Szerintetek így megéri rendőrtisztnek jelentkezni?
Nos, az a helyzet, hogy harmad éves vagyok egy erős gimnáziumban (5 éves) és még van két évem érettségiig (4,6-os, bár tudom az átlag nem számít). Most kellet ebben az évben leadni az emelteket, én matek-fizika emeltet vettem fel, hogy miért? azért mert a mechatronika szak érdekel, viszont nagyon érdekel a rendőrtiszti szak is. (rendészeti igazgatási-közrendvédelmi) Az a probléma, hogy ugye ott csak, magyar,töri,belügy és katonai alapismereteket fogadnak el. Na és az lenne az é problémám, hogy hiába tetszik nagyon ez a szak, nem merek mindent felrakni egy lapra, hogy töri, esetleg magyarból emeltezzek, ugyanis ha elbuknék az alkalmasságin, ( a fizikai szerintem sikerülne, de lehet a pszichológiain azt mondanák hogy köszönjük de nem alkalmas) akkor bukom az egész felvételit. Úgy terveztem, megjelölöm a mechát, ( minimum ponthatár szokott lenni tehát valószínűleg felvennének, de a tudás az kell, hogy ott bent is maradjak, ezért kell a két emelt) de előtte megjelölném a rendőrtisztit próba szerencsének, és mivel töri-magyar kötelező érettségi tárgy próbálok rájuk gyúrni érettségin, hogy minél több % legyen mert ott azt vennék számításba. Már van középfokú nyelvvizsgám, és gondolkoztam, hogy megpróbálnám a felsőfokot, mivel az emeltekért nem kapnék + pontot így azért viszont igen.
Szerintetek járható út lenne, mit gondoltok? Kicsit lehet zavarosan írtam, de próbáltam tömören összefoglalni, milyen helyzetben vagyok. :)
Mind a HHK, mind az RTK ösztöndíjas képzés az állam által. A HHK-n a kolit és étkezést alanyi jogon kapod,ezen felül még jár egy bizonyos alapilletmény+tanulmányi ösztöndíj, ami ha jó vagy 39ezer forint körül mozog. Az RTK-n a koli fizetős, nem kötelező(11ezer Ft körüli), étkeztetésről nem tudok infót. Az RTK-n a tanulmányi ösztöndíj nem sávokra van osztva, hanem tizedekre. Tehát meg van határozva, hogy egy tizedért mennyi pénz jár, minél jobb az átlag, értelemszerűen annál többet kapsz(elvileg 30-40ezres ösztöndíjat nem olyan nehéz elérni, bár ez sok minden függvénye még). A ruházatról nem tudok igazán semmit, szerintem a gyakorló cuccokat megkapjuk ingyen. Utazás térítésről nem vagyok képben, hogy az egyetemi éveid alatt kapsz e valamilyen kedvezményt/térítést, viszont ha már szolgálsz, úgy tudom jár.
A HHK-s szakok mind a Hungárián vannak.
Mindkettő jár egyfajta lemondással, de azt gondolom(még így látatlanban), hogy a katonai pálya kötöttebb, kezdve a kötelező bentlakással, reggeli korán keléssel, rendfokozat lépésnél további tanulással, és még sok egyéb kötelezettséggel. Az biztos, mindkettőnek van előnye és hátránya, én az RTK-t preferáltam inkább.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!