Már nem is olyan jó az ELTE?
Most állok továbbtanulás előtt, és az ELTE-t (illetve egy szakot a Károlyin) jelöltem meg. (skandinavisztika, germanisztika, szociológia)
Viszont egyre inkább CSAK rossz véleményeket hallok az ELTE-ről. Rettentő légkör, rettentő tanárok, rettenetesen megszervezett szakmai gyakorlatok, sok felesleges szívatás és hasonló témakörökben.
Tényleg ennyire gáz lett az ELTE? (És menjek inkább a Károlyira?)
Köszönöm a válaszokat előre is.
Tavaly pont azért nem jelentkeztem egy egyetemre sem, mert humán beállítottságú vagyok, és fúj BTK, úgysem lehet kezdeni vele semmit, a matekos szakokról meg az első adandó alkalommal kirepülnék, mert NEM reál agyam van, NEM vagyok fogékony rá (sajnos).
Ezután elkezdtem egy OKJ-t, de otthagytam, mondván, hogy monoton, alulfizetett rabszolgamunka, amit így köszönöm, de soha nem tudnék szeretni.
Így visszakanyarodtam oda, hogy elmegyek egyetemre, még ha BTK-ra is, vagy TTK-ra, de elmegyek, mert - ahogy már más kérdésemhez is írták - több munkahelyen csak az a lényeg, hogy legyen az embernek diplomája, illetve maga az egyetem alapesetben több lehetőséget kell, hogy adjon a folyamatos továbbképzésre, és pl. a szakirányú továbbképzések feltétele is a diploma.
Ergo, oké, ha az ember nem helyezkedik el egy random BTK-s diplomával - ami pl. a skandinavisztika esetében nem érvényes - ha nem képzi tovább magát, persze, hogy nem fog. De ez a mai világban már kb. minden ágra jellemző, szerintem, mivel sokkal nagyon a kereset (a munka után) mint a kínálat.
Hát én ELTE germanisztikás vagyok és tapasztalataik alapján nincs szó ilyesmiről. :) Van elég skandis ismerősöm is, ők konkrétan imádják!!
A német néha elég nagy szívás, de nem az ELTE miatt, hanem úgy általában. Szomorú, hogy olyan emberek alkotnak véleményt az intézetről (Germanisztika képzeeeld :) ma hirdették ki a hök-ös választás végeredményét és megválasztottak Intézetre gondolok az egyetemen belül, melynek a Skandinavisztika tanszék is része), akiknek egyáltalán nincs személyes tapasztalata.
Emiatt nem is írok a szociológiáról, mert azt nem ismerem. Sok sikert a választáshoz!
"Hát én ELTE germanisztikás vagyok és tapasztalataik alapján nincs szó ilyesmiről. :)"
És munkatapasztalatod is van vagy csak most tanulod? Igaz hogy nem a saját tapasztalatom, hanem egy elég maximalista családtagomé. de neki nem tetszett ami ott megy, csak elég karierrista hogy ne adja fel. Pár év tanítás után azt mondta hogy magyarországon vagy alulfizetett tanár lesz egy gimiben ami számára amúgy is unalmas, vagy utazik a cégek közöt, és ott sem fizetik meg rendesen őket, meg mindig késtek a fizetéssel.
Németországban jó a fizetés, de oda kell menni ahol épp munka van, és kicsit nagyobb mint magyarország, lehetetlen letelepedni.
Pont ezért nem lát jövőt az egészben, bár szeret tanítani, de ez marad a későbbiekben szeretett hobbi, és most képezi át magát keresettebb illetve megbecsültebb területre. (ez egy nagy probléma hogy igaz keresettek a jó tanárok, de anyagilag nem nagyon becsülik meg)
Azért is hajlok/hajlanék a skandinavisztika felé inkább, mintsem a germanisztika felé, mert a skandináv nyelvekre egyre nagyobb az igény, és szerintem egy skandinavisztikát lehetetlen összehasonlítani egy germanisztikával, mivel az utóbbi kb. minden egyetemen van, ergo végez minden évben x ezer ember az adott szakon, amíg skandinavisztikát CSAK az ELTE-n tanítják, és - a lehető legjobb esetben, aminek nagyon kicsi az esélye - 30 ember végez évente az adott szakon.
És mivel még mindig a dánok a "legboldogabbak", illetve jók a skandináv fizetések, egyre több skandináv cég kacsintgat M.o. fele, ezért nincs esély arra, hogy a skandináv nyelvekre ne legyen keret.
Ezért is bánom azt, hogy szinte 100%, hogy nem fognak oda felvenni (95%-os emelt német érettségit kellene írjak ahhoz, hogy az ESÉLYEM meglegyen, hogy felvegyenek...)
Utolsónak üzenem, hogy ha szeret tanítani, miért nem megy NEM német nyelvterületre?
Nekem például a volt német tanárom összejött egy olasz sráccal, aztán elment vele Olaszországba, és most ott német tanár.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!