Milyen az élet levelező egyetemen, mellette főállásban, külön lakva a szülőktől?
Nehéz :D
Szorgalmi időszakban a ZH-s időszak ami nagyon nehéz, összeegyeztetni a melót az órára járást és még mellette tanulni is valahogy. Dolgoztam hétfőtől péntekig 9-17 között és szombaton voltam egész nap bent az egyetemen. Mivel OKJ-m volt már el tudtam helyezkedni bankban ügyintézőnek és így meg tudtam oldani a szakmai gyakorlatot, beleszámították. A tandíjat diákhitelből fedeztem, így maradt mellette pénz albérletre (egyszobás lakást béreltem egy barátnőmmel)+rezsi, kaja, háztartási cuccok, időnként kiruccanni vagy új ruha vásárlása stb így belefért. ha magamnak fizettem volna a tandíjat akkor az albérlet mellett szinte száraz kenyérre futotta csak volna. :) Annyit csináltam hogy nyáron azért vállaltam plusz munkát és amikor a ZH időszak volt vettem ki szabad napokat (vagy nem szabályos de betegszabi..), és így nagyjából meg volt oldva anélkül, hogy sokat kellett volna a pénzen idegeskedni.
Amúgy ami nekem problémás volt, hogy mivel pesti vagyok ha ott megyek egyetemre még drágább a tandíj, a lakhatás, megélhetés, de nem akartam otthon lakni továbbra is a szüleimmel (22 évesen kezdtem az egyetemet), míg vidéken alacsonyabb a tandíj és a megélhetés költségei, de kevesebb a munka lehetőség, plusz a fővárosban jobbak a fizuk. Én végül vidéken tanultam, de ez is egy fontos szempont a pénz kérdésnél. Végül szerencsém volt, mert találtam munkát, de nem tudom szakma nélkül mennyire lehet kivitelezni egy főállást, ami nem gyárban műszakokhoz kötött.
A szabadidő közel a nullához, mert még vasárnap/ünnepek alatt is inkább tanultam , de valahogy hozzászokik az ember. Persze azért időnként volt hogy 1-1 napra inkább elmentem kirándulni vagy szombat este szórakozni, de elég húzós volt, nyári szünetben lényegesen több szabadidőm volt. :) Nekem nagyjából ezek a tapasztalataim, de én úgy vagyok vele, hogy megérte, mégha húzós időszak is volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!