Van itt olyan, aki anno emelt érettségit tett töriből vagy valamilyen nyelvi tárgyból? Ha igen, tudnának jó tanácsokat adni?
Abból nem vok olyan erős.
Érdemes érettségi előkészítőkre járni?
Hogyan készüljek fel?
Én most érettségiztem, emelt töri-emelt angol.
Faktra érdemes járni, mivel ott pl mi konkrétan az érettségi feladatokat gyakoroltuk, millió esszét írtunk, ez nagyon hasznos volt.
Nyelvre igazából nem nagyon lehet készülni, azt folyamatosan gyakorolni kell, akár hallgatás, akár sima olvasás, amire az érettségi előtti napokban ráfeküdnék az a levél, mert azzal sok pontot össze lehet szedni nagyon könnyen.
Töriből szerintem ahogy kijönnek a témakörök kezd el kijegyzetelni, hogy mi hol található a könyvekben-füzetekben, mert 1-1 témakör ugye elég sok leckét (tételt) foglal magába, és ne azzal menjen az idő májusban, hogy kidolgozol mindent.
Van 8 hónap érettségiig, ha megvan a 4 töri könyved, én elkezdeném átolvasgatni mindet, szépen lassan, kényelmesen, ahogy van rá időd. (De komolyan, 1-1 lecke sokszori ismétlésével kb a tankönyvi szöveg beleragad a fejedbe.)
Források szép számmal lesznek, és ezekből rengeteg mindent kell majd kibogarásznod, nekem azt is meg kellett tanulnom, hogy értelmezzem azokat:D
A siker titka pedig az időben elkezdett készülés, ne hagyj mindent utolsó pillanatra, hidd el, hogy nem éri meg érettségi előtt 1 hétig nem aludni és nyálazni a tételeket, akkor már csak pihenni kéne, mert a fáradtságtól sokkal rosszabbul fogsz teljesíteni.
Ja és ha megfogadod, ne alapozz rá, hogy duplázni fogsz, ha kicsit koncentrálsz a tanulmányi pontokra, amiből szintén nagyon könnyű a maxot elérni, teszel felsőfokú nyelvvizsgát, és egy emeltet jobban is kijöhetsz, sajnos ezt is tapasztaltam.:(
Sok sikert neked, valóban nem olyan vészes az érettségi, ahogy sokan beállítják:)
Töri:
1. A 4 év könyvei + jegyzeteid
2. Előző évek érettségijei
3. Direkt emelt töri érettségire való felkészítő könyvek
4. Térképek a fontosabb eseményekről (akár nyomtasd is ki üresen és töltsd ki magadnak)
Ha már úgy érzed mindent megtanultál, de még van időd, ne ugyan azt ismételgesd, hanem keress olyan könyveket, amik plusz információkkal egészítik ki az eddig tanultakat.
Nagyon fontosak az összefüggések, ne lexikálisan tanulj.
Ha van rá lehetőség, akkor mindenképp járj előkészítőre.
Nyelvre legyen egy stabil nyelvtani készséged, illetve nagyon gyakorold be a típusfeladatokat. Ha ezek álmodból felkeltve is mennek, a szókincsedet bővítsd ameddig tudod/van időd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!