Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Érdemes-e befejezni az iskolát?

Érdemes-e befejezni az iskolát?

Figyelt kérdés

14 éves vagyok, az ELTE Radnóti Miklós Gyak. Isk. és Gimnáziumba járok.

Sokat gondolkoztam az utóbbi időben azon, mi értelme iskolába, egyetemre járni.

Nem látom értelmét az iskolába, egyetemre járásnak, mert életem első 20-25 éve azzal telik el, hogy életem első állására készülök.

Miből gondolom ezt? Abból, hogy az emberek, akiket megkérdezek, miért járjak iskolába, mind azt válaszolják, hogy azért, hogy jó állásom legyen. De ki látott már olyan embert, aki az egyetemi lediplomázása után azonnal jó állásba került volna? Ez azért elég ritka, a diploma sokkal inkább egy eszköz arra, hogy egy lépcsőfokkal magasabbról kezdhessük a munkánkat. Viszont az életben, a tanulás után, a munkahelyeden, és későbbi munkahelyeden csak az számít, hogy mit tudsz az életben elérni, mennyire vagy-e profi az adott szakmában (és ez nem azt jelenti, hogy adott tantárgyból vörös diplomát szerzett ((azt hiszem így hívják az egyetemi kitűnőt, de bocs, ha tévedek)), hanem azt, hogy sikeres volt a munkájában, statisztikailag, számokkal bizonyíthatóan előrébb vitte a céget).

Ha viszont az iskola 20 év alatt készít fel minderre, nem lenne-e egyszerűbb, ha ahelyett, hogy ülök az iskolában, és azon kívül, amire szükségem van, minden hülyeséget megtanulok (biológia, kémia, irodalom, fizika, ének, rajz, stb.), elkezdenék dolgozni, és a munkafolyamatok során szerezném meg ezeket a képességeket? Bebizonyították már rengetegszer, egy ember jobban megtanulja azt, amit csinál minden nap, mint amit csak hall valakitől.

Szóval ez az én nagy dilemmám, legszívesebben most elhelyezkednék, akár ingyen munkát vállalva értékesítőként, de érzem, hogy mivel 14 éves vagyok, nem tehetem ezt meg, pedig rengeteg könyvet olvasok a témában... Az ingyen munkát azért emelném ki, mert ha dolgoznék is, csak tanulás céljából dolgoznék eleinte (az iskolában is 0 Ft a bevételem, de a munkahelyemen sokkal jobban tanulok). Másrészt pedig nem értem, miért nem lehet dolgozni 14 évesen, ráadásul ingyen, mikor ez egy cégnek legrosszabb esetben 0 Ft bevételt hoz.

Remélem, sokan fogtok válaszolni, szeretném minél több ember nézőpontját megismerni ezzel kapcsolatban.

Üdv

2010. márc. 22. 20:41
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:

Csak az egyik temaval kapcsolatban szeretnek hozzaszolni: azert fontos, hogy minden tantargyat tanulj, mert 14 evesen meg marhara nem tudod, mi akarsz majd lenni. Lehet, hogy most azt hiszed, hogy de, de lehet, hogy ez meg valtozik. En pl amikor annyi idos voltam, mint te, japan-angol tolmacs akartam lenni, most meg biomernok. Ha nem tanultam volna biologiat, kemiat, akkor most szivnek.

Ezert kell mindent tanulni, sosem tudhatod.

2010. márc. 22. 20:50
 2/18 bamboochatheone ***** válasza:
Szerintem még eléggé tájékozatlan vagy az élet nagy dolgaiban. Ha nem szerzel diplomát vagy nagyon jó érettségit akkor a munkanélküli központban fogod a falat támasztani. Ugyanis a munkaerőpiac telített és így általános iskolai végzettséggel hova tudsz elhelyezkedni?-SEHOVA(vagy max egy kukásnak). Pluszban Magyarországon alig van munkalehetőség. De ha te így látod hogy hülyeség tanulni akkor ne járj iskolába(bár kötelező 18 éves korodig) és szívjad a főnökeid fas.át reggeltől estig...Sok sikert. A helyedben én nagyon belehúznék a tanulásba ugyanis itt MO-n jó kapcsolatok és papírok nélkül nem lesz munkád. Szebb Jövőt!
2010. márc. 22. 20:54
 3/18 A kérdező kommentje:

Először is köszönöm válaszodat.

Másodszor:

Amikor még nem tudtam, mi legyek, fellapoztam rengeteg szakmából egy-két szakkönyvet, és volt néhány, amit nem tudtam letenni. Ezekben szó volt a tőzsdéről, a közgazdaságról, a vállalkozásokról, az értékesítésről. Rájöttem, hogy azért kedvelem ezeket, mert nem tűnnek olyan monotonnak, unalmasnak számomra, mint a többi. Valamint az a célom (célom? egyelőre inkább csak álmom), hogy gazdag legyek, és ami a leginkább motivál, az az, hogy az tud a legkönnyebben meggazdagodni, aki a legközelebb van a tűzhöz, azaz aki pontosan azzal foglalkozik. Ez a dolog motivál már lassan két éve, ezért kereskedek virtuálisan, és költöm a zsebpénzem egy részét ilyen szakkönyvekre, mert úgy gondolom, előnyre tehetek szert a többi, később hasonló piaci ágazatban tevékenykedővel szemben azáltal, hogy most elkezdem a tanulást.

2010. márc. 22. 20:58
 4/18 anonim ***** válasza:

Dolgozni azért nem lehet mert ez van a törvényben

(gondolom).

Egyébként szerintem is több értelme lenne tapasztalatok útján megszerezni a munkához szükséges tudást (egyébként én most pont ezt csinálom, de azt hiszem én szerencsés helyzetben vagyok:), viszont egy csomóan a te korodban még nem tudják eldönteni mit akarnak dolgozni, meg egyébként is, ha már gyerekkorban elkezdene dolgozni mindenki, hova lenne a gyerekkor? :O Értem én, hogy a suli is nehéz, de hidd el, a munka sokkal több stresszel jár, és az iskola nem feltétlenül arra van, hogy megtanuld a rajzot, kémiát, irodalmat (más kérdés hogy azért nem árt ha az embernek van némi alapműveltsége), hanem hogy felkészítsen a későbbi, nagybetűs Életre. Középiskolában az a lényeg, hogy letedd az érettségit, az mindegy hogy épp átmész, vagy kitűnő, meglegyen, az számít, mert onnan lehet tudni, hogy..hogy mondjam, "érett" vagy az életre..gondolom ezért is hívják érettséginek :o

Az egyetemről nem tudok semmit, nekem az kimarad.

De mint mondtam az iskola nem a munkádra készít fel (bár ugye van egy csomó munka, amihez vannak tantárgyak amiket tudni kell-az értékesítőknek spec nem tudom, mit kell tudni :o), hanem inkább arra, hogy készen állja arra, hogy akkor most már 20 évesen felelősséget tudj vállalni a tetteidért.

Egy 14 éves még gyerek, lehet hogy te értelmesebb vagy a többieknél, de nézd meg az osztálytársaidat, vagy az átlag 14 éveseket, nem sokuknak van még annyi esze, hogy akármilyen munkát rájuk lehessen bízni, még ingyen se.

Bocsánat, több nem jut eszembe, meg remélem azért valamennyire tudtam segíteni neked, és nem csak hülyeségeket hordtam össze. de én így látom a dolgokat:D

L/19

2010. márc. 22. 21:01
 5/18 A kérdező kommentje:

2. kommentelő:

Neked is köszönöm.

Nézd, én megértem, hogy sok embernek nincs munkája, de valószínűleg azért nincs, mert pénzért akarnak dolgozni. Én nem akarok, én tanulni akarok, fejlődni, és előrébb vinni azt a céget, ahol dolgozom, mert ez lenne a 'diplomám'. Ki ne venne fel ingyen egy embert dolgozni?

Másrészt, később, ezt a 'munkahelyi diploma'-t használnám fel az elhelyezkedéshez életem későbbi munkahelyeinél, amikor már rendes ember módjára dolgoznék.

Tegyük fel, te vagy a felelős egy cégben az adott állásra jelentkezők kiválasztásában. Ki mellett teszed le a voksod? Egy 25 éves, most diplomázott, 0 tapasztalattal bíró ember mellett, vagy egy olyan, diploma nélküli, 25 éves mellett, aki számokban bizonyítani tudja, mennyit lendített az ő munkája azon a cégen, ahol ő dolgozott, és ez egy elég jó érték?

Azaz, bár picit lehet, hogy erős ezt mondani, de melyik informatikai cég ne akarna azonnal szerződést kötni Steve Jobs-zal, ha felmond az Apple-nél, mondván, hogy neki nincs diplomája (tegyük fel hogy nincs)?

2010. márc. 22. 21:05
 6/18 A kérdező kommentje:

3. Kommentelő:

Köszönöm:)

Először az alapműveltségről:

MI az az alapműveltség? Az alapműveltség szó nem azt jelenti, hogy az, ami egy adott közösséget összeköt azáltal, hogy mindnek megvan ez a tudása? Mert ha igen, kérdés az, hogy honnan szerzik ezt a tudást. Természetesen az iskolából, legalábbis te azt mondtad, azért járok oda, hogy azt is tanuljam. Tehát ha senki nem tanulna alapműveltséget nem lenne alapműveltség vagyis ugyanúgy közös tudás lenne, csak ez kb. 0-val lenne egyenlő, mert mindenki szakosodna már viszonylag korán. Egyébként szerintem az alapműveltség nagy részét már ismerem 9-edikesen, legalábbis több, nálam idősebb embernek gőze sem volt arról, melyik volt hazánk első verse, pedig azért ez eléggé alap lehetne. És még sok ilyen dolog van, szerintem a gimnázium már az, ahol minden szakmába belekóstolnak egy picit, ízelítőt adnak belőle, nem az alapjait tanítják. Viszont nekem erre az ízelítőre nincs szükségem, mert tudom, mivel akarok foglalkozni...

Az érettségről meg annyit, hogy nekem van olyan rokonom, aki kitűnő tanuló volt, 5 emelt érettségije volt, mégsem érett még meg az életre emberileg. Valószínűleg még én sem, de ezt nem kéne egy korhatárhoz, és tantárgyakhoz kötni, az érettség nem matematikában és történelemben mérhető.

2010. márc. 22. 21:14
 7/18 anonim ***** válasza:

Ha ennyire tetszik a tőzsde és az üzleti világ, akkor tudok tanácsot adni.

Ha elvégzed a középiskolát, gimit, akármit, menj el brókernek. Nem kötelező az egyetemi végzettség, de egy közgázt nem nagy kunszt elvégezni. Ha ügyes vagy és tényleg érdekel, brókerként sokat tudsz keresni, elég hamar. Ehhez az kell, hogy tényleg motivált legyél, és egy kicsit ravasz. Merd a kiskapukat kihasználni. Ha zavar, hogy nem vagy teljesen tisztességes, ne válaszd ezt az utat. Ha sok pénzt akarsz de nem akarsz tanulni, ez az egyik út. A másik, hogy egy nagyon innovatív céget csinálsz egy nagyon innovatív termékkel/szolgáltatással.

Azt elmondanám, hogy én is így voltam a dolgokkal, mint te, de most rájöttem, hogy mégse az akarok lenni, aki/ami lettem, ezért bánom, hogy nem tanultam. Ezt gondold át. Ha meg ennyire biztos vagy a dolgodban, csináld, amit először írtam. De tanulnod akkor is kell majd. Nagyon csúnyákat buknak a képzetlen emberek a tőzsdén, van pár ilyen ismerősöm.

Sok sikert az életben!

2010. márc. 23. 09:34
 8/18 anonim ***** válasza:
De tudod el kell kezdeni valahol és igenis jó ismereteket lehet szerezni az egyetemen és a középiskolában. Most arról nem beszélnék, hogy van egy-két felesleges előadás. Ami gond, hogy túlsúlyban van az elméleti oktatás. Az a baj, hogy nem mindenki így gondolkozik, mint te. A diplomások többsége már egyből százezreket akarnak keresni a semmire. Én is elmennék gyakornoknak, csak itt Debrecenben nem sok olyan cég van, ahova lehetne menni. Budapesten számos ilyen hirdetést láttam már. Jó szakot ill. iskolát kell választani és már többet ér az a diploma vagy szakma. Csak azért gondolj bele, hogy valamiből fenn is kell tartanod magad, amíg munka(gyakornoki)tapasztalatokat akarsz szerezni. Hát nem könnyű. Meg azért a legtöbb munkahelyen véleményem szerint a munkakör betanulható lehetne. Csak a cégek nem szeretnek pénzt és időt vesztegetni. Ezért lesz nekem közigazgatási végzettségem. És ha egyet gondolok megyek a magánszférába dolgozni. És még nem is elég a diploma, hanem közigazgatási versenyvizsgát kell tenni, mert törvényben megállapított feltétel.Ja és ezt nekünk kell kifizetni.
2010. márc. 23. 16:17
 9/18 anonim ***** válasza:

Az egyetemen az egyik tanár azt mondta nekünk, hogy akik nem járnak előadásra azokból lesznek a vállalkozók és akik rendszeresen bejárnak, nem feszegetik a szabályokat azokból lesznek az alkalmazottak. Hát majd meglátjuk. Papír kell, bár sok helyen azzal küldik el az embereket, hogy túl képzettek. De gondolom ez magyarul annyit jelent, hogy már felvettük a főnök unokaöccsét, lányát, fiát stb.

Pénzt csak pénzből ill. tudásból, plusz ismeretekből lehet csinálni. Képezni kell magunkat. Illetve ha nem akarsz robotolni, magadura akarsz lenni csak vállalkozó , ügyvéd stb. lehetsz. Nem hiszem hogy ezt iskola, ismerettség nélkül meg lehetne csinálni.

2010. márc. 23. 16:25
 10/18 A kérdező kommentje:

4.:

Apám tőzsdézik, meg vannak tőzsdés ismerőseim, de úgy gondolom, ahhoz, hogy bróker legyek, sokkal több ismeretet kell még szereznem a tőzsdéről, és ezekhez még tényleg nem vagyok érett, egyszerűen nem tudok átlátni olyan összefüggéseket amiket ők. Ami a tőzsdében sokkal jobban érdekel, az a nyilvános kibocsátás előtti részvényvásárlás, persze ehhez 'bennfentesnek' kell lenni, és abba a közösségbe nem könnyű bekerülni.

Valamint, ha tőzsdézésről és befektetésről van szó, sokan csak a technikai befektetésre gondolnak, amikor számadatok alapján próbálják kiszámolni, vagy egy már látott grafikonjelenség alapján akarnak rájönni, merre fognak menni a részvények árai. Engem viszont a fundamentális befektetés sokkal jobban érdekel, amikor az alapján döntöm el egy cég részvényeinek a megvételét, hogy előtte alaposan elemzem a cég gazdasági helyzetét, és a várható jövőjét (azt hiszem Warren Buffet a leghíresebb fundamentális befektető).

2010. márc. 23. 20:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!