Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Érdemes-e befejezni az iskolát?

Érdemes-e befejezni az iskolát?

Figyelt kérdés

14 éves vagyok, az ELTE Radnóti Miklós Gyak. Isk. és Gimnáziumba járok.

Sokat gondolkoztam az utóbbi időben azon, mi értelme iskolába, egyetemre járni.

Nem látom értelmét az iskolába, egyetemre járásnak, mert életem első 20-25 éve azzal telik el, hogy életem első állására készülök.

Miből gondolom ezt? Abból, hogy az emberek, akiket megkérdezek, miért járjak iskolába, mind azt válaszolják, hogy azért, hogy jó állásom legyen. De ki látott már olyan embert, aki az egyetemi lediplomázása után azonnal jó állásba került volna? Ez azért elég ritka, a diploma sokkal inkább egy eszköz arra, hogy egy lépcsőfokkal magasabbról kezdhessük a munkánkat. Viszont az életben, a tanulás után, a munkahelyeden, és későbbi munkahelyeden csak az számít, hogy mit tudsz az életben elérni, mennyire vagy-e profi az adott szakmában (és ez nem azt jelenti, hogy adott tantárgyból vörös diplomát szerzett ((azt hiszem így hívják az egyetemi kitűnőt, de bocs, ha tévedek)), hanem azt, hogy sikeres volt a munkájában, statisztikailag, számokkal bizonyíthatóan előrébb vitte a céget).

Ha viszont az iskola 20 év alatt készít fel minderre, nem lenne-e egyszerűbb, ha ahelyett, hogy ülök az iskolában, és azon kívül, amire szükségem van, minden hülyeséget megtanulok (biológia, kémia, irodalom, fizika, ének, rajz, stb.), elkezdenék dolgozni, és a munkafolyamatok során szerezném meg ezeket a képességeket? Bebizonyították már rengetegszer, egy ember jobban megtanulja azt, amit csinál minden nap, mint amit csak hall valakitől.

Szóval ez az én nagy dilemmám, legszívesebben most elhelyezkednék, akár ingyen munkát vállalva értékesítőként, de érzem, hogy mivel 14 éves vagyok, nem tehetem ezt meg, pedig rengeteg könyvet olvasok a témában... Az ingyen munkát azért emelném ki, mert ha dolgoznék is, csak tanulás céljából dolgoznék eleinte (az iskolában is 0 Ft a bevételem, de a munkahelyemen sokkal jobban tanulok). Másrészt pedig nem értem, miért nem lehet dolgozni 14 évesen, ráadásul ingyen, mikor ez egy cégnek legrosszabb esetben 0 Ft bevételt hoz.

Remélem, sokan fogtok válaszolni, szeretném minél több ember nézőpontját megismerni ezzel kapcsolatban.

Üdv

2010. márc. 22. 20:41
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:

6.:

Jelenleg, mint tanuló, nem keresek pénzt, a szüleim tartanak el. Ha ingyen dolgoznék egy cégnek, tudást, tapasztalatot szereznék, és bár ugyanúgy nem keresnék semennyit, sokkal jobb kilátásokkal vághatnék neki az első 'fizetős' állásomnak szerintem.

2010. márc. 23. 20:14
 12/18 bamboochatheone ***** válasza:

Én vagyok a második válaszadó:

Szóval ha én lennék az aki választhatna akkor biztosan a diplomás srácot választanám ugyanis lenne egy minimum diploma szint ami alatt nem vennék fel senkit. Ha diplomája van akkor biztosan kapott szakmai gyakorlati oktatást és próbaállást az egyetemen. Szóval számomra ő lenne a nyerő. Fogadd el hogy ebben a világban a papír a lényeg nem az hogy mit mondasz és hogy nézel a szemeiddel. Sajna ez van. Egy kapitalista világban élünk. Ez van sajna.:(

Éljen a kommunizmus.:D

2010. márc. 23. 20:53
 13/18 A kérdező kommentje:

Második válaszadó:

Nem tudok veled egyetérteni, de mindegy. Van olyan ismerősöm, aki diploma nélkül, érettségivel lett ügyvezető igazgató, és olyan is, aki diplomával alig keres többet nettó százezernél.

2010. márc. 23. 20:55
 14/18 A kérdező kommentje:

Az éljen a kommunizmus mondat pedig egyszerűen komolytalanná teszi, amit írsz... Szerinted a kommunizmus jobb volt? Ha jobb lett volna, még mindig az lenne, de elbukott, és ez a bizonyítéka a működésképtelenségnek.

Éltél te egyáltalán a kommunizmusban, tapasztaltad a saját bőrödön? (Én nem, de sokat hallottam róla olyanoktól akik éltek benne.)

2010. márc. 23. 20:58
 15/18 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező!

Ha így gondolkodsz, akkor mit keresel a gimnáziumban? Miért nem mész szakközépbe? Ott kapsz érettségit is, meg szakmát is.

2010. márc. 23. 22:55
 16/18 bamboochatheone ***** válasza:

Ismét második:

Nem, nem éltem a kommunizmusban ugyanis 17 vagyok. De sokat hallok róla és bevallom sokkal jobban tetszik mint ez a korrupt kapitalista világ. Ott ha nem volt munkád megbüntettek nem pedig annyit kaptál mint aki egy hónapon keresztül vért izzad...vagy szerinted jól van hogy annyit "keresnek"(kapnak) egyesek semmilyen munkával mint egy szakmát végzett szakember? Szerintem nincs jól. És ez csak egy példa sok száz közül. Igaz a kis átlagembernek nem igazán volt beleszólása a politikába de mégis jól élt mindenki. Nem volt ez a nagy embertelenség és pénzhajhász világ. Nincs már emberség az emberekben, minimális azok száma akik csak úgy a hangulat kedvéért összeülnek beszélgetni, vagy egyáltalán valamit csinálni közösen. Szerencsémre a szüleim mindig ilyen szellemben neveltek hogy legyek emberséges és nagyon is sikerült nekik. További szép napot és Szebb Jövőt!

ssssszészszáma száma akik

2010. márc. 24. 17:10
 17/18 A kérdező kommentje:

Nézd, az én véleményem az, hogy nem érdemes olyan szavakkal, kifejezésekkel dobálózni, amelyeket nem tapasztaltunk a saját bőrünkön. Hitlerről is azt mondta sok ember hogy micsoda zseni, és az egyik oldala valóban az volt, hiszen helyreállította a 29-es gazdasági válságot Németországban azáltal hogy fegyvert gyárott, autópályát épített, és így mindenkinek lett munkája, csak abba nem gondoltak bele az emberek, hogy mire fogják azt a fegyvert használni. Persze, a kommunizmusnak az az oldala biztos nagyon megnyerő sokak számára, hogy mindenki egyenlő státuszban van, és az emberek 95% kb. ugyanannyit keresett, de ebből nem nagyon tudtak megélni (lásd felhalmozódott államadósság, tehát az ország se volt életképes). Amúgy is, én sikeres ember akarok lenni, és egy mai gazdag embernek, ha választania kéne, mert újra bevezetnék a kommunista rendszert, 2 választása lehetne: Beszáll a korrupt vezető rétegbe (ne hidd, hogy a kommunizmusban nem volt ilyen), vagy ugyanolyan átlagember lesz, de ez jelentős jövedelemvesztéssel járna.

Szóval, nekem nem éri meg.

Másrészt, nekem úgy jön ki a szavaidból, hogy te egy light-os kommunizmusról beszélsz, inkább a 80-as évek közepe, vége volt ilyen, nem az egész korszak, amiben ez a gazdasági berendezkedés volt.

2010. márc. 24. 18:16
 18/18 anonim ***** válasza:
Srác Te még sokra viszed..
2010. szept. 15. 22:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!