Miért kínálják a sörözőkben a vendégeket sós pogácsával? A kiválasztó szervrend középszintű biológia érettségi tétel egyik kérdése. Tipp: A megnövekedett veseműködés miatt a sók kiválasztása felgyorsul. Emiatt van szükség a sóutánpótlásra?
Nem azért adnak neked sót, hogy neked könnyebb legyen az utánpótlás, hanem épp ellenkezőleg: ha túl sok a só a szervezetben, szomjasabb leszel, mivel a koncentráció kiegyenlítődéséhez és magához a kiválasztáshoz is vízre van szükség.
Az ilyen hülyeségek, hogy a sör "lúgosít" (mit takar ez biológiai értelemben?), meg hogy a konyhasóból a szervezetben sósav lesz, inkább hanyagoljuk.
"Azt tudom, hogy a sör lúgosít"
Ha igen, azt nem tudom, ezt hogyan csinálja (meg azt sem igazán, mit értünk ezen), de azok alapján, amiket találtam, a sörök kémhatása jellemzően enyhén savas (pH ~ 3-4).
Az egyébként esetleg igaz lehet, hogy valamelyest segíthetik a rágcsák a sóveszteség pótlását, bár szerintem is inkább a fogyasztást akarják vele növelni (meg sörhöz inkább a sós megy, mint az édes).
#1
"a só is savat ( sósav)"
Mint előttem is írták, nagyon-nagyon-nagyon-nagyon-nagyon-nagyon nem. (Kivéve, ha gyorsan utánaküldesz egy jó adag tömény kénsavat. Bár akkor szerintem nagyobb gondod is lesz, mint a sósav, ami egyébként természetesen is ott van a gyomrodban).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!