Középiskolai végzettség - szakközépiskolai vagy technikumi?
Figyelt kérdés
Sok űrlapon találkozom azzal, hogy nevezzem meg a középiskolai végzettségem. Egy szakközépiskolában érettségiztem a '90-es években, ahol egy évvel később technikusi képesítést is szereztem. Mi tehát az igazság? Szakközépiskolát vagy technikumot végeztem? Egyáltalán definíció szerint mi a technikum? Rákeresve "műszaki középiskolát" találtam. Kissé zavaros ez számomra.2016. nov. 21. 10:55
1/2 anonim válasza:
Ha csak egy sorban van lehetőség középfokú szintű végzettséget megjelölni, akkor a technikumot írd be.
2/2 A kérdező kommentje:
Régen tettem már fel a kérdést, de azóta megtudtam, hogy fogalmi zavarban szenvedtem... :-) Az igazság:
"A középfokú szakmai végzettség magasabb szintjét a technikus képesítés jelentette. A 1965-ös oktatási reformig technikus képesítés a 4 éves technikumokban volt megszerezhető, a technikumi érettségi mellett letehető technikus minősítő vizsgával. A jobb technikumokba nehezebb volt bekerülni, mint a jó gimnáziumokba.
A 60-as évek közepén a technikumok megszűntek, helyüket a szakközépiskolák vették át."
Koromból adódóan így logikusan nem ismerhettem ezt az iskolatípust, szóval egyértelműen szakközépiskolát végeztem.
2017. aug. 19. 09:03
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!