Matematika, valaki segítene?
Heló lenne pár kérdésem...
Ha 2 test hasonló csak pl az egyik oldala 2x-ese a másikénak akkor lambda négyzetesen vagy köbösen növekszik? Illetve melyik testnél hogy? Mert ahogy észrevettem a hengernél lambda köbös, de pl a téglatestnél négyzetes.
Koordináta geometriás feladatok vannak valahol? Főleg ilyen adott x egyenes és az ezzel párhuzamos egyenesek hol érintik az egyenest, az egyenes hol metszi a kört, illetve a test-be/köré írt körös feladat.
Illetve valószínűség számításos.
Azért kérdezem itt mert a neten minden találtam csak segítséget nem. Köszönöm!
Utolsó
Ha egy téglatest oldalai 2-3-4 akkor annak a térfogata 24
Na már most ha az egyik oldalt duplázzuk akkor 2-3-8 lesz ami 48. Ez hogy köbös?
Azért kérdezem így mert volt egy ilyen feladat hogy ,,2 benzines kannan a nagy 20 literes és a kicsi magassága a fele a nagynak... hány literes a kicsi"
A megoldás 2,5 ha jól emlékszem, de ezt nem igazán értettem:)
"Útközben elfogyott az autóból a benzin. A legközelebbi benzinkútnál kétféle benzineskannát
lehet kapni. A nagyobbra rá van írva, hogy 20 literes, a kisebbre nincs ráírva
semmi. A két kanna (matematikai értelemben) hasonló, a nagyobb kanna magassága
éppen kétszerese a kisebb kanna magasságának."
a megoldás:
A két test hasonló, a hasonlóság aránya 1 : 2,
így a térfogatok aránya 1 : 8. 2 pont
A kisebb kanna térfogata 20/8=2.5 liter
Értem hogy ha 1 méret lesz csak a fele akkor a térfogat is csak a fele lesz, de ebben az esetben a megoldás szerint éppen hogy köbgyöke lesz 1 méret megváltoztatásával.
De akkor gondolom itt a megoldás az hogy matematikai értelemben hasonló, tehát minden a fele lesz nem csak a magasság.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!