Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Szerintetek az egyetem manapsá...

Szerintetek az egyetem manapság csak indok arra hogy ne dolgozzanak a diákok?

Figyelt kérdés

Itt azokra a diákokra gondolok akik 280-350 pont közöttiek. Nekik mi keresni valójuk egyetemen? Ugyis kibukik jelentős része. A műszaki képzésre mennek, ott aztán csak elvannak 12 féléven át ahelyett h dolgoznának.

Konkrétan itt is rengeteg tájékozatlan kérdezőre igaz az állításom, hogy csak a munka elkerülése érdekében mennek egyetemre. A szülők nyomására esetleg. Aztán a gyereknek semmi érettsége és elhivatottsága nincs. A csapból is az folyik "Ennyi pont elég lesz?" és ehhez hasonló abszolut evidens kérdések, amiket olyanok tesznek fel akiknek mindent kellene tudniuk a továbbtanulás területén.

Persze lehet engem támadni, hogy hát "280 ponttal is be lehet jutni, és akkor miért törjem magam". Ez tény,de nem nagy megeröltetés elérni a 380at is akár.

Szóval borzasztó, hogy szinte mindenki megy egyetemre, csak húzzák az időt. Főleg akkor ha abszolut motiválatlanaok adott szakkal kapcsolatban. Mondjuk én elitélem azt is amikor a diák képzésiág szerint teljesen eltérő szakokat jelöl meg. Épp azért mert h "vmi csak összejön".

2016. júl. 5. 21:36
 1/10 anonim ***** válasza:
43%

Ezt nem nekünk kell eldonteni viszont állam bácsinak kéne nagyon megfontolni hogy mire ad pénzt

Mert a saját pénzén viszont mindenki azt csinál amit akar

2016. júl. 5. 21:43
 2/10 anonim ***** válasza:
79%

Hát igen, borzasztó. Jól megmondtad!

Szóval mi is a kérdés lényege a trollkodáson túl?

2016. júl. 5. 21:44
 3/10 anonim ***** válasza:
90%

És ez neked miért fáj? Én pl FOSZ képzésre jelentkeztem, szerintem ezzel senkinek sem ártok..

Sokaknak nem úgy sikerült az érettségi, mint ahogy szerették volna.. nem egy zseni mindenki, de ettől még próbálkozhat az egyetemen, nem? Nekem pl. Pü-számvitel BA szak lett volna az álmom.. de sajnos nem volt meg az elegendő pontszámom, ezért mentem FOSZ-ra..

Összegezve, tény és való, hogy sokan nem valóak egyetemre (pl. akik egy 3 soros felvételi tájékoztatót is ide GYK-ra másol be, mert nem tudja értelmezni), de azt Te is elismerhetnéd, hogy attól, hogy egy adott szakra elég a 350 pont az nem egyenlő azzal, hogy az egy felesleges képzés lenne.. Lehet azért alacsony a pontszám, mert hiányszakma (pl mérnök)

2016. júl. 5. 21:49
 4/10 anonim ***** válasza:
86%

Mutatnál egy statisztikát erről? Vagy csak a levegőbe beszélsz?

De azzal sem vagy tisztában, hogy nem lehet eltölteni úgy 12 félévet, hogy csak "elvagy", hiszen ennyi félévet el sem lehet használni csak alapképzésre. Aki meg tényleg nem sieti el, az úgyis átkerül önköltségesre.

"280 ponttal is be lehet jutni, és akkor miért törjem magam". Ez tény,de nem nagy megeröltetés elérni a 380at is akár. "

Ez nem értem, csak azért törje magát valaki, hogy a te standardjaidnak megfeleljen? Mi köze van ennek ahhoz, hogy valaki hogy teljesít majd az egyetemen?

Nem tudom te egyetemista vagy e már, de mindenhol úgy kezdik, hogy a felvételi pontjaidat a hajadra kenheted. Egyetemen egészen máshogy működnek a dolgok, gimibe beseggelsz bármit, felmondod, kész. Egyetemen inkább az összefüggéseket kell látni, egyébként csak szenvedsz, ami adott esetben egy kitűnő tanulónak éppen olyan nehezen mehet, mint egy közepes tanulónak.

Összességében lehet összefüggés a felvételi pontok és a kibukási arány között, de semmiképpen sem olyan drámai, mint ahogy azt te beállítod.

2016. júl. 5. 22:44
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
Én is úgy látom, hogy ez már egy divat inkább, mint elhivatottság sokaknál. Félreértés ne essék, jó ha okos az ember és a JÓ szakember is elkél, de sokan nagyon nem valók oda. Láttam már iszákost/lustát is, aki az első féléveket csinálta még sok év után is és már fizetett érte de csak nem akaródzott elismerni hogy nem megy ez neki, illetve láttam kínlódó rossz szakembert, aki átbukdácsolta az egyetemet, de végül csicska munkát végzett (meg végez gondolom azóta is) semmi pénzért. Nem értette hogy miért ilyen szerencsétlen, noha ő maga is elismerte, hogy nem jó szakember. Az ilyen no comment. Ezerszer többet ér, ha ÉRTESZ valamihez, akár alacsonyabb végzettséggel, mint diplomával használhatatlannak lenni - büfészakok és IQ bajnokok. Az észt meg nem a végzettséghez osztják. Engem különösebben nem zavar hogy más mit csinál, tegye csak ami őt boldoggá teszi, de amikor szalagmunkát végezve vagy munkanélküliként sír a szája (saját környezetből tapasztalat!), mert ő nem azért tanult hogy kétkezi munkát végezzen... Mert a sebész mit végez? *költői kérdés* Meg elmegy úgy tanulni egy kb. noname szakra, hogy majd lesz valami, csak egyetem legyen, aztán ő is sír a végén... Áááá! Csak ne kelljen hallgatni! Ennyi a kérésem. Vagy tanuljon az ember valami tutira használhatót, amihez ért is (vannak ilyen szakok, csak ezekhez tényleg ész is kell és elhivatottság) vagy szépen tűrje csendben amikor nem egy bőrfotelt kap milliós fizetéssel a semmiért. Engem csak az ilyen emberek tudnak kiakasztani. Rózsaszín felhők között élnek sokan, mert az egyetem jó buli meg utána a munka is mennyivel jobb lesz. Ja... De csak ha van is valami a fejedben. Észt meg tetszik vagy sem, senki sem kap a papír mellé. Én is tanulok, de igyekszem a józan ész határain belül maradni. Olyanra a világ minden pénzéért sem tudnának rábeszélni, amiről egyértelműen tudom hogy majd vagy lesz vele valami melóm vagy nem. Barátnőm másoddiplomázik, de arról nincs fogalma hogy hova mehetne dolgozni vagy mit. A komolyabb feladatok alól meg húzza ki magát. Nézni is rossz. Olyan végzettsége lesz, hogy semmilyen. Örülhet ha normális munkát kap, mert tipikusan olyat tanult, amivel kevés enbernek van komoly jövője (mert semmi konkrét végzettség, csak egy tudomány) és az is inkább tehetség és kitartás, mint végzettségfüggő. Aki meg nem bírja a kihívásokat, az elkaszálta magát. Ő is teszi a rosszindulatú megjegyzéseket az ismerősökre, akik valami kézzel foghatóba, elsumákolhatatlan tudást igénylőbe vágnak bele - pl. az orvosis ismerőseinkre. Tehát a keserű rosszindulat már most érződik rajta. Amint végez és rájön hogy talán jobban járt volna valami OKJ - vel mondjuk amihez ért is, még rosszabb lesz. Bocs, de én rengeteg ilyet látok és van valami a kérdező szemléletében... Részben az ilyen dolgok miatt sok az irigy és rosszindulatú ember. Ez az élet minden területére igaz. Nem hiszem hogy munka alól akar kibújni ezzel bárki is, de sokan nagyon éretlenül vágnak bele, aztán isszák a levét. Fel lehet háborodni, de sokan hasznosabb tagjai lennének a társadalomnak azzal ha dolgoznának és mellette agyalnának kicsit a továbbtanuláson. Lehet azt munka mellett is, csak ahhoz már valódi elhivatottság és érettség kell. Sokan semmivel sem kapnak jobb munkát az egyetem elvégzésével, mintha érettségivel kerestek volna. Esetleg könnyebben bejut, de ha érettségivel esze van, szintúgy. Szóval hagyjuk a szalagmunkát meg a robotolást - kedvenc kifogásom. Nem kell szalag mellett dolgozni ha van eszed és legalább érettségid nyelvtudással. Minél többel. Na de engem nem zavarnak, ameddig nem kell 0-24-ben a siránkozást hallgatnom. Csak azt ne.
2016. júl. 6. 00:18
 6/10 anonim ***** válasza:
33%
Érdekes felvetés,de én is tudok egyet.. szüntessük be az állami támogást,és egyúttal emeljük meg a tandíjat úgy,hogy sehol ne lehessen..mondjuk félévente 1 millió alatt tanulni :) Vajon akkor hányan jelentkeznének felsőoktatásra? Persze aki nagyon alar tanulni,az megoldja,és egy jóadag hitellel kezdi az életet, milyen jó lenne ugye..csak a gazdagoknak teremteném meg a továbbtanulás lehetőségét,mert ők családi helyzetükből adódóan vinni fogják valamire,aki meg más osztályba születik, az meg lenne jó szakember,stb..így meglenne egy tökéletes egyensúly,ami jelenleg nagyon hiányzik ebből az országból ^^
2016. júl. 6. 08:43
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

- Abban igazad van, hogy aki legalább nagyjából 4-es volt a suliban, van egy középfokú nyelvvizsgája, esetleg egy kicsit jobb a két felvételi tárgyából, mint a többiből, az már simán hozza a 350-et, emelt érettségi nélkül is. Abban viszont nincs, hogy ha elég a 300 is, akkor minek törje magát? Akkor már inkább olyasmivel töltse az idejét, ami számára hasznosabb.

- Abban is igazad van, hogy sokan rém tájékozatlanok, és a felvi-re is lusták felmenni, de ők majd megjárják akkor, ha a TO-val kell hadakozniuk, ez nem a te problémád (sem az enyém)

- Abban is igazad van, hogy egy 280-as ponthatár nevetséges, de ez a rendszer hibája. Én az állami férőhelyek jelentős részét megszüntetném, de akkor még több lenne a munkanélküli.

Ha csak az én szakomat nézem: 20 éve még csak 20 embert képeztek évente, és az a 20 kivétel nélkül el is tudott helyezkedni. Most 150 embert képeznek évente, de jelentős részük soha nem fog tudni a szakmájában elhelyezkedni, akármennyire is tehetséges, mert egyszerűen ennyit nem vesz fel a piac. De az egyetem jól jár, mert megkapja a fejpénzt. A hallgató ideiglenesen jól jár, mert azért az egyetemi képzés és az egyetemi hallgatói lét szélesíti a látókört és sok lehetőséget ad annak, aki ki akarja használni. Hosszú távon a hallgató persze rosszul jár, mert diplomás munkanélküli lesz, és sokan alacsonyabb szintű munkakörbe sem tudnak majd elhelyezkedni, mert azt mondják rájuk, hogy túlképzettek:( De ebben inkább a rendszer a hibás, semmint az a 18 éves, aki tele lelkesedéssel és naiv elképzelésekkel, kis élettapasztalattal beiratkozik az egyetemre.

2016. júl. 6. 11:04
 8/10 anonim ***** válasza:
70%
Az egyetem manapság szinte az egyetlen járható út arra, hogy hosszabb távon ne legyenek munkanélküliek a fiatalok és ne haljanak éhen. Egyre inkább csak a többdiplomás, nyelveket beszélő emberek kaphatnak megfelelő színvonalú és megfelelő jövedelmet biztosító munkát.
2016. júl. 6. 11:37
 9/10 A kérdező kommentje:

Azt elismerem, hogy a pont nem feltétlen tükrözi az egyetemi teljesítményt teljesen. De a 480 pontos lényegesen jobb mint a 340-es. Eleve más szemléletmód hozzáállás és mi egymás

Ott ahol 340 a ponthatár az nem ró le a szak fontoságából.

380at arra mondtam, amit az egyik válaszoló is mondott, hogy emelt érettségi nélkül is simán hozható.

Én sok olyan egyetemistát látok demonstrátori pályám során, hogy halványlila gőzük sincs, hogy a szakjukkál mire mennek, egyáltalán miről szól. Csak megjelölték, mert jól hangzott...

2016. júl. 6. 16:53
 10/10 anonim ***** válasza:
82%

Ömm, már ne haragudj, de belegondoltál abba, hogy az érettségi csak a pillanatnyi állapotot tükrözi?

Ismerek nem egy olyan embert, aki végigtanulta a gimit kőkeményen, az érettségikre is éjt nappallá téve készültek, mégis elcsúsztak 1-1 tárgyon, így nem lett elég pontjuk az álomszakra, csak kevesebb.

Sőt, sok olyat is látok, hogy hiába ment egy 470 pontos emberkék egyetemre, hullanak ki ők is sorban. Szóval a pontszám ilyen szempontból nem sokat jelent.

És mi van akkor, ha egyetemre mennek, akik nem valók oda? Majd akkor kihullanak. DE inkább próbálják meg, mint sem egész életükben bánkódjanak, hogy hát de ők legalább megpróbálták volna, de nem, mert "nem oda valók".

Ki vagy te egyáltalán, hogy azt mondd, valaki 330 ponttal nem egyetemre való?

Arról nem is beszélve, hogy bárki változhat, bárki lehet szorgalmasabb, miután mondjuk végigszenvedte az első fél évet tanulva a saját hibájából.

Rosszul vagyok az olyan emberektől, akik azt merik mondani a SAJÁT NORMÁLJUK SZERINT, hogy valaki nem való egyetemre.

2016. júl. 6. 22:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!