21 évesen késő orvosit kezdeni?
1 félévet jártam egyetemre, de eldöntöttem, hogy mindenképp orvosit szeretnék. Idén szeptembertől kezdenék el járni a felkészítőre. Mivel külföldi vagyok, egyáltalán nem vagyok tisztában az itteni szabályokkal, diákhitellel.
Úgy hallottam, az oktatás 25 évig ingyenes és a 6 félév is ingyenes. Ebből 1 félévem már elment (a második az passzív, de az úgy hallottam, ebben a tekintetben nem számít). 25 éves korig támogatnak államilag, akkor még marad 4 évem, ha 21 évesen kezdem. Az a maradandó másfél év diákhitellel megoldható? Azt hallottam, nagyon nem ajánlott az életemet hitellel kezdeni (kérem, ha valakinek van tapasztalata a diákhitellel, ossza meg), viszont 1 félév az orvosin 1 milla, és az egyből nem fog menni. Tehát a visszafizetendő így összesen 2 és fél millió lenne. :( Ami, hát, nagyon sok.
Az megoldoható, hogy az ösztöndíjjal/szoctámmal spórolnék 4 évig, nyáron eljárnék dolgozni, és így megkönnyítsem magamnak az egész hitelt/kamatokat?
Köszönöm előre a válaszokat!!!!!!!! És a korrekciót is, ha valamit nem látok át.
Most tudtam meg, hogy a 25 év csak az OKJ-ra vonatkozik.
Ha felvesznek államira, és csak 1 pazarolt félévem van, akkor összesen 1 milliót kell majd visszafizetnem, igaz?
Rendre!
"21 évesen késő orvosit kezdeni?"
Nem, nem késő. Van aki 10 évvel nálad is később kezdi, és még neki sem késő.
" Idén szeptembertől kezdenék el járni a felkészítőre."
1 év alatt fellehet készülni emelt szintre jó százalékkal, de jó ha van előismereted. Addig mit fogsz csinálni? Ha van időd, akkor alaposan nézd át amiket eddig tanultál.
"Az a maradandó másfél év diákhitellel megoldható?"
Megoldható természetesen. De ha jól értem, akkor 1 félévet használtál el eddig. Maradt 11 féléved.
DE! Mivel osztatlan képzésben veszel részt, ezért 14 félévet add az állam, és akkor neked ebből kell levonni az egy félévedet, és maradt 13 féléved, a 12 féléves képzésre.
Ha csúszol, akkor persze hitelt kell felvenned (vagy ha szabad felhasználású diákhitel kell- röviden DH1), ami hitel, azaz kamatos kamat alapján fogja számolni a mindenkori törvénynek megfelelő aktuális kamatokat, így ha 1 misit veszel fel, akkor nem 1 misit kell visszafizetned, hanem annál többet (minél később fizeted vissza, annál többet kell visszafizetned-lásd kamatos kamat).
Itt a diákhitel 2 (röviden DH2) kalkulátora:
Játszadozzál rajta, és láthatod, hogy kb mennyit kell majd visszafizetned.
"Az megoldoható, hogy az ösztöndíjjal/szoctámmal spórolnék 4 évig, nyáron eljárnék dolgozni, és így megkönnyítsem magamnak az egész hitelt/kamatokat? "
Hát szerintem ha jó eredményeket akarsz, akkor elfáradsz, és nem lesz időd nagyon dolgozni, maximum nyáron, de akkor is jobb kiszellőztetni a fejedet is munka mellett. Én nagyon nem számolnék ezzel a munkalehetőséggel. Kell majd a pénz akkor egyébre, ne költsd el előre.
Hidd el, vissza tudod fizetni majd a hitelt, legyen az saját felhasználású, vagy tandíj jellegű!
Amikor tanulsz, akkor érdemes csak erre összpontosítani, hiszen ez nem egy könnyű szak.
Én sokkal rosszabb pénzügyi helyzetből indulok majd (nekem közel 10 misi lesz a fejem felett pályakezdéskor), és én mégis pozitívan szemlélem a jövőmet, annak ellenére, hogy nem lesz ilyen versenyképes képzettségem, mint Neked. Ne hagyd, hogy már most bedaráljon ez az érzés, és ha tanulsz, akkor minden energiádat aköré szervezd. A tanulásnál jó ösztönző a hitel, de mint írtam ne hagyd, hogy bedaráljon a nyomása.
Van, aki alapból 21 évesen kezdi, mert mondjuk nyelvi előkészítőre járt meg kihagyott egy évet, szóval bőven van időd. Szerintem, ha megteheted, érdemes magántanárra (is) beruházni, ő egy év alatt simán felránt egy jó szintre.
És jól írja az előző, 13 féléved lesz az osztatlan képzés miatt.
Sok sikert! :)
szerintem nem késő elkezdened, egyáltalán nincs korhoz kötve, talán még jobban be is érnek a dolgok. Arra viszont készülj fel, hogy az a 6 év csak a tanulás és utána elég hosszú út az, hogy szakorvos legyél. tehát 30 éves korodig ne nagyon számíts szabadidőre stb.
a nyárra meg ügyelj szerintem mert azt hiszem augusztusban van a pótvizsga időszak (javítsatok ki ha nem így van), és vannak nyári gyakorlatok is. Bár ugye ez is megoldható, mint a legtöbb dolog az életben.
Szóval hajrá c:
Számolj azzal is, hogy nyaranta június végéig vizsgaidőszak van, aztán 1 hónap nyári gyakorlat..:( (az augusztus meg pót-vizsgaidőszak lehet :D)
De nem késő elkezdeni, ha biztos vagy benne, hogy ez az álmod! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!