Programozni akarok tanulni. Hogyan kezdjek hozzá?
Régi terveim egyike, hogy programozni tanuljak, és ezt a tudást valahogyan a későbbi szakmámban is hasznosítani tudjam. Viszont azon a szakon(és karon) ahová járok nem tanulunk ilyet és nem is fogunk, így ha akarok vele valamit, akkor magamtól kell elkezdenem. Mit tanácsoltok, hogyan kezdjek hozzá?
18/L
"melyik nyelvet"
Ez ugye vicc volt?
Egy kezdő programozónak min. 8 különféle nyelvet kell tudnia. Persze kezdeni eggyel kell, de aztán gyorsan jöhet a többi.
A magam példáját tudom elmondani.
Első programnyelv Basic (HT1080Z iskolaszámítógép) aztán Z80 ASM, C64 Basic M6510 ASM, 68000 ASM, Pascal (Borland),8086 ASM, x86ASM, (dBase, SQL és PHP) ARM ASM.
A programozó karrierem irányából látszik, hogy nem épp szokványos, az egész önképzés útján történt.Az adatbázis kezelés és SQL az iskolai történet, de nem is ment. A tanulás módja befolyásolhatja a struktúrált gondolkodást, ezért tényleg fontos lehet az elindulás iránya.
Magam részéről elmondhatom hogy betegnek és megtanulhatatlannak tartom a C és társai C++, szintaxisát és az objektum orientált programozást.
Valószínüleg soha nem is fogom megérteni.
Szerintem semmi sem hasonlítható ahoz az élményhez, hogy az ember valóban a saját akaratát vigye át a processzorra (és nem azt amit a fordítóprogramok írói gondoltak.
Persze ez lényegesen munkásabb, de vannak feladatok amiket - pont ezért - csak én tudok elvégezni.
Szóval, gondolataim lényege, neked kell tudnod, hogy magasszintű irányban indulsz el, ilxenek lényegesen többen vannak, könnyebb út de nagy konkurenciával és cserélhetőséggel kell megbirkózz, vagy a nehezebb de szerintem sokkal szebb programozást választod.
Nagyon sok eszköz van, (mikrokontrollerektől a csillagos égig) amit lehet és szokás is alacsonyszinten programozni, igazán hatékonyan akár fordítóval is, de reverse enginering feladatokat csak ASM ismeretek mellett lehet végezni.
Ehez célszerű egy struktúráltabb programnyelven a fogalmakat megtanulni pl pascal, basic, python) aztán eldöntöd merre mégy.
Ez mehet a netes tutor videókkal is, akár málnapcvel, is (néhány tizezer forint és komplett feladatokat is meg lehet vele oldani)
Egy a lényeg: csak türelem és kitartás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!