Mi a véleményetek a hatosztályos gimnáziumokról?
Én is ilyenbe jártam, szerintem a legjobb megoldás.
Egy jó képességű diáknak (de akár csak átlagos képességű diáknak is) a 7-8. osztály általános iskolában legtöbbször már csak időpocsékolás.
Másfelől 4. után gimibe menni meg egy kicsit kemény... már csak azért is, mert marha "unalmas" lehet 8 évig egy helyen:( De én más szempontokból is túl korainak tartom.
A hatosztályos előnye:
- életkorilag a legjobbkor jön a váltás (pedagógus szakemberek szerint)
- 5-6. osztályban az ember "kipróbálja" magát a felső tagozatban, látja, hogy milyen szaktárgyak vannak, lesz valami fogalma arról, hogy melyikhez van kedve, melyik megy jól stb., ami megkönnyíti a tagozatválasztást
- 6 év van a év gimis anyagára, alaposabban lehet tanulni (ez a tagozatos tárgyakra fokozottan igaz)
- nem olyan "beláthatatlan" időtáv a hat év, nem "fásul bele" olyan könnyen az ember
Egyedüli hátránya, hogy így egy kicsit okafogyott az 5-6. osztály - ebből az egy szempontból ennél is jobb a 8 osztályos gimi, összességében én mégsem választottam volna, és visszatekintve sem választanám.
Én is hatosztályosba jártam, nekem bejött, de természetesen nem minden hatosztályos ugyanolyan és nem minden ember ugyanolyan.
Két dolog jutott most így eszembe: anno egy általános iskolás tanárom mondta, hogy nem jó ha valaki ilyen korán megy gimibe mert a nagyok (11.esek 12.esek) miatt hamarabb akar majd felnőni és könnyebben elzüllik. Én épp azt vettem észre, hogy sokan amikor nyolcadikosok úgy érzik hogy övék a világ mert a sulijukban ők a legnagyobbak és ezért "kallódnak el". Nálunk 8.ban max annyi volt, hogy épp nem mi voltunk a legkisebbek, de még így is bent volt a fenekünkben a zabszem. Összehasonlítva a mi sulinkban a 8.-osok sokkal inkább gyerekek mind viselkedésre, mind kinézetre mint egy általános iskolában. Persze mindig vannak kivételek, meg nálunk is voltak akik már 8.ban minden hétvégén lerészegedtek, de a többségnél nem azt láttam amit a tanárom mondott, hanem pont a fordítottját.
A másik ami eszembe jutott, az az, hogy nálunk a 7. attól eltekintve hogy újdonság volt és lényegesen nagyobbak voltak az elvárások nem volt hihetetlenül megterhelő. Nekem például 6 órám volt minden nap és nem volt kémiám, míg a tesómnak aki általánosban maradt többször volt 7 órája és volt kémiája is. 8.ban teljes volt a nyugi, mert ugye nem kellett felvételizni, általánosban meg ment a teperés. 6.ban még nincs akkora teher hogy jól sikerüljön a felvételi, mert 8. után ugyanúgy be lehet kerülni nagyon színvonalas gimikbe szóval ha nem sikerül jól akkor sincs semmi. Sőt szerintem még akkor is érdemes megpróbálni 6.ban a felvételit ha amúgy nem akar elmenni a diák, mert így 8.ban már nem lesz teljesen ijesztő újdonság.
Más most így nem jut eszembe de ha van konkrét kérdés szívesen válaszolok:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!