Orosz vagy Ukrán?
nekem mind 2 nagyon tetszik (ukrán jobban) de azt olvastam, hogy neméri meg.
Nos ti melyket javasolnátok ? ^^
Ja és az első 10 nek zöldet nyomok akármilyen válasz!
Hát igy konkrét célom nincs mivel soha a b*dös életbe nemfogok kimenni oroszországba.
Ahogy a 10 .dik is mondta csak hobbiszinten szeretném.
"oha a b*dös életbe nemfogok kimenni oroszországba. "
Így nem fogsz sokáig eljutni a nyelvben szerintem, mivel nincs valódi motivációd. Ha nem érdekel az ország és a kultúra, akkor nem lesz, ami előredobjon téged.
Én azért kezdtem el az oroszt, mert vonzott az ország, bonyolultnak és érdekesnek találtam a nyelvüket, a zenéjüket pedig szeretem. Ha ezek nincsenek, talán az abc. 5. betűje után untam volna meg.
Szia!
Nem tudom mennyire aktuális még a kérdésed. Talán az utókor is belenéz ebbe témakörbe és hasznos ide posztolni új gondolatokat.
Ha nincs különösebb kötődésed, se vonzalmad egyik kultúrához sem, akkor hasznosság szempontjából természetesen az oroszt érdemes tanulni. Ilyen logikával gondolkodva a legtöbb fórumon ugyanerre a kérdésre általában mindig az orosz a válasz.
Ugyanakkor a nyelvtanulás során fontos a kulturális szempont is.
Rengeteg pozitívuma van az orosz kultúrának, mint ahogy negatívuma is. Az ukránra ugyanez igaz. Én itt most a különbségről írok a teljesség igénye nélkül néhány gondolatot. Tehát ne vegye senki teljes leírásnak az adott népről.
Jelenleg Ukrajna szegény ország, de a nyugati fele Kijevvel együtt inkább a nyugati értékrendek felé tart, mégha egyelőre az elején is tart ennek az útnak. Ha Ukrajnában azt mondod, hogy Ukrajna szegény, akkor az emberek mosolyogva bólintanak. Ha Oroszországban kritizálod Oroszországot, te fogsz bólintani, csak éppen a föld felé, véres orral.
Oroszország területén a történelem során 1991-ben volt először garantálva egy rakat alapvető polgári jog. Vérrel-ostorral uralkodtak az emberek felett politikai ideológiától függetlenül az elmúlt közel ezer év során. A társadalom nagyobbik részét kitevő parasztság és városi munkások tagjait úgy adták-vették még nem olyan régen is, mint a rabszolgákat. A kényszermunkatáborok fogalma több évszázados. Aki nem büntetőtáborban tengette életét, hanem átlagos paraszt volt, azok közül rengetegen 1910-ig még mindig kötelező jelleggel, ingyen dolgoztak a földesúr birtokán és a maradék energiáikból, ha volt még nekik, teremtették elő a saját megélhetésüket. A Szovjetunió még csak ezután következett… Ez a mai oroszok munkamorálján, mentalitásán, egymáshoz való hozzáállásán tökéletesen érzékelhető is. Nincsenek hozzászokva a szabadsághoz, se a hozzá kötődő életmódhoz, szokásokhoz. A szigorban, parancsokban, erőben hisznek.
Ukrajnának más urai voltak az oroszok előtt. Volt 150 jobbágyságmentes év a középső területeken, jóval enyhébb terhekkel és szabadabb paraszti élettel, mint sok más feudális államban; a nyugati felén pedig volt reneszánsz és barokk a felvilágosodás mellett. Oroszországban csak a legutóbbi, az is enyhén. Az európai értékek, a szabadság iránti igény és annak természetesebb felfogása része az ukrán léleknek. Egyébként gyönyörű népdalaik vannak, gazdag és jól megőrzött folklórjuk, a magyarországihoz hasonló hagyományos építészetük, (mindenki döntse el, hogy tetszik-e vagy sem), és a nyelvészek szerint a magyaréval 15%-ban megegyező szókincs. Egyébként mentalitásban is „ismerősebb”, mint az orosz.
Én egy olyan országban élek, ahol nagy az orosz kisebbség aránya. Sok orosz kollégám van. Senkinek sem hiányzik a nyaklánc a kereszttel a nyakából. Saját bevallásuk szerint nem hisznek az evolúcióban. A másik felük nem hisz a keresztben, annál inkább a Szovjetunióban. A köztes állapot valahogy ritka. Számomra például ezek már végletes dolgok, egy beszélgetést nehéz végighallgatnom annyi előítélettel, korlátoltsággal az emberek szavaiban, amennyi nekik van. És ez nem Oroszország. Oroszországról a fent említett embereknek az a véleménye, hogy korlátolt, durva emberek országa, ahol senki nem mosolyog. El se tudom képzelni, milyen lehet akkor ott élni…
Bocsánat a hosszú beszámolóért. Ezeket mind csak azért mondtam el, mert ha oroszul tanulsz, ezzel a kultúrával kell szembesülnöd, ezekkel az emberekkel kell kommunikálnod egy orosz nyelvet igénylő munka során. Több orosz ismerősöm is kérdezi tőlem, hogy tudok-e nekik ajánlani munkát Magyarországon, mert érdekli őket a jó éghajlat miatt. Rögtön mondom nekik, hogy orosszal sok ügyfélszolgálatos meló van, hamar lehet munkát kapni. Erre eddig még mindegyikük elváltozott arccal felelte, hogy ők aztán orosz ügyfelekkel nem akarnak dolgozni!
Nem tudom biztosra, hogy az ukránok mennyivel kevésbé hordozzák magukon ezeket a negatívumokat, sokak szerint eléggé eloroszosodott a mentalitásuk nekik is. Mégis vannak azonban különbségek.
Nem tudjuk mit hoz pontosan a jövő Ukrajna számára, az azonban biztos, hogy több tízmillió ukrán anyanyelvű ember jelenleg a nyugati értékrendek felé tart, talán most éppen a politika is. Ha egyszer megindul a piaci nyitás, az európai cégek, köztük akár a magyarok, megrohamozzák az országot és az újjáépítésben, modernizációban vastagon részt vesznek, az ukrán tudás a helyi piacokon nagy előny lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!