Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Úgy érzem nem fog menni az...

Úgy érzem nem fog menni az egyetem. Össze vagyok zavarodva. Mit tegyek?

Figyelt kérdés
Tudom most kapni fogok pár pofont,de röviden megpróbálom felvázolni hogy mi a nagy helyzet. Egy nehéznek mondható középiskolába jártam amit én is annak éreztem,de nagy kínylódások folytán végig csináltam,leérettségiztem. Azzal a feltétellel mentem egyetemre,hogy az majd nem lesz/nem lehet nehezebb mint ez a középiskola. Közben már 1 éve járok pszichológushoz és nagyon úgy érzem hogy sok stressz szépen tönkre is vágta az idegrendszeremet. Felvettek angol-francia tanárszakra mert tudniillik csak ez a 2 tárgy ment jól a középiskolában az összes többi 2-3-4-es. Fel is vettek az egyetemre de mivel a középiskola francia kéttannyelvű volt egyszerűen nem hogy szeretném de undort érzek a francia nyelv iránt és szívem szerint 1 az 1-ben delete-zné az agyam az ott töltött éveket. Az angollal még ellennék ha nem lennének olyan tárgyaim mint pl hangtani alapozó vagy mondattani alapozó ami annyira nem érdekel hogy nem tudom kimutatni sem :D A többi tárgy is eléggé nehéz. Őszinténszólva a nyelvészet sosem érdekelt. Azt hittem hogy jó lesz,de nem annak tűnik. 2 nyelvvizsgán meg az érettségin kívül semmim nincs amit fel tudnék mutatni,na meg a kétségbeesés hogy mi a sz@r lesz ezután:// Valakinek valami olyan ötlet amiben nem ítélkezik hanem mond valami használhatót?

2016. okt. 9. 13:48
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
83%
Van a szakkal valami célod?Ha nincs,csak elvesz pár évet az életedből.Rá kell jönnöd,mit csinálnál szívesen.
2016. okt. 9. 14:02
 2/11 A kérdező kommentje:
Igazából ez egy ilyen kényszerválasztás volt mert a matek 2-essel nagyon reál irányba nem kacsintgathattam. Kémia,fizika dettó. Informatika óránk meg franciául ment és azt már teljesen elfelejtettem még az excelt meg a powerpointot is :S Szakmunkát furás,faragás életemben nem csináltam. Érettségivel szakma nélkül csak rosszabbnál rosszabb munkák vannak fent interneten...konkrét elképzelésem sajnos nincs,de úgy érzem a felsőoktatás túl nagy falat nekem.
2016. okt. 9. 14:08
 3/11 A kérdező kommentje:
Mindig azt nézem hogy annyi féle ember van,és mindenki ért valamihez,nem akarom elhinni hogy ha el tudtam végezni a középiskolát ne tudjak megtanulni egy olyan szakmát amivel egy nyomorék nettó 120at meg tudok keresni.
2016. okt. 9. 14:11
 4/11 anonim ***** válasza:
87%

Ha ennyire nem megy az egyetem (és ezen nem is szeretnél változtatni úgy, hogy sok kitartással sok időt beleölsz), akkor sztem jobb most otthagyni, mint éveket elpazarolni, főként, hogy nem is foglalkoznál ezzel szívesen..

Amivel szívesen foglalkoznál ahhoz sok elhivatottság kell. Tudom, most semmitmondó lesz a válaszom, de mindenképpen kísérletezz, találj rá arra, amit szívesen csinálsz, ami bejön, élvezed és sikeres is lehetsz benne.. Majd ha rátaláltál, akkor ölj bele minimum 10 ezer munkaórát és csináld. Csak így lehet valamiben sikeres az ember (ha szereti azt amit csinál és van elég kitartása is hozzá).

Javaslom beszélgess új emberekkel, menj el rajztanfolyamra, táncolni, csináld meg a jogsit, ha még nincs, hagyj ki egy fél évet, utazz külföldre ha van rá lehetősged, stoppolj thaiföldön ha az kell..

2016. okt. 9. 14:36
 5/11 anonim ***** válasza:
100%
Ha ez az első féléved egyetemen akkor még most anyagi kötelezettségek nélkül ott hagyhatod. 1 félév után ha kiiratkozol még nem kell vissza fizetned semmit. Azt tudnám tanácsolni, hogy ismerd meg magad, olvass könyveket. Én sem a középiskolai jegyeim alapján választottam a továbbtanulásnál. Olyat kell választanod ami érdekel, szereted csinálni. Erre viszont csak úgy tudsz rájönni ha sok mindent kipróbálsz. OKJ képzésre is jelentkezhetsz ha találsz számodra megfelelőt, de minden esetben járj utána alaposan. Mert valószìnűleg a tanár szak választásnál sem voltál elég körültekintő. Soha sem késő váltani.
2016. okt. 9. 14:51
 6/11 A kérdező kommentje:
Az a baj,hogy mivel van ez a szorongásos "elegem van mindenből" álapot így semmi nem érdekel igazán. Másik szakon gondolkodnék,de a matematika pont egy olyan tantárgy volt amiből egyszer lemaradtam és onnantól kezdve végig 2-es 3-as voltam úgy,hogy korrepetáltak is mellette:/ Azt sem tudom mikor van az a pont amikor ott kell hagynom,betegnek már ígyis beteg vagyok pszichésen valamilyen szinten és én csak jobban szeretnék lenni. De sajnos nem érzem magamban azt a kéztetést hogy ez lenne a hívatásom. Amúgyse akartam volna tanítani max egy nyelviskolában. Ha már munka akkor valami nyugis állás jobb lenne vagy olyan szakterület ami nem annyira streszes,de meg lehet élni belőle.
2016. okt. 9. 15:02
 7/11 anonim ***** válasza:
100%

Azon nem gondolkodtál, hogy a franciát lecseréled másra? Ha az angolt amúgy szereted. Én is tanáris vagyok, és nekem sem szívügyem a nyelvészet (finoman fogalmazva), de szerintem nem is annyira borzasztó a hangtan, mondtattan stb., hogy miatta már megutáljam az egész szakot. Ott van a többi óra: angol irodalom, töri, nyelvfejlesztés stb., ezeket szereted? Szerintem minden szakon vannak totál felesleges és unalmas tantárgyak, de azért csak ezek miatt feladni szerintem butaság. Meg kell tanulni küzdeni... megcsinálod ezeket a tárgyakat kettes-hármasra, és soha nem kell velük foglalkoznod többet.

Amúgy olyat is csináhatsz, hogy tanáriról elmész simán az egyik szakodra, és így az lesz az alapszakod (angol tanáriból pl. anglisztikára). Így csomó specializáció van, ami tök érdekes, lehetsz fordító, tolmács, dolgozhatsz két nyelvvel multiknál stb. Ami még esetleg eszembe jutott nyugis munka, az a könyvtárosi, ahhoz most van külön képzés, bár akkor újra kéne felvételizned. Nem tudom, szeretsz-e olvasni, de szerintem ez tök jó munka :)

2016. okt. 9. 15:48
 8/11 anonim ***** válasza:
Tudom milyen ez csak én biosszal és kémiával szenvedek így ilyen szakra jártam a város legelitebb sulijába(na ja) most ott járok, h orvosira készülök 22évesen, de félek h meg fogom tudni e állni a helyem és h 30évesen fogok kijönni az egyetemről, én ugyan pszichológushoz nem járok, de néha azt érzem, h elköltöznék és itt hagynám az életem és szarnék bele mindenb, aztán ott van, h nem szabad végig kell szenvedni, h utána jó legyen, mert ezzel a végzettséggel 2 jelentős nyelvvel sok mindent tudsz tenni, igazából én úgy látom, h a középsulis sérelmek állnak az érzéseid és tipródásod mögött, örülj neki, h túl vagy rajta, és ez a lényeg, hidd majd 20év múlva meghálálod magadnak, h kitartottál és erős voltál és nem 120ezerből kell nyomorognod a családoddal remélhetőleg, remélem tudtam segíteni és fel a fejjel! Mindennek megvannak a nehézségei itt a hangtan... :D
2016. okt. 11. 19:02
 9/11 A kérdező kommentje:
Tudod mindenkinek mást jelent a "szenvedés" én speciel bioszból meg kémiából is kettes voltam már azért mert egyszerűen nem bírta az agyam. Itt is már szinte be se járok,nem is tanulok mert látom hogy úgysem tudnám elvégezni és nem is érdekel! Te nem érzed azt a félelmet és szorongást amit én. Jelen esetben barátnőm se nagyon van nem hogy család xD ha meg olyan dologgal kell foglalkoznom egy életen keresztül amit nem akarok akkor megint szarban vagyok. Azt hiszem eleve jó érzésemnek kellett volna lennie,de visszafelé sült el így sajnos szerintem hagyni fogom és keresek valami mást. De még átgondolom párszor hogy nem-e hibázok túl nagyot.
2016. okt. 12. 19:14
 10/11 anonim ***** válasza:
82%

Lehet, hogy a kérdező személyiségének sem megfelelő a szak. A leírtak alapján, valóban valami olyan területet kellene keresnie a kérdezőnek ahol nem jön elő rajta a szorongás (vagy nem nagy mértékben). Szerintem a nyelvi szakok, meg azok ahol sokat kell beszélni, társaságban lenni, emberekkel kapcsolatban lenni, azok nem lesznek megfelelőek. Lehet, hogy a nyelvi szakokkal jól lehet keresni egy multinál, de egy introvertált visszahúzódó embernek kész szenvedés lehet az ilyen.

Felvi.hu-n is vannak ilyen személyiség alapú tesztek, amely alapján kiadja, hogy milyen terület lenne számodra megfelelő. Ha még nem próbáltad ki, akkor esetleg szánhatsz rá pár percet, nekem is sokat segített.

Az alábbi linken megtalálod: [link]

2016. okt. 12. 22:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!