyél, nagyon sokat kell tanulni. A természetgyógyászat divatja szerintem már lecsengett, és komolytalannak is tartom. Keress egy olyan területet, ahol várhatóan el tudsz helyezkedni, és ha szükségesek ahhoz további tanulmányok, akkor állj neki!
2017. aug. 27. 12:27
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Aztán az íráshoz (cikkek írásához, vagy bármilyen pl. emberi viselkedéssel kapcs. témáról, gondolati dolgokról való véleménykifejtéshez) is 'értek'.

A fenti szöveg alapján: nem, az íráshoz nem értesz.

2017. aug. 27. 12:33
 3/6 anonim ***** válasza:

azért az egyetem sem olyan kötött, magad állítod össze az órarendedet, és az órák többségére nem kötelező bejárni (persze ezt intézménye és tudományterülete válogatja). egyébként a pszichóhoz kell egy minimális matematika, ugyanis statisztikát is tanulni fogsz. a pszichológiánál pedig sokat kell tanulni, 3 év alapképzés, majd mester, és utána további vizsgák, hogy az a lélekbúvár lehess, akihez óránként mennek az emberek beszélgetni.

én a helyedben tehát a következőket csinálnám:

-vagy az érdeklődésemnek megfelelő szakra jelentkeznék egy felsőoktatási intézménybe

-vagy nem mennék egyetemre, hanem tanfolyamot, valamilyen képzést (akár OKJ) végeznék el. lehet tanulni ún. MOOC kurzusokon keresztül (Coursera, edX, Udacity), ez azt jelenti, hogy online kurzusokat vehetsz fel (neves egyetemekről is), amik általában több hétig tartanak, és a végén attól függően, hogy fizettél-e érte kaphatsz egy hivatalos oklevelet, de ingyen is teljesíthetőek, ha nem a papír a szempont nálad. más kérdés, hogy milyen munkát tudsz ezekkel szerezni, de arra jók, hogy pld. a programozás alapjait elsajátítsd vagy továbbképezd magad

-én akármit is választanék, művelném magam az iskolán kívül is: blogírás a területről, könyvek olvasása, online videók, filmek nézése a témákról stb.

egyébként nem tudom, mit értesz azon, hogy öntörvényűen csinálod a dolgokat. egy munkahelyen is szabályrendszer van, be kell menni, ott kell tölteni bizonyos órát, be vannak osztva a szünetek stb. neked szerintem az álommelód az lenne, ami néhány youtube-os figurának bejött: videókat, tartalmat készítenek valamiről, és ebből élnek (szponzorálásokból, reklámokból, könyvet írnak, eseményekre hívják őket...). én erre viszont nem alapoznék, csak akkor, ha tényleg kiemelkedően jó vagy abban, hogy el tudod adni magad.

2017. aug. 27. 13:24
 4/6 anonim ***** válasza:
67%
Hát én humán érdeklődéssel nem mennék egyetemre, a legtöbb humán szak olyan telítettet hogy esélytelen benne elhelyezkedni, mert középiskolások 70%-a humánra megy. Pont az általad is említett pszichológia a legnépszerűbb, már így is bőven túlképzés folyik viselkedéselemzőkből. Ha már mindenáron bölcsészre akarsz menni akkor valami különlegesebb nyelvszakra menj, azzal van esélyed elhelyezkedni. Nálad a tanári is kilőve, mivel humán tanárokat nem nagyon keresnek. Óvónő esetleg?
2017. aug. 27. 14:13
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

Írni végzettség nélkül is lehet, ha elindulsz pályázaton és jó vagy, akkor akár holnap kiadnak, de ebből megélni képtelenség, ráadásul már egy gyakoris kérdést is körülményeskedve, nehezen érthetően fogalmazol meg, úgyhogy tutira mondom neked, hogy ezen még nagyon sokat kellene dolgoznod.

Orvostanhallgatóként nyilván hazabeszélek, de az alternatív gyógyítás semmilyen valódi gyógyításnak nem alternatívája, a hatásosságára nincs tudományos bizonyíték, és ne legyél alternatív gyógyító, ha komolyan segíteni szeretnél az embereken.

Ha szereted a gyerekeket, én a gyógypedagógiát ajánlom. Sokban hasonlít a pszichológiára, de a pszichológiával szemben gyógypedagógusból hiány van, nem nehéz elvégezni a szakot, sokféle lehetőséged van vele, fejlődik és komolyan segíthetsz vele embereken. Ha az nem tetszik, akkor még nyelvi szakok jöhetnek szóba, lehetőleg ritka, de nem teljesen ismeretlen nyelvekre specializálódva remekül elboldogulhatsz fordítóként, és a tanulás se annyira vészes.

Persze itt jegyzem meg, hogy ha egyáltalán nem akarsz tanulni, vagy középsulis energiabefektetést vársz az egyetemtől, akkor meg kéne fontolni, hogy a felsőoktatás neked való-e. Az is lehet, hogy kell még neked pár év, hogy igazán lásd, hogy mit szeretnél, mire vagy képes, milyen szerepkörbe passzolsz. Csak úgy jelentkezz egyetemi szakra, ha biztos vagy benne, hogy csinálni szeretnéd és végig tudod csinálni, mert az állam nagyon kevés félévet finanszíroz, ha Msc diplomát is szeretnél (márpedig az kell a boldoguláshoz), akkor nem nagyon lehet majd ingázni az irányok között, hacsak nem opció az önköltség.

2017. aug. 27. 18:39
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
2017. aug. 28. 19:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!