Orvosi Pest vagy Pécs?
Gondolom, már eldőlt, de azért reagálnék, mert van egy mondatod, amin megakadt a szemem.
"Több helyről hallottam hogy a pesti orvosi keményebb , erősebb és ez nyilván a ponthatároknál is látszik"
Ennek a mondatnak egyik része sem felel meg a valóságnak.
1) Nem keményebb a pesti orvosi. Néhány tárgyat Budapesten kérnek számon keményebben, más tárgyakat Pécsen. Első két évben Budapesten 3 félév alatt van 3 anatómia kollokvium, fél év ismétlés, majd szigorlat. Pécsen az anatómia a molekuláris sejtbiológia miatt (ami 2 féléves szigorlat) az anatómia csak második félévben kezdődik, így a 4. félév végén, a neuroanatómia félévében van a szigorlat (alapszövettan, szervszövettan, neuroszövettan, mozgásszervrendszer, zsigertan, neuroanatómia, teljes Langman könyv, plusz tetemséta). Mind a két egyetemen együtt van másodév végén a biokémia, élettan és anatómia szigorlat. Arról nem is beszélve, hogy Budapesten van rendszeres évközi számonkérés, Pécsen nincs, így a POTE-n teljesen a hallgatóra bízzák a felkészülést, nincs feedback, hogy hogyan áll az anyaggal, mit kell jobban átnézni.
Ebből a szempontból szerintem az anatómia Pécsen nehezebb, a vizsgaidőszakban mindenképp. Ezzel szemben Budapesten az élettan veszik keményebben, 5 tételes szóbeli vizsga. Azért kiemelném, hogy a különbségek minimálisak.
Ha ki lehet emelni orvosit, amit könnyebb elvégezni, én a debrecenit emelném ki, nem a pécsit. Debrecenben anatómiából át lehet menni szövettan nélkül, évközi tesztekkel ki tudják váltani a vizsgát (de talán az anatómia részét is, nemcsak a szövettant). Náluk az "anatómia szigorlat" a neuroanatómia előtt van, és utána van másodév végén egy neuro kollokviumuk. Pécsen és Budapesten semmit nem lehet kiváltani. Csak a POTE leszólása miatt kicsit árnyalni szerettem volna a képet, és tényekkel alátámasztani.
2) Mi az, hogy erősebb és keményebb? Jobb az oktatás? Több a szívatás? Mit értesz erős és kemény alatt? Nevetséges, hogy hangyaf....nyi apróságokon rugóznak emberek.. Könyörgöm. Orvosi egyetemekről beszélünk. A pécsi diplomás orvosaink ugyanolyan lazán kapnak állást nyugaton, mint a budapestiek....
3) Az egyetem oktatási színvonalának, számonkérések nehézségének stb stb SEMMI köze a ponthatárokhoz. A ponthatáron az látszik, hogy többen jelentkeztek oda, mert főváros. És legtöbben nem azért, mert a másik 3 egyetem képzését nem tartanák jónak, csak szeretnének a 20-as éveikben Budapesten élni. Vagy az van közel az otthonukhoz. A közlekedésről nem is beszélve. Budapestre a legkisebb faluból is megy közvetlen járat, de egy vidéki nagyvárosból egy másikba sokszor csak pesti átszállással jutsz el. És akkor a városon belüli infrastruktúráról nem is beszéltünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!