Munkaerő téren mennyire képes a politológia végzettség, mennyire lehet vele elhelyezkedni és jól keresni?
Hali, idén érettségizek/felvételizek és jelen állás szerint politológia irányába mennék tovább!
Eredetileg jogra akartam menni, de sajnos arról úgy tűnik kénytelen vagyok lemondani, mert államin iszonyat magas a ponthatár, annyira "pénzesek" meg nem vagyunk, hogy közel 10 féléven át legalább 300.000 Ft-t fizessünk a semmiért, a diákhitel meg hülyeség.
Gondolkoztam a történelmen is (BTK), a héten voltam is ott nyílt napon, de azzal sem mennék tovább a jövőben, mert bár nagyon szeretem a törit, meg érdekel is és jó vagyok belőle, a történelem végzettség nem egy piacképes szakma és ha munkát is találnék vele, nehezen tudnék megélni.
Felvetődött még a nemzetközi tanulmányok meg a kom. és médiat. de ott is baromi magasak a ponthatárok, a kommunikációval szintén nem mennék semmire, a nemzetközi tan. meg jó lehet, de nekem az idegen nyelvek sajnos nem az erősségeim (bár angolul tudok, de azt is azért, mert már kiskorom óta tanulom szinte, viszont a második nyelvem, a francia elég gyatrán megy és a többi is nehezen menne).
Viszont a politológiánál tetszenek a tárgyak, melyeket tanítanak, a politika is érdekel valamennyire (ha úgy van, akár aktívan is tevékenykednék benne a jövőben), valamint bekerülni se olyan nehéz.
Én töriből és angolból emeltezek és duplázni szereték majd. Törinél legalább 90% a cél, angolnál pedig elég nekem a jeles (min. 60%) és akkor sztem felvennének oda.
Ti mit gondoltok, hosszútávon megérné?
Van itt olyan, aki ezirányba ment és tudna tanácsot adni?
Ha jól sejtem ismét egy "mindegy, csak matek ne legyen rajta" hőssel van dolgunk.
El lehet helyezkedni a politológiával is, de nem biztos, hogy a szakmádban találsz állást. Ha meg igen, az nagy valószínűséggel közszolgálati meló. Ha a jogra fizetősön kerülsz be, az még nem jelenti azt, hogy az is maradsz végig: ha megfelelőek a tanulmányi eredményeid első félév végén már átkerülhetsz államira.
Nincs kőbe vésve átlag, ami felett átkerülsz. Ha valamilyen okból kifolyólag megüresedik egy állami támogatott hely (pl.: megvonják valakitől a támogatást, vagy otthagyja az egyetemet stb.), akkor átsorolnak, ha neked van a legjobb átlagod és kérvényezted az átsorolást.
Magyarul: ne arra alapozz, hogy "maajd úgyis átsorolnak..", kalkulálj úgy, hogy végig fizetősön leszel, ha meg átkerülsz, annál jobb.
Jó köszi, akkor ezt a családdal még véggigondjuk 2 héten belül (mer ugye feb. 15-ig kell beadni a jelentkezést).
Van politológus ismerősöd? Ő hova jutott egyetem után?
És miből áll ez az átsorolási kérelem?
Ja és: milliószor választanám a jogot politológiával szemben. Politológusból nem lehet jogász, jogászból elég gyakori, hogy politikus lesz (márha ez a célod).
Előző voltam
Mennyire nehéz a szak?
Mekkora esély van, hogy elhelyezkedjen vele diploma után és kezdetben mennyit keres havonta nettóban?
Hol lehet elhelyezkedni vele politikán kívül?
Joghoz képest elég könnyű, persze azért kell tanulni. Elég nehéz vele elhelyezkedni a szakmádban, tényleg csak a legjobbak fognak tudni ilyen területen dolgozni, ezért is hívják a többi szakon "büfé szaknak". Hangsúlyozom el lehet vele helyezkedni, de elég nehéz, ezért azt ajánlom csak akkor válaszd ezt a szakot, ha felvesznek államira és csakis Corvinuson vagy ELTE-n, máskülönben nincs nagyon értelme.
"Hol lehet elhelyezkedni vele politikán kívül?"
Ha politikán kívül akarsz elhelyezkedni miért politológiára akarsz menni? Egyébként kb "mindegy csak legyen diplomád" helyeken.
A jog jobban megéri, persze jóval többet is kell tanulni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!