Egyetemmel kapcsolatos kérdések?
NKE közigszervezőt szerintem felejtsd el, az egy olyan büfé szak jellegű. Azok szokták inkább csak megcsinálni, akik már régóta a közigazgatásban dolgoznak és ott is szeretnének dolgozni továbbra is, de nincs egyetemi végzettségük így kitalálták ezt, h nekik egy kicsit magasabb legyen a fizetésük. Szóval nem valami értékes diploma. :-/
A politológia az úgy látom most elég népszerű, majdnem minden nap feltesz itt valaki egy kérdést ezzel a szakkal kapcsolatban. Több helyen is írták, hogy akkor már érdemesebb a jogász szak, mert azzal ugyan úgy el lehet helyezkedni, mintha politológiát végeztél volna.
De ha kettő közül kellene választani, akkor egyértelműen ELTE.
A pontszám szerintem elég lesz, megnéztem a tavalyi ponthatárokat és nem voltak túl magasak.
Nem értek egyet azzal amit a fentebbi írt az NKE-ről, nagyon tolja a kormány ezt az egyetemet, a közigazgatásba innen egyenes út vezet.
Az viszont igaz hogy a joggal többre mennél mint a politológiával!
A jognak és a politológiának nagyon sok köze van egymáshoz. Nem csak tárgyukat illetően, hanem tudományszervezés szempontjából is. Szerinted ha a rendszerváltás előtt nem volt politológia képzés, akkor most kik oktatják a politológiát? A jogászok! (Meg persze politikatörténettel foglalkozó történészek, politikaelmélettel foglalkozó filozófusok stb...)
De sok manapság végzett jogász is politológusként dolgozik, míg a dolog fordítva elképzelhetetlen.
Szerintem ez a kép így nagyon nem teljes. Pontosan mit értesz az alatt, hogy ugyanaz a jog és a politológia tárgya? A politológia a hatalom tanulmanyozasaról szól.
Egyetemen amikor politológiát tanultam, egy jogász se tanított egy jogi alapok órám talán volt. De főleg politilógusok, történészek, filozófusok és közgazdászok tanítottak. Szerinted jogásznak kell tanítania a kampány menedzsmentet ahol pl csináltunk politikai kampányra költség tervet, vagy a lobbizás alapjait, vagy az intézményi hazdaságtant? Én egy ilyen típusú tudásban sokkal több lehetőséget látok, mint a jogban. A jogász az egy szűklátokörűség.
Azt értem alatta, hogy a közjog (alkotmányjog, közigazgatási jog), de leginkább az államelmélet tárgya az állam. Magyarországon már 1777 óta oktatnak államtudományokat a jogi karokon és a 19-20. század fordulóján politikát (Concha Győző). Ezek nyilván a politikának csak az állammal, az állami intézményrendszerrel kapcsolatos apsektusaival foglalkoznak, és ennek a területnek a jogi szabályozásával. A politológia kutatási területe ezt azzal egészíti ki, hogy az állam mellett foglalkozik a pártokkal, a civil politikai kezdeményezésekkel, és ezeknek a társadalomban betöltött valóságos szerepükkel is, így támaszkodik a szociológiára is.
A különböző megközelítés ellenére is alapvető tárgya a politikatudománynak is az állam, az állam jelensége.
A legszélesebb körben használatos politológia tankönyvet két jogász írta; Bihari Mihály - Pokol Béla: Politológia.
Az Elte politológia képzésén sok jogász tanít. A két tankönyvírón kívül; Szabó Máté, Mándi Tibor, Stumpf István, Navracsics Tibor, Antal Attila, Bozóki András.
Pont fordítva látjuk akkor a helyzetet. A politológián tanítanak alkotmánytörténetet, alkotmányjogot, közigazgatástant (lebutított megfelelője a közigazgatási jognak), nemzetközi jogot, államelméletet és ezt kiegészítik az ilyen kampányos és lobbizós semmirevaló tárgyakkal. Jogon meg a közjog mellett ott van a büntetőjog (nyilván az is a tágabb értelemben vett közjog része) és a magánjog egésze, a hagyományos dologi, kötelmi, öröklési jogtól... a munkajogon át szellemi tulajdonjogig.
a jog életviszonyokat, társadalmi viszonyokat szabályozz, ezek sokszínűsége és ezáltal ezek tanulmányozása szerintem pont nem a szűklátókörűséghez vezet.
Egyébként nálunk az Eltén úgy volt, hogy a joghallgatók bármilyen politológia tárgyat felvehettek faktként, míg fordítva ez nem volt lehetséges.
A kérdezőnek én ezért azt javaslom, hogy menjen elte jogra, ha gondolja vegyen fel faktként politológia tárgyakat, sőt hallgathatja ilyeneket anélkül is, hogy felvenné. Nyilván csak az értelmesebb tárgyakkal foglalkozzon; magyar politikai rendszer, összehasonlító politológia, választási rendszerek, nemzetközi kapcsolatok...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!