Gazdaságinformatikáról vélemények? Megéri-e azt a szakot választani, vagy inkább valami más szakot?
Ez tipikus nesze semmi fogd meg jól szak. Csábítóan hangzik, mert infó is, meg gazdaság is, azt képzeli az ember, hogy ezzel olyan lesz, mintha két szakot csinált volna. Ami részben igaz is, mert két szak lebutított változatát gyúrják egybe. Így nem képeznek igazán jó szakembereket. Inkább legyen valaki egy szaknak mestere, mint kettőt ímmel-ámmal tudjon. Gazdasági szak ma divatos, mert azt hiszik, ott dől a lé. Ez egyrészt csak keveseknek jön be, másrészt Dunát lehet velük rekeszteni, ezért csökkentik nagyon az államilag támogatott létszámot.
Szakinformatikusokra valószínű, hogy egyre nagyobb az igény, mert a jók száma csökken. Szóval szerintem inkább menj mérnökinformatikusnak vagy programtervező informatikusnak.
Egyébként ugyanazt a matekot tanítják gazdinfón, mint mérnökinfón és proginfón.
"Szakinformatikusokra valószínű, hogy egyre nagyobb az igény"
- És az üzleti informatika, döntést támogató rendszerek ismerete stb. nem szakinformatikus? Szoftvert készíteni ugyanúgy tud a gazdinfós is, emellett elsajátítja egy rakást szoftver használatát. Én ezt tanulom, és rohadtul nincs lebutítva az informatika rész (ez inkább a gazdasági egyetemekre jellemző), csak kevesebbet foglalkozunk a "vassal".
Hogy van, hogy állítólag 10 ezer informatikus hiányzik az országból, de csak két szak elvégzése jogosít fel a pozíciók betöltésére?
És nem, a gazdinfós nem feltétlenül ugyanazt a matekot tanulja, mint a másik kettő.
Jó szak, de igyekezz elismert helyen végezni: BCE, SZTE, BGE. A gazdaságinformatikus NEM közgazdász, köze nincs hozzá... ő olyan informatikus, aki a gazdasági folymatok, rendszerek informatikai hátterét ismeri, fejleszti.
Tipikusan: SAP, egyéb vállalatirányítási rendszerek, pénzügyi szoftverek, HR rendszerek, adatbázisok, üzleti informatika, banki rendszerek, stb.
Speciális tudás, jó helyen végezve, mesterképzéssel megfejelve, folyékony angol nyelvtudással irdatlan pénzt lehet vele keresni.
BCE gazdinfón vagyok, a szak bőven nagy része már egyetem mellett dolgozik, most végzünk, kb mindenkit egyből fel is vesznek a diákmunkás helyére. Konkrétan nem tudok olyanról, akinek gond lett volna az elhelyezkedés.
Mondjuk ha a szoftverfejlesztés érdekel, akkor inkább a mérnökinformatikát vagy a programtervező informatikát ajánlanám (szó se róla, innen is van aki programozónak megy, de nem ez a képzés alapvető célja).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!