Valóban fontos az érettségi? Nektek van?
Sokan mondják, hogy érettségi nélkül nem sokra megyek az életben majd, viszont sokan mondják azt is, hogy már diplomával is ki törölheti valaki a seggét. Akár külföldön, akár belföldön. Másik kérdésem, hogy nektek nehéz volt megszerezni az érettségit?
Válaszokat előre is köszönöm!
Fontos... Nézz meg állás hirdetéseket ennyire egyszerű.
Hány éves vagy? Mi a helyzeted?
19 éves leszek e hónapban. Befejeztem a 3. évemet szakközépiskolában, szakácsnak tanultam ki, viszont a szakmát egyáltalán nem szeretem. Apám erőltetett bele, nem volt beleszólásom. Sokat romlott így az önbizalmam a 3 év alatt, mert folyamatosan kaptam megaláztatásokat gyakorlaton. Viszont most +2 évben készülök érettségire való ami az idegenforgalom, illetve marketinghez fűződik. Sokan mondták, hogy eléggé nehéz. Nekem meg a kedvem totál el ment a tanulástól mostanra, hiába érdekel az idegenforgalom, illetve marketing.
Nagybácsimnak csak szaklevele van, és máig megél, holott nem is azt csinálja, aminek ki tanult. Ezért vagyok el bizonytalanodva.
Mindenképp tedd le. Az a gond, hogyha 30 éves fejjel jössz rá, hogy mást akarsz. Ami tök reális, akkor még simán lehetne váltani. Akkor nagyon nem mindegy, hogy van e érettségid.
Amúgy a szakácsa azért nem rossz szakma. Ezzel a marketinggel, meg idegenforgalommal könnyen lehet, hogy nehezebb állást találni nekem az az érzésem. De fene tudja...
Meg ami baromi fontos nyilván az a nyelv tudás. Ha jól tudsz valami nagy ország nyelvét az jó menekülési út egy szakma mellett.
A lényeg, hogy azt értsd meg, hogy most vagy lendületben tanulásilag. Amit lehet most csinálj meg, mert később nehéz visszarázódni. Ami most 1 erőforrásodba kerül, az később 5-be fog. Szóval most olcsóbb most vedd meg :D
Amúgy az egyetem is rohadt fontos. Rohadt jó minőségű kapcsolati háló pl... túl a papíron és a tudáson.
Én a helyedbe komolyan venném ezt az érettségit. Azért is mert igazából eddig nem jöhettél rá, hogy mennyire tudsz tanulni, mert gondolom tettél rá. Vonulj el könyvtárba pl, ahol van olvasó és csönd van és nem vonja el a figyelmed semmi és ott tanulj. ne ott ahol közel van az internet :D remélem nincs mobil neted :D
ja és ami kulcs: visszamondani amit olvasol. Ekkor írja vési be legjobban az agy. nem akkor amikor olvasod. az még jobb, ha pár nap múlva is visszamondod. akkor meg aztán tényleg megmutatod neki, hogy erre bizony emlékezni kell :D
Szerintem az érettségi olyan dolog, amit nem azért kell elvégezni, mert feltétlenül szükség van rá, hanem mert kell annyira értelmesnek lenni, hogy tudd teljesíteni. Ha valamiért nem megy, akkor is küzdj érte, legyen valami, amit fel tudsz mutatni, hogy igen, elérted. Nem feltétlenül az érettségi bizonyítvány a fontos, hanem a közben szerzett értelmiség, tudás, tapasztalat, elszántság, stb. Ha valaki megelégszik azzal, hogy nincs érettségije, az befolyásolhatja az egész életét. Van, aki nehéznek tartja, van, aki két hetet készül rá, és mindenből 5-öst szerez, mert már korábbi tanévekben is figyelte az anyagot. Hogy neked mennyire lesz nehéz, az tőled függ.
Az egyetem már egy másik témakör. A magyar felsőoktatás külföldhöz képest nem túl jó, nem megfelelő tapasztalatot ad, ezért helyezik háttérbe. Ettől függetlenül az összes egyetem összes szakán lehet úgy teljesíteni, hogy profi legyen belőled később, csak akarni kell. Azt pedig ne felejtsd el, hogy az egyetemen egy félév alatt 1 tárgyból adnak le annyi anyagot, mint amennyi egészében kell az érettségire.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!