Az, hogy milyen erősségű gimnáziumba megyek, befolyásolhatja azt, hogy később milyen egyetemre mehetek?
Tehát ha egy kitűnő tanuló vagyok, de nem a leghiperszuperebb gimibe megyek, hanem mondjuk egy közékszintűbe , akkor az befolyásolja, hogy valamilyen jó egyetemre menjek ?
Vagy csak a jó tanulók azért mennek jobb gimikbe, hogy lássák mások, hogy jajj a legjobb gimiben is a legjobb volt, és bem befolyásol semmit ?
Köszönöm a válaszokat..
Miért akarsz jó egyetemre járni? Ha a középiskolákban nem tartod önértéknek a minőséget, mitől változik ez meg hirtelen érettségi után? Miért evidencia, hogy az erős egyetem jobb, de kérdés, hogy az erős gimi jobb-e?
Az érettségi (és felvételi) eredmény rettenetesen rossz indikátora annak, hogy mennyire volt jó az okatás, amit kaptál. Egyedül azt lehet kiszúrni vele, ha valami nagyon-nagyon nem működött. 14 és 18 éves korod között feladatod pl. kialakítani egy reális önértékelést, megtalálni a területet, ami iránt elkötelezettséget érzel, elkezdeni kibontani az esetleges tehetségeid, megtanulni különbséget tenni aközött, hogy valamiből képes vagy teljesíteni a követelményeket és aközött, hogy alkotó munkát tudsz végezni, tartalmas kapcsolatokat kialakítani a kortársaiddal (nem, az én vagyok 20 km-es körzetben a legokosabb gimnazista, de szépen elbeszélgetek akárkivel nem ugyanaz, mint egyenrangú felek között megtalálni a helyed), megtanulni megküzdeni a kudarccal, leszámolni annak az illúziójával, hogy mindig mindent lehet (és egyáltalán érdemes) teljesíteni, amit követelményként eléd raknak és elkezdeni döntéseket hozni arról, hogy melyik követelményeknek akarsz megfelelni és melyikeknek nem. Egy jó gimnáziumban ezekre nyílik lehetőséged, de természtesen logaritmusos vagy mozgásegyenletes típusfeladatokat bárhol máshol is be tudsz gyakorolni az érettségire.
szerintem fontos h milyen gimibe mész, mert az egy dolog h ugyanolyan érettségit ír mindenki. De egyáltalán nem mindegy hogy milyen alapokkal, tudással ül a lap elé.
Az vitathatatlan h önszorgalomból sokat el lehet érni. pl. gyenge gimnazista is bekerülhet a legjobb egyetemre nagyon sok tanulással és nagy kitartással. Míg egy erős gimibe járó emberke már megszokta a magas követelmény rendszert, így negyed annyi erő befektetés kell, hogy bekerüljön jó egyetemre.
Köszönöm az eddigi válaszokat :)
Tehát ha pl. én pszichologus , tanár vagy valami ilyesmi szeretnék lenni akkor nem juthatok be egy jó gimi nélkül ilyen helyre ?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!