Biológia érettségi 27-28 évesen?
A segítségeteket szeretném kérni.
Turizmus szakon szereztem diplomát még 2012-ben, majd dolgoztam ebben a 4-5 évben több területen is: szálloda, utazási iroda, irodai adminisztrátor, stb.
Egy ideje elkezdett érdekelni az egészséges táplálkozás, az ételek minősége, a különböző mozgásformák alkalmazása, diéták, alternatív gyógyászat, stb.
Rátaláltam a Dietetikus szakra, ami azonnal fekeltette az érdeklődésem, csak a hiányzó biológia/kémia érettségi és a 4 éves egyetemi képzés kicsit elbizonytalanított.
Szerintetek megéri? Nem vagyok túlkoros? :)
OKJ tanfolyamot, illetve képzési helyszínt, időpontot nem találok az interneten.
1.
Kérdésem az lenne, ha már van érettségim, de a 2 kötelező tárgyból csak az egyik van meg, hol és hogyan tehetek érettségit a hiányzó (biológia vagy kémia) tárgyból?
Tanultam ezeket a tárgyakat a suliban természetesen, csak az érettségit nem tettem belőle, mert nem kellett.
Most viszont kell. Ennek mi a menete? Kell előtte tanárhoz járni, visszaülni a suliba vagy csak benyújtom a jelentkezési lapot és megyek amikor úgy érzem sikerülne? A vizsgát a korábbi gimimben tehetem csak le, vagy választhatok más középiskolát is, mert közelebb van pl. a jelenlegi lakhelyemhez?
Segítő válaszotoka köszönöm!
Ha tényleg ezt akarod csinálni, hogy lennél már túlkoros?
Én már 30 is elmúltam, de idén érettségizem biológiából és kémiából. (Majd folytatom...)
:) jó ezt hallani, sok sikert kívánok!
És mi a cél? Orvosi?
Hogy kezdted el a felkészülést, jelentkezést, tanulást a vizsgákra?
Köszi
1-es vagyok
Szóval:
- az Oktatási Hivatal honlapján adott időben megjelenő jelentkezési lapot kell kitölteni, amiben kiegészítő vizsgára kell az egyes vizsgatárgyakból jelentkezni - a lapot a szükséges mellékletekkel (pl. érettségi bizonyítvány másolata, csekk) az illetékes megyei kormányhivatalhoz kell határidőre beküldeni.
- ők küldenek egy papírt, hogy hova osztanak be érettségizni, mikor, hol kell megjelenni stb. (középszintű érettségi esetén lehet, hogy tudsz intézményt választani, de ebben nem vagyok biztos)
- én bejelentkeztem egy előkészítőre, de ez nem létszükséglet. Jó volt, hogy még egyszer hallottam az anyagot, de egyedül is fel lehet készülni. Kémiából a számítások miatt tervezem, hogy 4-5 alkalommal elmegyek majd tanárhoz, hogy pár olyan feladatban segítsen, ami egyedül nem sikerült, de lehet, hogy az előkészítőn is sikerül ezeket tisztázni. A tárgyak vizsgakövetelményei szintén fenn vannak az Oktatási hivatal honlapján, bár sajnos egyáltalán nem egy egzakt lista.
- minden érettségivel kapcsolatosan felmerülő kérdésben a Kormányhivatalt kell "zaklatni". Nekem telefonban egyáltalán nem voltak készségesek, be kellett mennem személyesen, és ott végre találtam valakit, aki el tudta mondani, hogy a konkrét helyzetemben mi a teendő.
- a felvételivel kapcsolatos kérdésekben (pontszámítás, határidők, miegyéb) a felvi.hu-n található ügyfélszolgálati számot kell hívni, ők nagyon készségesek, és naprakészek is:))
Szuper!
köszönöm a részletes és segítő választ!
Első körben nekiesek a korábbi érettségiknek, abból érzem a "nehézségét"
Majd szépen elkezdem olvasni a biológia könyveket, jegyzetelek mint anno...
KB mennyi idő felkészülni ennyi idő után? (10 év)
Az őszi vizsgákat még felejtsem el?
Attól is függ,
- közép vagy emelt szintű érettségit akarsz (úgy látom, középszintűt)
- egy vagy két tárgyból (bár úgy látom, egy tárgyból szeretnél)
- mennyi időd lesz
- mennyire leszel elszánt
- mennyi "jön vissza" a múltból
Szerencséd van abból a szempontból, hogy az őszi vizsgákra a jelentkezési határidő szept 5., ezért ha most elkezdesz tanulni, látod majd, hogyan haladsz, és elég lesz-e az idő.
Egy tárgyból középszintre szerintem minden körülmények között lazán elég.
De azt is érdemes megnézned, hogy a kinézett szakból van-e egyáltalán keresztféléves képzés - bár ha nincs is, akkor is érdemes lenne ősszel megpróbálni, mert ha úgy tűnne, hogy nem lesz elég pontod, akkor egy javítóérettségivel tudsz még plusz pontokért hajtani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!