Mennyi az esély arra, hogy valaki 89-es IQ-val elvégezze az orvosi egyetemet?
Voltam 2 éve egy pszichológusnál, ő csinált nekem intelligencia tesztet. Azt mondta, hogy 89 az IQ-m, ez átlagon aluli intelligenciát jelent és szerinte nem kellene orvosi egyetemre mennem. De oda húz a szívem, nagyon sokat harcoltam érte 12.-ben, az összes érettségim 5 lett és kaptam is egy SMS-t 26-án, hogy élertem Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karára a ponthatárt. :)
Viszont nagyon félek, hogy nem fogok-e ott kibukni, nem fogok-e "bekattanni", mivel tisztában vagyok vele, hogy ott egy szemeszter alatt többet fogok tanulni, mint 4 év alatt kellett az érettségire. Igaz nagyon nagy szorgalommal el fogom tudni végezni? Csak én kellek hozzá, megpróbálom elfelejteni ezt az egész alacsony intelligencia dolgot. De nem megy.. ez a mondat kísért 2 éve, ahogy mondja a pszichológus. Jobb lett volna, ha nem kíváncsiskodom pályaválasztási teszttel, de megerősítést szerettem volna.. erre kaptam eltántorítást.
Írd meg a Mensa ingyenes elektronikus tesztjét a weboldalunkon: [link]
Ez egy hiteles IQ-teszt, ellentétben azokkal az elavult tesztekkel, amelyek kint vannak a pszichológusoknál.
Ahogyan írsz, abból nem úgy tűnik, hogy átlag alatti az IQ-d.
Ha elérted a felvételi ponthatárt, akkor iratkozz be! Ha az első évet átvészeled az orvosin, utána már nem lesz gond. Nem hiszem , hogy egy alacsony IQ-jú ember olyan mondatokat fogalmaz mint te, ráadásul helyesírásod is jó.
Az, hogy nem megy a matek, hát megesik... Szorgalommal pótolod.
Hagyjuk már. Milyen szakember az ilyen aki lehúz téged és még negatív tanácsot is ad?
Ne neki higgy, hanem magadnak. Ha szeretnéd és képesnek érzed magad akkor csináld. Előre eldöntöd, hogy ki fogsz bukni, mielőtt még felvettek volna?
Egyáltalán mi az IQ? Hogy lehet azt lemérni? Egyetlen igazán hiteles teszt sincsen jelenleg. És az ember IQ-ja is változik az évek előrehaladtával.
Úgyhogy hajrá! ;)
Szia!
Szerintem átlag alatti IQ-val nem hoz össze az ember jó emelt érettségiket természettudományos tárgyakból, amik inkább a logikára, mint a magolásra épülnek.
Szerintem 89-es IQ-val nem lehet elvégezni az orvosit, mert egyáltalán nem csak magolás, de bejutni sem tud az ember. Az IQ-t meg rengeteg szempont alapján mérik és standardizálják, egy másik kultúrára szabott IQ-teszten siralmas eredményt érne el az, aki a sajátjában jót ír. Azt nézik, fel tudsz-e ismerni mintázatokat, meg megértesz-e logikai szabályokat, emellett van olyan része, ami a gyors memorizálást méri, megint más a téri tájékozódást stb. Én hivatalos mérésen sosem voltam, nem hivatalos szerint 110 felett vagyok, de sikerült már több pontnyi különbséget összehoznom aktuális hangulat és türelem alapján. Rendes, validált tesztre el sem megyek, mert nem hiszek ebben én annyira. Ha feszültség volt köztetek a nővel, lehet, hogy nem is koncentráltál rendesen. Nekem van egy olyan évfolyamtársam, akinek egy ilyen teszten azt hozták ki, hogy matematikailag nagyon zéró, viszont szövegértéssel felhúzta 120-ra az összesített eredményt. Közben gyakran látni rajta, hogy magol, magol, és bele lehet kavarni alap dolgokba, amik miatt sok bukási élményben volt része, de 1 év csúszással megúszta a dolgot. Ő pl. rosszul tanul szerintem, és a nyelvérzéke viszont olyan fantasztikus, hogy mindenféle egzotikus nyelvből tesz le felsőfokú nyelvvizsgákat. De ismerek olyan embert is, aki a toronymagas IQ-jával a meg nem értett zseninek hitte magát nagyon sokáig, és kudarcok sora érte egész életében. Az IQ igazából azt lenne hivatott megmutatni, hogy mennyire vagy alkalmazkodóképes, mennyire tudsz érvényesülni, mennyire látsz át dolgokat. Ha ez megvan, ne törődj egy hivatalos teszt pontszámával, főleg, hogy lehet, hogy nem is jól mértek.
Üdv, egy ötödéves orvosis.
Figyu...én anno altalanosban kitoltottem egy tesztet aminek az lett az eredménye hogy szakmunkás vagy szakközép javasolt ( mert h átlagos képességünek dobott ki ) ... Nem érdekelt elmentem a megye legerősebb gimiebe.... 4,1-4,3 körüli atlagom volt, majd igaz hogy nem a leges legdurvább egyetemre mentem de egy - sokak szerint - brutál nehéz szakra, és élek, virulok.
Ne halhass ezekre, kövesd az álmaidat. Ha szorgalmas vagy, menni fog.
Ha megzavart mérés közben, türelmetlen volt veled, stb, akkor nem hiteles az eredmény, mert ezek simán befolyásolhatták a teljesítményedet. Ha el tudod érni a kompetenciamérések adatait, ott három mérés anyagaiból látni, hogy hol állsz matekban és nyelvi kompetenciában a korosztályodhoz képest, igazán nyilván senkit sem érdekeltek a kompetenciamérések sem, de egy jobb támpont az egészhez.
Mensa tesztet ne csináld, ahogyan fentebb is írják, az IQ több területet foglal magába, ehhez képest a Mensa csak egyet mér. Igaz, az a terület viszont a vizuális matematikai logika, úgyhogy azt, hogy pont abból "el vagy-e maradva", tökéletesen teszteli, de teljes IQ-ra nem ideális.
Én nem vagyok szakértő, de a közvetlen családomban többen is azok, ha ez számít valamit, kiskorom óta minden este erről dumcsizunk a családi asztal mellett. :D Szerintem ilyen eredményekkel kizárt, hogy gyenge képességű legyél. Az érettségi nagyban kompetenciaalapú (főleg az emeltek), teljesen intelligensen írsz, ez a pszichológusos élmény pedig nagyon bűzlik nekem (az is igaz, amit többen írnak feljebb, hogy eltérő tesztek eltérő eredményt mutathatnak), és egyedül a pszichológus bizonytalanított el, amikor 89-es IQ-val, ha simán tudtad is volna teljesíteni a középiskolát, biztosan kaptál volna olyan visszacsatolásokat is, amik alapján számítottál volna az eredményre (jóóó, mármint mindenkit lebutáznak párszor a pályafutása során és tele van kisebbségi komplexussal, de érted, alapjáraton aki gyengébb képességű, az a suliban szokott kiderülni, és nem megerősítésnek szánt pályaválasztási tanácsadáson). Nekem ez a sztori nagyon-nagyon bibis, és csak azt tudom mondani, hogy sajnálom, mert biztosan pocsék, hogy úgy érzed, hogy ott egy kész tény előtted, és két éve ott motoszkálhat benned, hogy a pszichológusnak igaza volt, és te csak tagadod, mert nem akarod belátni a korlátaidat, és csak annyit tudok mondani, hogy nem, biztosan valahol 120 körül vagy, de semmivel nem tudom bebizonyítani neked, mert nem vagyok szakértő és nem csináltunk tesztet, de mondjuk úgy, hogy az eredményeid alapján ez sokkal valószínűbb, és valami nem volt rendben azzal a méréssel.
Mivel ilyen simán bejutottál, nem hiszem, hogy probléma lesz. A SOTÉ-ra nem sétagalopp bekerülni, és az eddigi szorgalmad, a magas eredményeid - és szerintem a képességeid is - nagyban valószínűsítik, hogy el fogod végezni, szóval no para. Egy percig se hidd el magadról, hogy nem tudsz úgy tanulni, mint a többiek, mert az nem lesz igaz.
19/L (szeptembertől szintén orvosis)
Szerintem ha ennyire zavar, amit az a pszichológus mondott, akkor menj el egy új, általad választott pszichológushoz, és csináltass egy új IQ tesztet. Amúgy szerintem sem annyira reális az ilyen tesztek eredménye, sokat ronthat rajta, ha fáradt vagy, nem koncentrálsz eléggé vagy ideges vagy, stb. Nekem is volt, hogy egy netes IQ teszttel szórakoztam, és 120 feletti eredményt adott, pár hónap múlva pedig újra megcsináltam (jóval kevesebb figyelemmel), és 80 alatti lett az eredményem, pedig nem volt a két teszt között agysérülésem vagy betegségem :D
Az orvosit szerintem megfelelő mértékű szorgalommal és motivációval szinte bárki meg tudja csinálni. Nem tudom, hogy ez vigasztal-e, és nem akarok senkit kiábrándítani a magyar orvosokból, de néha meglepődök, hogy mennyire buta, szűk látókörű, tájékozatlan évfolyamtársaim szereznek 4-es, 5-ös jegyeket a vizsgákon, mert szorgalmuk van a magoláshoz, de eszük nem sok...
20/L, leendő másodéves
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!