Megéri Vegyésztechnikusnak továbbtanulni? Mennyit keres? Van rá kereset? Nehéz elvégezni?
Úgy gondolom megéri elvégezni. Vannak nehézségei, de számomra csak azért tűnt talán annak, mert kémiai előképzettségem az annyi volt hogy tudtam a víz képletét meg a glükózét és csókolom :D. Bizonyos tantárgyak nehezebbek, természetesen a számolósak (fizikai kémia, vegyipari analízis). De értelmesen felfogod a dolgokat és már megy is. De természetesen rá kell feküdni főleg az utolsó évben, ha még most is két éves a képzés. (ja és megjegyzem hogy matekból sem voltam valami nagy lángész :D) Szóval ha akarod, érdekel és szorgalmas vagy menni fog. Csak vedd komolyan.
Az elhelyezkedéssel kapcsolatban már 100%-os jó véleményem nincs. Ha a lakhelyeden, vagy annak körzetében működik valamilyen virágzó vagy éppen erősödő iparág (gyógyszergyár, szennyvíztisztító, vasmű, papírgyár, stb. ) ahol végeznek minőség-ellenőrzést akár a gyártott cuccal vagy környezetszennyezéssel kapcsolatban akkor van remény. Pláne ha ismerősöd is van arra fele :). De ahhoz hogy munkát kapj a gyakorlatod alatt jó ismeretségeket kell kötnöd, és jó, nagyon jó vizsgát kell majd tenned. Úgy gondolom egyébként hogy Magyarországon a vegyipar meg a gépipar tök jó erősödő ágazatok, úgy hogy megéri belevágni :). Közben pedig lehet úgy megtetszik, hogy egyetemen ezt akarod tanulni.
Ha sikerül elhelyezkedned, akkor jó anyagi körülményekre számíthatsz. Persze vannak minimálbéres helyek sajnos :(. De az én nettó (tehát amit kézhez kapok) fizetésem meghaladja azokét akik diplomával helyezkednek el. (Kb. ha jól fizető helyre kerülsz megkaphatsz 150-220 ezer körülit tisztán, és ne felejtsd el hogy OKJ-ért cserébe!)
Ami további negatívum azok a rákkeltő, egészségkárosító anyagok. Aki ilyen területen dolgozik annak számolnia kell egészségkárosodással is, akkor is ha használja a védőeszközöket. Ha olyan lazán veszed ezeket mint a suliban (magamból indulok ki mondjuk :D) akkor szinte biztos hogy rákos leszel. De ha belegondolsz ezek a "hatások" máshol is ugyanúgy megvannak. Épp csak elhallgatják, úgy hogy még védőeszközt sem kapsz :D. Itt legalább tisztában vagy azzal hogy mivel kell vigyázni és hogyan.
Én ajánlom ezt a szakmát, de fontos hogy szeresd és jó legyen a vizsgád. 2-es 3-as végeredmény kuka.
Remélem tudtam segíteni és nem zavartalak össze :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!