ELTE-BTK magyar szak, vagy szabad bölcsészet? (kisregény lent)
Irodalmár vagyok, a műelemzés, a színházkritika és a memoár/vers/novellaírás az én pályám. 5 éve kezdtem el írni, a magyar tanáraimtól, és a "magyaros" ismerőseimtől pozitív visszajelzéseket kaptam eddig. A nyelvtan és a nyelvészet viszont nem tartozik a kedvelt területeim közé, és amit nem szeretek, azt nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem tudom megtanulni... Az egyetemtől azt várom, hogy még több ismeret megszerzésével egyre jobb és jobb munkákat tudjak kiadni a kezemből. Ehhez melyik szakot ajánlanátok inkább? Eddig úgy voltam vele, hogy a magyart jelölöm első helyen, de félek, hogyha fel is vennének, lemorzsolódnék..
PS.: ami az elhelyezkedést illeti, engem nem zavar, ha nem a diplomámmal sikerül munkát találnom. Én megelégszem egy irodai melóval is, havi 100-130 ezerért, szerintem ez nyelvtudással reális. Egyetemre "csak" azért szeretnék menni, hogy okosodjak. Tudom, meg fogom kapni jó pár válaszolótól, hogy nem vagyok normális, erre fel is készültem. :D Előre is köszönöm a válaszokat! :)
Igazából ilyen téren csak a gyakorlás fog segíteni. :)
Egyetemre általában a papírért mennek az emberek, és igazából azt kapod amit otthon is tudnál.
Nézd, nagyon látszik, hogy még nem vagy teljesen felnőve.Egy egyetemre (főleg nem az általad említettre) nem csak okosodni jár az ember, hanem azért, mert ebben képzeli el a jövőjét.
A magyar szakra meg főleg nem (én magyar-töri szakos tanárira járok), ami kiöli belőled azt a kevés magyar iránti szeretetedet is, ha nem imádod egyszerűen és fogadod el minden területét. Egyébként a magyar szak fele igen is nyelvészet és az irodalom része sem műelemzés, meg csilivili írásgyakorlat, hanem irodalomelmélet, irodalomtörténet és még a könyvtárismeret is ebbe tartozik (bár azt lehet, hogy csak az én irodalom proszeminárium tanárom erőltette). Ugyanakkor az egy csodás szak. Nekem szerelem volt az első látásra.
100-130 ezer forint pedig maximum ahhoz elég, hogy éhen halj egy egyszobás garzonban a vasútállomás mellett.
A szabad bölcsészetről nem nagyon tudok nyilatkozni. Néhány, nekik ajánlott előadásra ültem csak be, érdekesség képpen. Azok elég érdekfeszítőek voltak.
Kérlek, kérlek ne haragudj meg, de nagyon szúrja a szemem ez a magyar tanáraim, gondolom, nem a magyar származású tanáraidra gondoltál.
Elnézést a kukacoskodásért. Nos, nem tudom, mennyire vagy tisztában a szakok működésével, de mindenképpen minort vagy szakirányt kell választanod. Ez magyarnál elég egyértelmű. :) Ha az írás érdekel, akkor gondolom, a kreatív írás minor lenne megfelelő számodra. Ebben az esetben magyar alapszakon valóban sok nyelvészetes tárgyad lenne. Az ELTE honlapján a ba fül alatt megtalálod a tanegységlistákat, meg tudod nézni, kb. milyen az eloszlás. Ha kérdésed van írj nyugodtan privátot is. :)
A szabad bölcsészet (nem vagyok szabad bölcsész, szóval nem tudok teljes tájékoztatást adni, ne haragudj) esetében szakirányt is kell választani és utána hozzá minort. Ebben az esetben is járhatsz kreatív írásra vagy bármi másra, ami tetszik. :) A szakirányok a következők: elméleti nyelvészet, esztétika, filmelmélet-filmtörténet, filozófia, kommunikáció és médiatudomány, művészettörténet. Ezek közül szerintem biztosabban választhatnál egyet, ami tetszik... :)
Tényleg írj nyugodtan, ha még van kérdésed és ne haragudj, hogy kijavítottalak az elején. :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!