Szlavisztika? Megéri?

Figyelt kérdés
Tudom, hogy már sokan tettek itt fel kérdéseket szlavisztikával kapcsolatban,de én arra lennék kíváncsi, hogy van e itt olyan, aki esetleg el is végezte már a szakot ( vagy majdnem ) és el is tudott helyezkedni, illetve valamit hasznot húzni belőle.Légyszives írjátok oda, hogy szlavisztikán belül milyen szakon voltatok/vagytok.
2010. ápr. 15. 22:11
 1/2 anonim ***** válasza:
89%

Én most végzős vagyok orosz szakon - nem, nem szlavisztikán -, és amióta csak először kiejtettem a számon azt, hogy "orosz", azóta mindenki "imád". Biztosítanak arról, hogy kivételesen jól választottam, hogy biztos munkahely, hogy kiemelkedő fizetés az átlag bölcsészhez képest.

Két éve keresek állást, de egyelőre még csakeseti megbízásaim voltak: fordítás, tolmácsolás, kéthavonta egy.

Egyébként annyi előnyöm származik az egészből, hogy tudok beszélgetni oroszul a szomszéd orosz nénivel, illetve minden volt szovjet tagköztársaság-belivel megértetem magam. Rámragadt egy csomó másik szláv nyelv is, mint pl. a bolgár meg a lengyel, amikkel egész jól elboldogulok külön tanulás nélkül is, és kb. az összes szláv nyelvet megértem nagyvonalakban.

Összességében ha már mindenképpen bőőőőcsész akarsz lenni, akkor ez az egyik legéletképesebb választás, de mégis azt mondom, menj inkább mérnöknek, ha egy mód van rá. Ja, ami mégfontos: mindenképpen menj masterra, mert amit mostanában oroszoktatás címen művelnek az egyetemen, annak köze sincs ahhoz, amit nekünk kellett nyújtani. Egy év alatt középfokra, két év alatt felsőfokra kell felkészülni (vagyis kellett), másodévtől az órák már csak oroszul mennek, ezt pedig sokan nem bírják, és kibuknak.

2010. ápr. 15. 22:49
 2/2 A kérdező kommentje:
Köszi a részletes választ.Nem mindenféleképpen akarok "bőőőőőcsész" lenni,de igazából a nyelveken kívül más nem igazán érdekel és mivel annyian mennek anglisztikára úgy gondoltam, hogy szlavisztikával jobban lehetne boldogulni.Azon belül is horvát szakirányra gondoltam, mivel mamám horvát és én is beszélem a nyelvet többnyire.
2010. ápr. 15. 22:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!