ELTE/ BCE Szociológia vagy NKE közigazgatás-szervező szak? Tapasztalatok?
Mindkét szaknak utánanéztem, ez a kettő érdekel engem a leginkább (azaz társad. tudományok, és közszolgálattal kapcsolatos munkák). Elég jó vagyok töriből, magyarból, nyelvekből (2 középfokú nyelvvizsgám is van, ill. egy emelt angolom). Humán beállítottságú vagyok, a fogalmazás, írás az erősségem, sok barátom, rokonom szerint írói vénám van.
Ezek alapján Ti melyiket ajánlanátok nekem, illetve szerintetek melyik diplomával esélyesebb, hogy többre vihetem majd a későbbiekben?
Nagyon megköszönöm a válaszokat! Nagy dilemmákban vagyok...
Ps: lány vagyok.
Ezek alapján, Ti melyiket javasol
Köszönöm szépen az értelmes választ! Ment a zöld kéz! :)
Matek mennyire súlyos ezen szakokon, azt nem tudod esetleg? Nekem az a gyengém, sajnos...:/
Bárki, aki rendelkezik ezzel a 2 szakkal kapcsolatban közvetlenül, vagy közvetetten tapasztalattal, írjon. :)
Matek egyiken sem nehéz, de tudnod kell, hogy kb a nyelvi szakok kivételével mindenhol van. Valószínűleg alig lesz plusz a középiskolás anyaghoz képest...
Igazából én azt mondanám neked, hogy ha egyszer jól mennek a nyelvek, akkor "pazarlás" ezekre a szakokra menned. Egy akármilyen gagyi gazdasági diplomával el tudnál helyezkedni jól fizető multiknál, ha tényleg megy az angol meg még makogsz valamilyen nyelven.
Szia!
Én Bce Társadalomtudományi Karán szereztem az egyik diplomám. Mondjuk nem szociológia szakon. De Corvinuson az első évben jóformán minden társadalomtudományi alapszakon (poli, szoc, nemzetközi tan.) ugyanazokat a tárgyakat tanulják, tehát kb. Filozófia, Közgazdaságtan, Társadalomtörténet, Szociológia Alapjai, A politikatudomány alapjai stb. ezeket mindenki tanulja, mellette csak pár szakirányos tárgy van, majd másod évtől lesz nagyon más a tanmenet. Statisztika is van, de nem nehéZ.... Viszont a szociológia szerintem ezek közül a szakok közül a legfantáziátlanabb, alapból nekem a szakiránya se nagyon tetszik esélyegyenlőség szakirány. Szerintem minden T-karos szakon hangsúlyos az esszéírás, én egy felévben kismillió beadandót írok, mindenféle témában. A másik diplomám nekem igazgatásszervező BA volt, első évben ott is voltak ilyen társadalomtudományos tárgyaim, de ezeket nem vették nagyon komolyan. A hangsúlyos a jog. Főleg a közigazgatási jog. Velünk az eljárási törvény jó pár száz szakaszát bemagoltatták. Meg alkotmányjog, államháztartás, önkormányzatok. Ezek mind mind borzasztóan unalmas jogi tárgyak, amikre könyveket és jogszabályokat kell bemagolni. Jellemzően szóbeli vizsga van belőlük és ki kell öltözni, meg eléggé stresszesek voltak. Ellenben Corvinus társadalomtudományi szakjaira sokkal kevesebbet kellett tanulnom, meg magolni. Kb. egy vizsgaidőszakban corvinuson annyit tanultam összesen, mint az nke-n egy vizsgára. (Szerintem ez szociológia szakon sincs másképp) és még jó jegyeket is kaptam, Nke-n meg ha hibátlanul tudtam is az anyagot sokszor lehúztak, hogy csak azért is. Na mindegy, ha kérdéses van írj.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!