Corvinus, BME vagy mi legyen? (Többi lent)
Sziasztok! Nos, tudtam, hogy a BCEre nem lesz meg az államilag támogatott 450-460 pont (nemzetközi gazdálkodás, gazdálkodás-menedzsment és penzügy számvitel). Ám összesítve 421 lett, a tavaly pénzügy ponthatár pedig 417 volt. Az lenne most a kérdésem első körben, hogy szerintetek mennyire emelnek ezen, illetve, tudom hogy ez a 4 pont nem sok, de reális hogy 417 maradna?
A másik kérdésem az lenne, hogy Corvinus volt mindig is a fő cél, pénzügyet azért jelöltem be mert ott alacsony a fizetős pontszám, és reménykedem ha felvesznek akkor pl 1 év után gazdmenre vagy ngre átmehetek. A kérdés így szól: inkább maradjak corvinuson ha már az az álmom, de számomra kevésbé kedvelt szakon, vagy menjek a BMEre (ugyanis ott a fizetősön 340 a ponthatár) és ott akkor azt tanulhatom amit szeretnék? (Itt viszont az egyetem nem vonzz annyira)
Előre is köszi a normális válaszokat! 😊
Azt döntsd el, hogy fizetősre vagy államisra akarsz/tudsz menni? A PSZ-en szerintem jelenleg a legjobb a BGE és nemzetközi gazdálkodáson is nagyon jó. Fizetősön elég drága a BCE, meg a BME is. De ha van pénzed, akkor BCE. Ha nincs és jó diplomát szeretnél, akkor BGE és oda egyből felvesznek a kívánt szakodra a pontjaid alapján.
Egyébként csinálhattad volna azt is, hogy vidékfejlesztési agrármérnökire mész a BCE-re, ahova államisra felvettek volna, és a mestert meg mondjuk logisztikán vagy pénzügyön vagy vezetés szervezésen végezted volna. Tehát mesteren ugyanoda jutottál volna már, mintha az alapképzést gazdasági szakon kezdted volna.
400+ ösztöndíjról mindenki csak hallott, de senki nincs aki kapná is. Legalábbis itt a gyakorira nem ír senki. A 400+ ezek szerint csak egy mézesmadzag. Nem lehet tudni, hogy évfolyamonként, szakonként jelenleg hányan kapnak.
Nyilván nem kaphat mindenki, mert annyi pénze nincs az egyetemnek. Az egyik legtöbb bevételt a költségtérítésekből a GTK hozza az egyetemnek és nyilván nem fizetik vissza az összes lóvét, nem azért szedik be. Szóval csak korlátozott számban kaphatnak azok is akik teljesítik a kiírást. De nem tudom, mert erről nem olvasni itt meg sehol se semmit. Ennél sokkal átláthatóbb a BGE Biztos Jövő ösztöndíja, amit csak a költségtérítésesek kaphatnak és akár a tandíjad 100%-át is fedezheti. Szóval a 400+-ban ne nagyon bízzál, inkább menjél helyette duális képzésre a BGE-re vagy a BCE fehérvári karára, mert az havonta biztosan legalább 82.875 Ft nettóban, amit kézhez kapsz, abból kijön a költségtérítésed bőven, a BGE-n meg ehhez jöhet még a Biztos Jövő ösztöndíj is, a BME - GTK-n nincs duális.
Miért hasonlítod össze a BME-GTK-t a BCE-vwel vagy a BGE-vel?
Mind a szakok számának tekintetében, mind a hallgatók számának tekintetében a BGE és a BCE a legnagyobb. Mind a két helyen tudsz kettős diplomát szerezni. Elég sok botrány volt idén a BME-GTK-n, ami megtépázta a renoméját. Lesz az ELTE-n is üzleti képzés, gondolom a BME-GTK-s oktatók egy része át fog oda menni, a botrányok miatt, valószínűsítem. Te dolgod hova mész én első két helyre biztosan a BGE-t és a BCE-t írnám.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!