A magyar egyetemi felvételi miért ilyen logikátlan?
Például nekem 2 éve újra kellett érettségiznek egy tárgyból, hogy felvegyenek.
A kollégámnak a fia, nem volt egy jó tanuló, az érettségije neki sem lett fényes.
A német viszont nagyon megy neki, a nagyanyja német.Újraérettségizni nem akart, helyette lement a bécsi egyetemre.
Ott volt egy elbeszélgetés és felvették, nem is nézték az érettségijét.
Az egyetemen, az 1. vagy 2. félév után minden diáknak írnia kell egy "alkalmassági" tesztet, ha sikerül, akkor bennmaradhatnak, ha nem, akkor lehet egyszer pótvizsgázni, ha azon buknak, akkor kirúgják őket.
A srác, átment a vizsgán.
Látszik, hogy az osztrákok mennyivel okosabbak.Nálunk a szockomcsi rendszerből visszamaradt görcs az egyetemi felvételi.
Az osztrákoknak van igaza, szerintem.Mi köze a középiskolai tanulmányaidnak az egyetemihez?Konkrétan, semmi.
Max annyi, hogy miben erős, reálban vagy humánban.
Az egyetemre alkalmasnak kell lenni,az alkalmasság nem függ attól, hogy hányasra elemeztél valami novellát.
A matematikából sem volt zseni, de azt mondta, Bécsben olyan jól elmagyarázzák,leadják az anyagot, hogy megérti.Ő maga is meglepődött magán, mivel először külön tanárt akart fogadni.
Minket meg szívatnak a magyar egyetemeken.
Az anyagot olyan "szépirodalmi" stílusban adják le, ahogy 5x át kell rágni, matekot is úgy magyarázzák, hogy külön tanár kell.
Pedig, ahova én jártok, az országos TOP5-ben van.
Szóval,szerintem rossz a rendszer.
Szerintem nem logikátlan a rendszer, hiszen átlátható, inkább úgy fogalmaznék, hogy abszolút nem reális.
Olyan emberek mehetnek jogásznk, akiknek 0 kommnikációs készségük van, olyan emberek mennek orvosira, akik elájulnak a tűtől.
Az alkalmassági vizsgát én is bevezetném, de hát tudod.. Aon is csalna a legtöbb diák.
Szerintem neked egyszerűen savanyú a szőlő:(
Én tovább szigorítanék a rendszeren, mert a legtöbb szakra így is bejut boldog-boldogtalan, aztán jogosan csalódottak, hogy diplomásan sem viszik semmire, mert egyszerűen túl sok embert képeznek, és a piac nem tud velük mit kezdeni.
Az alkalmassági tényleg jó lenne, de nem a jelenlegi formájában. Hiányszakmákban nem ritka, hogy az alkalmassági csak formalitás, mindenkit átengednek, mert nem akarnak senkit kizárni olyan szakról, ahova lasszóval kell az embereket fogni:S
Az én szakomon is volt alkalmassági, én minimumponttal épphogy átmentem, aztán PhD-val távoztam:) Szóval az alkalmassági pont nem tükrözte azt, hogy mennyire vagyok alkalmas a szakmára:))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!