Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Gimnázium vagy szakgimnázium?

Gimnázium vagy szakgimnázium?

Figyelt kérdés
Egy gimnázium és egy közgazdasági szakgimi között gondolkozok. Mindkettő elég erős, a két legjobb színvonalú iskola a városban. A szakgimi nyíltnapon szimpibb volt, nagyon szervezett volt az egész, de a gimi is jó volt. Mindenből ötös vagyok, kivéve biológiából és kémiából. Azokból négyes, ezek nem mennek túl jól. Azt mondják az ilyen okosaknak, mint én, gimnázium való, mert a szakgimik egyre rosszabbak, de engem a szívem a szakgimi felé húz, mármint ahhoz a konkrét szakgimihez, mert nagyon tetszett. Viszont nagyon fontos a jövőm, ha a gimi a jobb, hát a gimi jobb. Szerintetek? 14/f

2016. dec. 29. 18:05
1 2
 1/14 A kérdező kommentje:
Ja, azt kifelejtettem, hogy mindenképp szeretnék egyetemen tanulni, akárhova is megyek
2016. dec. 29. 18:08
 2/14 anonim ***** válasza:
100%

A gimi jobb.

A szakgimiket most épp eléggé hazavágták.

És ki tudja, milyen irányban akarsz később továbbtanulni? (Még ha most van is konkrét elképzelésed, az a következő 4 év alatt sokat változhat.)

Egy erős gimiből bármerre simán továbbtanulhatsz. Egy szakgimiből irányt váltani szerintem nagyobb energiabefektetést igényel (önálló tanulás miatt), de pénzben is sokat számíthat (ha mondjuk magántanárhoz kell járni olyan tárgy miatt, amit a gimiben a felvételi elvárásoknak megfelelően alapból megtanítanának).

2016. dec. 29. 18:19
 3/14 anonim ***** válasza:
100%

Tavaly még - az akkor - szakközépiskolát ajánlottam volna, azonban most a gimnázium mellé tenném a voksomat.

Eddig körülbelül tizenhét évesen kellett a gyerekeknek komolyan elgondolkodni az életútjukon, merre is szeretnének és hogyan tovább menni, azonban ezzel az új rendszerrel tizennégy éveseket állítanak egy olyan döntés elé, amit ebben a korban nagyon nehéz úgy meghozni, hogy ez stabil legyen. Én tizennégy évesen úgy gondoltam, hogy elmegyek szakközépiskolába, hiszen vonzott az, amire szakosodott, viszont emellett tanultam a természettudományi tárgyakat, aztán hopp, fordultam egyet és eldöntöttem, hogy orvos leszek. Minden lehetőségem meg volt rá és fel is vettek az egyetemre, azonban most, ha szakgimnáziumba mész, akkor már nem hozhatsz ilyen döntést, vagy nagyon-nagyon nehezen, vérrel és verítékkel kaphatod meg azt a lehetőséget, ami régen, nekünk adott volt. Teljesen elvágták ezt az egész rendszert, ahogy az előttem lévő mondta.

Viszont téveszme, hogy a gimnázium jobb és odamenjenek a jó képességű gyerekek. Még nagyon régről maradt fenn, de ugyanúgy kiváló teljesítményű egy szakgimnázium, viszont csak akkor jelentkezz oda, ha ténylegesen az a vonal érdekel, és nem is tudsz mást elképzelni, mert azzal, hogy oda jelentkezel, rengeteg ajtót becsuksz magad mögött vagy nagyon nehezen kinyithatóvá teszel.

Sok sikert a döntéshez!:)

2016. dec. 29. 18:46
 4/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen!:) Igazából szerintem 95%, hogy közgazdasággal fogok foglalkozni, csak azért gondolkozok a gimibe, mert azt mondják ott sokkal jobb az oktatás, több mindent tanulnak, stb
2016. dec. 29. 18:57
 5/14 anonim ***** válasza:
100%

Ha bekerülsz egy közgazdasági szakgimibe és jól tanulsz akkor simán felvesznek a egyetemre. Persze nagy átlagban a gimikben jobb a képzés (erősebb a matek, angol) mint a szakgimikben.

Én azért javaslom a gimit a szakgimi helyett, mert ha mégis rájösz, hogy a közgáz nem tetszik akkor nehezen válthatnál. Másik indokom megint csak általánosításon alapul. A gimikben nagy átlagban jobb képességű diákok járnak mint a szakgimkbe. Ezzel nem a szakközepeseket akartam megbántani.

2016. dec. 29. 19:51
 6/14 A kérdező kommentje:
De hogyha mégis úgy marad, hogy érdekel a közgazdaság? Azt mondták, hogy akik gimikből mennek egyetemre, és semmit nem tanultak a dologról, hátrányban vannak...
2016. dec. 29. 20:01
 7/14 anonim ***** válasza:
100%

Ha biztos vagy magadban és abban, hogy a közgazdaság a te területed, akkor mindenféleképpen szakgimnáziumba menj. Nagyon magasan fogod tanulni majd és ténylegesen hatalmas előnnyel indulsz az egyetemen.

Mi csak féltünk téged, hogy esetlegesen meggondolod magad, viszont ha érzed, hogy ez az utad, akkor a legoptimálisabb választás egy erre szakosodott iskola.

2016. dec. 29. 20:16
 8/14 anonim ***** válasza:
100%

Én gimiből mentem közgázra.

Nem éreztem hátrányban magam.

A szakgimi azért lehet jobb, mert akkor már most rájöhetsz, ha mégsem ezen a területen akarsz továbbtanulni. Viszont váltani már sokkal nehezebb lesz:(

A nagyobb választási lehetőségek miatt én is a gimit tartom jobbnak.

2016. dec. 29. 20:37
 9/14 anonim ***** válasza:
42%

Hát, közgáz szakközépben pont a matekot, fizikát, stb-t érzem én sokkal keményebbnek, mint egy gimnáziumban. A mi matektanáraink alapból emelt szintre készítenek fel minket, fakt nélkül, tehát az azért kemény.

Én még a régi rendszerben tanulok, nekem van minden természettudományi tárgyam, de nagyon a minimumra szorítva (1 év kémia, 1 föci, 2 év biosz, 3 fizika), tehát innen maximum külön tanárral tud menni valaki orvosira.

Főleg, hogy sajnos a töri (nálunk) eléggé... alapszint. Meg a normál heti 3 helyett csak 2 óránk van, fél tankönyvvel le is vagyunk maradva mindig az anyaggal.

De! Nagyon kemény az iskola (Budapest 1. számú szakgimnáziuma vagyunk), tehát hülyeség, hogy a gimnázium jobb lenne. Heti 40 órám van + faktok, a reál tanáraim nagyon jók, és vallom, hogy humán tantárgyból, ami főleg csak magolás, jobban fel tud készülni magától az ember, mint reálból, így sok gondom nincs ezzel.

Tehát: Ha szeretnél szakgimnáziumba menni, nyugodtan. :) Én főleg azért választottam, mert kicsit kirúg a szokásos rendszerből. nem csak ugyan azok az órák lesznek emeltebb szinten, mint általánosban, hanem bejönnek érdekesebbek is. Viszont az új rendben azért tényleg vigyázz, és úgy menj, hogy biztos nem szeretnél majd olyan szak felé orientálódni, amit a közgáz kiöl. (Értettem itt pl. az egészségügyre)

2016. dec. 29. 21:25
 10/14 A kérdező kommentje:
Orvosira meg ilyenekre 100% nem mennék. Aminek köze van a természettudományos tantárgyakhoz, azok ki vannak lőve. Esetleg jogi egyetemre meg ilyenekre mennék el, ami nem közgazdaság, de ott szerintem nem lennék olyan nagy bajban, főleg, hogy jogi ismereteket is tanulnak a közgáz szakgimiben.
2016. dec. 29. 21:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!