Ti mit választanátok?

Figyelt kérdés

Szóval, igen nehéz helyzetben vagyok mert nagyon sok minden érdekel, DE sikerült az egyetemen belül leszűkítenem a lehetőségeket kettőre.

Leginkább maszkmester/sminkmester/speciális effekt készítő szeretnék lenni de egyetemen ilyet nem oktatnak (szóval ezeket majd külön képzésen végezném el) viszont diplomát meg szeretnék.

Szóval a két lehetőség: biológia vagy fotózás. Mindkettőnek vannak előnyei, hátrányai (pl. a biológia a közelben lenne, viszont le kell még érettségiznem bioszból így utólag, a fotózáshoz pedig szükségem van még egy jobb fényképezőre).

A fotózást nagyon szeretem, sokáig ez volt az "álommunkám" viszont azért gondolkoztam el a biológián (amit amúgy szintén szeretek), mivel ha fotósként/maszkmesterként nem tudok elhelyezkedni mert kiderül, hogy nem vagyok olyan jó, akkor még mindig itt lenne egy biológus diploma amihez nem kell tehetség "csak ész".

Szóval mindkettő tetszik, de az egyiket inkább praktikus okokból, a másikat pedig "szerelemből" választanám.

(Na meg ha mást nem, a fotózást még mindig tanulhatom OKJ-s képzésen..)

Ti mit választanátok?

2016. dec. 18. 13:37
 1/6 anonim ***** válasza:
Most mit csinálsz?
2016. dec. 18. 14:18
 2/6 anonim ***** válasza:
A fotós képzés ha jól tudom fizetős
2016. dec. 18. 14:19
 3/6 anonim ***** válasza:
Akkor már inkább biosz tanárnak menj tanulni
2016. dec. 18. 14:20
 4/6 A kérdező kommentje:

Jelenleg egy kisboltban dolgozok részmunkaidőben képesítés nélkül(kihagyok egy évet egyetem előtt).

Tudom, hogy fizetős az OKJ-s képzés, de ha egyetem mellett dolgoznék ki tudnám fizetni.

Tanárnak semmiképpen nem akarok menni :D

2016. dec. 18. 15:49
 5/6 anonim ***** válasza:

tök jó, hogy van mindjárt két szerelem szakmád is és mellette kitaláltál egy "nem kell tehetség, csak ész" tartalékot is. de szerintem ha már praktikusan próbálsz gondolkodni, akkor azt nézd, hogy melyikből milyenek a megélhetési esélyeid.

a biológus diplomával milyen területen és mennyire lehet elhelyezkedni? hol és hogyan lehet vele keresni? mekkora kereslet van biológusokra és az a kereslet mennyire fizetőképes? miért pont biológus akarsz lenni? nem biztos, hogy ez rossz, vagy bizonytalan választás, de én semmit nem tudok a benne rejlő lehetőségekről, hogy mennyire jó választás. te igen, miért pont ezt választottad?

biztonsági választásnak én általában a közgazdaságtant és rokon területeit szoktam javasolni, mert közgazdász, könyvelő és hasonló pénzügyi képzések tényleg jól jönnek mindenkinek és nagyban segítenek bármilyen üzleti vállalkozás és megélhetés megalapozásában, működésében. ha gazdaságilag képzett vagy, azzal szinte bármikor találhatsz jól fizető állást és bármilyen későbbi saját cég működtetésében is nagyon hasznos lehet és ehhez tényleg nem kell tehetség, csak ész.

megfordítva a dolgot, ha nincsenek elég komoly gazdasági ismereteid, akkor sokkal nehezebben tudsz megélni és boldogulni a pénzügyi világban és különösen saját vállalkozást működtetni. (ajánlott olvasmány Robert T. Kiyosaki: Gazdag papa, szegény papa)

a maszkmester lehet jó választás, de nem tudom, hogy mennyire telített ez a piac és fogalmam sincs, hogy milyenek az érvényesülési lehetőségek akár itthon, akár külföldön. lehet, hogy megér egy próbát

a fotózásról viszont nagyon is tudható, hogy ma már szinte mindenki fotózik és videózik, szinte mindenkinek van fényképezőgépe és szinte mindenki, akinek van egy fényképezőgépe, az megpróbál ezen a területen elhelyezkedni, legalább valamennyire megélni belőle. úgyhogy a fotózásban iszonyatosan nagy verseny és lökdösődés, egymás alá igérgetés van. emiatt pedig rendkívül nehéz megélni belőle (különösen a megfelelő gazdasági és üzleti alapismeretek nélkül).

2016. dec. 20. 09:03
 6/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm a hosszú válaszodat! :) A biológiát egyszerűen csak azért szemeltem ki, mivel mindig is szerettem. Szeretem az állatok és az emberek működését vizsgálni (a növényekét már kevésbé, de hát ez is vele jár :D )

De hogy őszinte legyek ezt a diplomámat tényleg csak olyan esetben használnám fel, ha a maszkmesterség és társai nem jönnek be, mivel az lenne az első számú álommunkám.

A közgazdaságtan és társai olyan messze állnak tőlem mint innen a csillagok. A számokhoz nincs eszem sajnos :c Ráadásul marhára unalmasnak tűnnek és én olyan vagyok, hogy ami nem érdekel, azt nem tudom megtanulni, akkor se ha fegyvert szegeznek rám..:\

Igen, a fotózás ma már nagyon elterjedt így nem is "csak" ebből élnék meg, de arra gondoltam, hogy előnyt jelenthet ha pl. van smink-maszmesterim és mellé még fotográfus képesítésem is..:) Ráadásul sokan mondják, hogy van érzékem hozzá, nyertem már kisebb versenyeket és volt is kiállítva képem.. Csak nem tudom, hogy megérné-e 3 évig ezt tanulni ha pl. OKJ-n 1 év alatt ""letudhatom"".

Szóval nagyon sok mindent mérlegelni kell és ez így nehéz :\

2016. dec. 20. 17:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!