Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Úgy érzem, lemaradtam.23 éves...

Úgy érzem, lemaradtam.23 éves vagyok, mihez kezdhetek még így? Bővebben:

Figyelt kérdés

Tehát 23 éves vagyok, jövőre leszek 24. Hogy most mit végzek, azt hagyjuk, irreleváns. Társadalomtudományi karra járok, de sose szerettem, csak túlleni akarok rajta. Hogy miért nem váltottam, azt szintén nem részletezném, hosszú sztori, de a lényeg, hogy már ez is a 2. egyetemem, szóval valamit be akarok már fejezni.

A lényeg az, hogy úgy érzem, elpocsékoltam az időmet, mert középsuliban valamiért ellustultam, és nem ragadtam meg elég lehetőséget - pl. nem tettem érettségit olyanból, ami még jól jöhetett volna. Jó tanuló voltam, az egyik legjobb az osztályban, így is minden tárgyból ötös lett az érettségim, viszont elkövettem egy nagy hibát: nem erőltettem meg magam. Nem fektettem olyanba energiát, amihez egy kicsit oda kellett volna tenni magam, csak a legkönnyebb utat választottam. Ezt már így, utólag világosan látom. Most több problémám is van ebből adódóan:

1. jövőre ugye végzek, de nem ebben akarok elhelyezkedni, tehát kérdés, hogy mihez kezdjek ezután. Elvileg nem lenne probléma azzal, hogy még egy alapszakot elkezdjek, a szüleim ebben támogatnak, de ugyanakkor nem tudom, hogy ennek mennyi a realitása. Úgy értem, ahogy az ember nő, változnak az igényei, egy idő után már átlép egy "lélektani határt", amitől kezdve gáznak érzi, hogy eltartják, nem? Másrészt meg, ha egy komoly szakba kezdek, akkor amellett elég nehéz dolgozni.

2. mesterszak. Erre is gondoltam, csak nem tudom, hogy egy egy-, max. kétéves mesterszak mennyi önálló tudást ad, illetve mennyire épít korábban tanultakra. Közelebbről a nyelvek területe érdekel. Hivatalosan nem ezt tanulom ugyan, de foglalkozom azért egyetemen kívül elég sokat vele.

3. Ami a legjobban érdekel, hogy ebben a korban lehet-e még újraorientálódni. Egyre többet gondolkozom ugyanis azon, hogy a természettudományok felé menjek. Mindig nagyon vonzott az, hogy alkossak, létrehozzak valamit, viszont nem voltam kifejezetten jó fizikából. Ez amúgy nagyrészben lehet, hogy annak tudható be, hogy pocsék fizikatanárom volt, aki mindenki utált, és ő maga se értette a saját levezetéseit...

Matekból jó voltam, csak kicsit körülményesen dolgoztam. Mindig meg akartam érteni a levezetések logikai hátterét, mindig igyekeztem a legegyszerűbb feladatokat több irányból megközelíteni, ahelyett, hogy csak behelyettesítettem volna a számokat a képletekbe, így gyakran sokkal tovább tartott egy egyszerűbb feladat elvégzése is. De alapvetően jó voltam belőle, a matektanárom pl. többször is ajánlotta, hogy menjek emelt faktra, de sajnos nem hittem magamban eléggé hozzá, pedig nálam gyengébb képességűek is jártak.

Több irány is van, amit el tudnék magamnak képzelni, csak nem tudom, mire van még idő. A másik gond, hogy minden érdekel. Attól rettegek titokban, hogy majd csak akkor fogok rájönni, mi LETT VOLNA nekem való, mikor már nem lesz módomban azt tanulni, mert családom lesz, meg dolgoznom kell. Szeretném, ha több lehetőségem lenne. Legszívesebben visszamennék középsuliba, és tennék érettségit kétszer annyi tárgyból, mint amennyiből tettem...

2015. szept. 7. 13:04
 1/3 anonim ***** válasza:
Mesterszakra semmiképp se menj, hiszen ha nem szereted amit tanulsz és nem is akarsz ezzel foglalkozni akkor mégis minek ? Még több időt elpazarolni? Igazából van 3 lehetőséged, lediplomázol és elhelyezkedsz azzal amit tanultál, vagy keresel egy másik szakot amire elég a pontod és teljesítetted az érettségi követelményeket és elkezded, vagy újraérettségizel abból az 1-2 tárgyból, nem gázos egyébként :) És egyetem mellett is simán lehet dolgozni
2015. szept. 11. 13:20
 2/3 A kérdező kommentje:
Mesterszakra nyilván másra mennék. Erre elvileg lenne lehetőségem, mert nem áll olyan messze attól, amit jelenleg tanulok.
2015. szept. 11. 13:21
 3/3 anonim ***** válasza:
76%

Ennyi évesen sokan küzdenek hasonló gondolatokkal, nem olyan egyszerű 18 évesen eldönteni, merre menjen az ember.

Az viszont fontos, hogy ne emészd magad amiatt, hogy mi lett volna meg mit kellett volna stb.

Ami érdekel, azt végezd el, helyezkedj el és teremts egzisztenciát. Bárhány évesesen elhet még tanulni ha később jössz rá hogy még valami érdekel, akár család mellett is csak jól kell beosztani az időt

2015. szept. 29. 21:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!