Megérné újrafelvételiznem?
Sziasztok!
Most érettségiztem, sokat készültem, de sajnos a nagy izgalom és a 3 kávé miatt amit megittam reggelente, sajnos sokat hibáztam..pedig már régen eldöntöttem hogy mit szeretnék. Gazdaságinformatikát jelöltem be a legelső helyre, valamit proginfót. Programozással szeretnék foglalkozni, ebben látom magam, már 11 évesen Facebook alkalmazásokat készítettem. Szóval igen, az eredmények nem lettek valami jók, matekból négyes lettem év végén, és a próbaérettségim is négyes lett, valamit ötös, de most nagyon ráparáztam és amit tudtam azt is elfelejtettem.
A lehetőségem az lenne, hogy jövőre, valószínűleg májusban ismétlőérettségit teszek (ha jól tudom így hívják) matekból, esetleg még infóból is, bár sajnos eléggé költséges..lehet infóból nem fogok, de abból 90% jó lenne minimum. Csak ez a 17.000ft/tárgy kicsit nyomaszt..ezek mellett még egy nyelvvizsgát is szeretnék hogy az is plusz pont legyen. A kérdésem az, hogy ezt megkockáztassam és éljek a dolgokkal, vagy végezzek el egy 2 éves OKJ-t, és utána jelentkezzek, vagy talán ne? Attól félek hogy 20-21-22 évesen már késő lenne elkezdeni az egyetemet...
Előre is köszönöm!
Fú, haver, ne haragudj, de nem vagy túl biztató. Sorra veszem miért. És nem, nem téged akarlak kritizálni, csak segíteni akarok, hogy jobban lásd a helyzetet.
Gondolom, már a szóbeliken is túl vagy, tudod az eredményeid. Hogy sikerültek? Mert azt nem mondtad, anélkül nem lehet segíteni. Itt a próbaérettségik SEMMIT nem mondanak.
Gazdinfó és programozás nagyon más, pedig közel se vagyok ezekhez a szakokhoz. Nagyon alacsonyak voltak a ponthatárok. NAGYON. Épphogy a minimumponthatár (280) felett, szóval ha amiatt aggódsz, hogy ez nincs meg, inkább azon kellene elgondolkodnod, hogy biztosan olyan erős szakra akarsz menni, mint a proginfó. Nagyon kemény ott a matek.
Ne azonnal az OKJ-hoz menekülj, hanem döntsd el, hogy mit szeretnél. Egyetemen tanulni, vagy OKJ-val szakmát szerezni. Én itt nem a 17 ezer forintok miatt paráznék, mert ha ér neked annyit az egyetemen a proginfó, akkor tanulsz, eljársz tanárhoz és újra érettségizel. OKJ után meg a többség hanyagolja az egyetemet.
Nyelvvizsga amúgy is kelleni fog, az alapszak elvégzéséhez. De ez korábban nem jutott eszedbe, hogy legyen többletpontod?
Nem késő huszonévesen elkezdeni, nagyon sokan mennek 5 éves középiskola után egyetemre. Zavarja őket, hogy van, akinél 2 évvel is idősebbek a szakon? Nem. Sőt, nekem 30 éves szaktársaim vannak.
Szóval. Nyugodj meg, gondold át normálisan, mert nagyon zaklatott lehetsz most. A legjobbakat.
20/L
Aranyos vagy, kedves előző!
Egyébként nem, még most fogok szóbelizni. :)
Tudom hogy milyen nehéz a programozás és a matek az infós egyetemi szakokon. Más szakra nem nagyon akarok menni, mivel 400 pont felett van minden, fizetni meg nem szeretnék félévente 200-400.000 forintot, meg nem is tudnék, meg egyáltalán később megérné-e? Na mindegy..ami még érdekelne az a formatervezés, grafikai dolgok, design tervezés stb. ilyen is van egyetemen, de nem tudom..félek belevágni. Zaklatott vagyok igen, sajnos..túlságosan is.
Írtad, hogy már régóta érdekel a programozás. Mindenféleképpen azt válaszd, ami érdekel, mert ha szereted is amit csinálsz, az a legjobb. A programozás valóban nehéz, de nem megcsinálhatatlan. Sokat nem tudok róla mondani, mindössze 1 hónapig voltam proginfón, mert átjelentkeztem másik szakra, és így még a vizsgákig sem jutottam el. De másik két haverom, akivel mentem, még ott vannak, és sikeresen teljesítették az első két félévet, pedig egyikük nem volt a legjobb matekból. Mindössze tanulni kell rá, és ha tényleg szereted a programozást, és ebben akarsz elhelyezkedni, akkor lesz elég motivációd rá, hogy megcsináld.
Ne félj elkezdeni olyat, amit szeretsz, mert később nagyon meg fogod bánni!
Én 20 vagyok, és az átjelentkezés miatt megint a ponthatárok kihirdetésére várok, szóval sosem késő elkezdeni, de nekem is volt 30 éves szaktársam is. Az én hibámból tanulva annyit tudok mondani, hogy biztosan döntsd el, mit szeretnél, és ne a felvétel utáni első hónapban jöjj rá, hogy nem is ezt akartad.
Akkor meg most ne ezen feszengj, hanem a szóbelikre tanulj. Még nem tudhatod biztosra az eredményeket betekintés után, szóbelivel szinte csak javítani lehet.
Engem is hatalmas meglepetés ért, miután kézhez kaptam az érettségi bizonyítványt nagyon rendesek voltak a tanárok, olyan tantárgyra is kaptam dicséretet amire nem gondoltam volna. :)
Hajrá, ezeket a hülye negatív gondolatokat meg szépen elhessegetni, még nem dőlt el semmi!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!