Amikor az sms-t kapom akkor az a végleges szakot is tartalmazza ahova felvettek?
"Attól, hogy elérem a ponthatárt még nem biztos, hogy bekerülök a maximálisan felvehető diákok számába."
De, biztos. Ugyanis a ponthatár meghúzása a jelentkezők pontjaitól függ és nem az egyetem szabja meg hasracsapással.
Pl. egy szakon a maximálisan felvehető emberek száma 100. Jelentkeznek 500-an. Sorrendbeteszik az 500 diákot a pontszámuk alapján, majd megnézik, hogy a 100. diáknak mennyi a pontszáma. Ha a 100. diáknak 399 pontja van, akkor az lesz a ponthatár.
(Ha a 100. helyen több ember áll, mert mindannyiuknak ugyanannyi a pontja, akkor csak 99 diákot fognak felvenni és a 99. diák pontszáma lesz a ponthatár.)
#3 Sajnos ez sem teljesen így van, az én szakomon nem telítik fel teljesen a férőhelyeket, hanem hasraütésszerűen hozzák azt a bizonyos ponthatárt, mondván hogy akinek kevesebb van, az a tapasztalat szerint nem bírja amúgysem elvégezni.
+1 pro tipp: ha felvi.hu-n rákeresel a tavalyi ponthatárokra a sulidat és a kart kiválasztva, majd a linkben a 16-ot átírod 17-re, és ezt a még elérhetetlen oldalt holnap 8 óra előtt elkezded frissítgeni, akkor valamivel előbb fogsz értesülni, mint a hivatalos kihirdetés. :)
Ahova én jelentkeztem MSc-re külön férőhely van államin és önköltséges képzésen is. Meg lehet nézni a tavalyi archív mappákat és ott az előző éveknél a férőhelyek számát illetve a ponthatárokat. Miért van az, hogy 5 férőhelyes állami helyett 15 embert vettek fel?
Biztos van "előre" meghúzott ponthatár az intézménynek.
Elvileg nekem lenne esélyem bekerülni holnap, mert a 35 fős férőhelyből 20-an jelentkeztünk összesen, nekem kereken 50 pontom van és elvileg be kell, hogy kerüljek azzal, hogy az én pontom lesz a határ. Ha nem fogok akkor az biztos azért lesz, ahogyan fentebb is írták, hogy aki minimummal megy az nem tudná elvégezni...
6, mondom azért, mert intézményi kertszámok vannak...
Felvehetnek akármilyen karra 1000 embert, szakonként van egy kb határ, mennyit. Az akármilyen szakra 100-nál többen nem mehetnek, legalább 100 pontja van 120 embernek. Plusz húsz fővel nem indulhat, 99 lesz a ponthatár, így meg csak 84 ember jut be. A maradék 14 helyet megnyerik a kar egyéb szakjai...
Van, ahol meg terveznek 5-6 fővel, és pont ők kapják meg a plusz helyeket, mert belefér... Nem hülyék, akik az algoritmust megalkották, hidd el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!