Én most gimnáziumba járok.Szeretnék a rajzzal foglalkozni, vagy valami hasonló, ezzel kapcsolatossal.Hova menjek gimi után? Vagy hova mehetek?
Iparművészetire.
Az egyetem és a főiskola az felsőoktatás, oda csak érettségi után mehetsz. Szakközépiskola pedig olyan mint a gimnázium, csak valamire szakosodott, valamilyen egyéb tárgyat oktat amit gimiben nem (pl közgáz, programozás). Érettségit a középiskolai tanulmányaid befejezése után tehetsz, míg diplomát felsoktatási intézmény elvégzése után.
Szakközépiskola: olyan érettségit adó iskola ahol egy szkképesítést is szerzel az érettségi mellé. Ha gimibe jársz, ilyet már nem tudsz elvégezni, esetleg érettségi után, estin egy szakképzést egy szakiskolában.
Érettségi vizsga: A 4 éves anyagból tett vizsga.
Főiskola: 3 vagy 4 éves képzés amely végén diplomamunkát készítesz ami igazán arról szól, mennyire lettél járatos az adott témában. Nem csak diplomamunkát (szakdolgozatot) kell készíteni, hanem adott tárgyakból államvizsgát is kell tenni.
Létezik mesterképzés is a 4 év után, ahol egy ötödik évvel Egyetemi végzettségnek megfelelő képzést nyújtanak. az 5. év végén még egy Mestervizsgát-diplomamunkát kell készíteni.
Egyetem: 5 éves. Az ötödik év végén kell elkészíteni a diplomamunkát, letenni az államvizsgát. Gyakran nem könnyű eljutni az ötödik évig.
Most a képzőművészeti és az iparművészeti is egyetemként működik. De létezik náluk (ha jól tudom) a 4 év végén lehetőség a befejezésre.
Vannak nem diplomát adó, magsszintű képzések.
pl a kirakatrendező suli és néhány grafikát, fotót stb tanító érettségi utáni szakiskola.
Ha ebben az irányban szeretnél tovébbtanulni, legjobb ha azonnal beirratjkozol egy rajziskolába. megfelelő alapképzettség nélkül, egyik (nem fizetős) helyen sincs esélyed. A fizetős iskolák 200 000/félév körül mozognak.
Remélem tudtam valamenyit segíteni, bár az információim nem igazán frissek.
(egy grafikus)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!