Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Melyik a legkönnyebb PhD képzés?

Melyik a legkönnyebb PhD képzés?

Figyelt kérdés

Szükségem lenne egy PhD címre egy pályázat elnyeréséhez.

Két év állna rendelkezésre elvégezni a munkába állás után, máskülönben nem teljesítem a feltételeket és kitesznek.

A tudományterület mindegy, csak ne legyen nehéz elvégezni munka mellett.

Közgazdász végzettségem van BA-n és közgazdász-tanári MA-n.

2015. júl. 13. 14:54
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

Erre max. egyéni felkészülőként lenne esélyed (= felmentés a kurzusok alól), de ezt csak akkor engedik, ha van már dokumentált tudományos tevékenységed, pl. 18 publikációd, 12 előadásod konferenciákon stb. stb.

Ha ez nincs, akkor bizony el kell végezned a kurzusokat, ezzel egyidejűleg neki kell állni publikálni és konferenciázni.

Ha megvan az abszolutórium, utána indíthatod a doktori eljárást. Ennek része a szigorlat és a védés. Nyilvánvalóan közben meg kell írni disszertációt is, és bírálatani kell stb.

Tehát - ha mást nem is veszünk figyelembe - a publikációk megjelentetéséhez, a szigorlathoz, és a disszertáció megírásához, bírálatához, védéshez kevés a 2 év. Ne csak a saját munkádat vedd figyelembe, hanem azt is, hogy egy-egy döntést bizottságok hoznak, amik lehet, hogy csak félévente kétszer ülnek össze, tehát beadod a kérelmet, 3 hónap múlva bírálják el, addig áll minden stb.

2015. júl. 13. 15:21
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
2 éven belül még az abszolutóriumot is nehéz megszerezni, a doktori képzés ugyanis 6 felév. Biztos, hogy 2 évet adnak? Lehet, hogy már folyamatban lévő doktori tanulmányokat folytatókat keresnek és vesznek fel.
2015. júl. 13. 15:32
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Amúgy tanári MA-val mehetsz esetleg neveléstudományi doktori programba.
2015. júl. 13. 15:33
 4/10 anonim ***** válasza:
72%
Kérdező, a tudományos munka nem az ilyeneknek való, mint te. Ne erőltesd...
2015. júl. 13. 16:32
 5/10 A kérdező kommentje:

Minden építő jellegű választ köszönök.

Kedves utolsó, nem tudományos munkát szeretnék végezni, de ennél a külföldi cégnél ebbe a pozícióba elvárás a PhD.

2015. júl. 13. 18:42
 6/10 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem a #4-es válaszoló nem a külföldi munkahelyedre gondolt, hanem arra, hogy a doktori fokozat megszerzéséhez tudományos munkát kell végezned, tehát amit én is írtam, publikálás, konferenciaelőadások, a disszertáció megírása. Ezekben elvárás, hogy valami újat is letegyél az asztalra, főleg a disszertációban. Emiatt sem tartható a 2 év, ha teljesen nullából indulsz. Ugyanis idő kell ahhoz is, hogy egy szakterületet olyan mélységig megismerj, hogy átlásd, mik a felkapott témák, kik a jelentősebb és a kevésbé jelentős kutatói a témának, milyen viták folynak éppen az adott területen, és persze mik a fehér foltok, amiket érdemes kutatni. Nem egy olyan doktorandusz van, akinek több évig tart, tartott csak a kutatási téma behatárolása.
2015. júl. 13. 19:44
 7/10 anonim ***** válasza:
88%

Szia !

Az előttem lévők már jól leírták a lényeget.

Én szeretem a szakmámat, szeretek kutatni, de 7 évbe telt a Ph.D. fokozat megszerzése.

Nem azért, mert lusta vagyok, hanem mert előre nem lehet látni, hogy melyik témából születik olyan eredmény, amit lehet publikálni.

Nagyon sokan akarnak ám publikálni !!

A Ph.D. nem olyan mint az egyetem, hogy szép sorban elvégzed a tárgyakat, és a végén az államvizsga után megkapod a diplomát.

Egyébként kötve hiszem, hogy ha egy külföldi, versenyszférás munkahelyre felvettek, és ott jól végzed a munkádat, akkor két év múlva csak azért kiraknának, mert nincs PhD-d. Ha beválsz nekik, meg fognak tartani PhD nélkül is.

A munkaszerződésedben mi van ?

Esetleg a PhD helyett felajánlhatsz mást is, pl. valami szakmérnöki, vagy szakosodó diploma.

2015. júl. 14. 09:57
 8/10 anonim ***** válasza:
67%

Kedves Kérdező!

Adott peremfeltételekkel csak az egyéni felkészüléses fokozatszerzés jöhet számításba. Ennek előfeltétele, hogy a jelölt a PhD fokozatszerzés feltételét már az eljárásra való jelentkezéskor teljesítse. Némelyik egyetemeken ezek a publikációs feltételek magasabbak (akár kétszeresét is kitehetik) a normális PhD követelményének.

Ha két éved van, akkor valójában 1 év alatt kell a publikációs feltételeket (minimum 4-5 impact faktoros folyóiratcikk) teljesíteni, mert kb. 1 évet maga az eljárás is igénybe vesz.

Ehhez nagyon jó téma, és nagyon jó témavezető kell, vagy valamihez nagyon kell értened.

Az nyilvánvaló, hogy angolból és még egy nyelvből már meg kell lennie a 2db nyelvvizsgádnak (két közép vagy egy közép-egy felső a legtöbb helyen).

Ha hozzáférsz valami nagy adatbázishoz, akkor sokváltozós adatbányászati módszerekkel (ha értesz hozzájuk), vagy valamilyen modellfejlesztéssel (ha jó vagy alkalmazott matematikában) esetleg össze lehet hozni a 4-5 rokontémájú cikket, de emberfeletti munkával.

Azt is figyelembe kell venned, hogy egy kézirat benyújtásától az elfogadásig még szerencsés esetben is eltelik 3-5 hónap.

Mindez munka mellett teljesen kizárt.

Marad a csalás, hogy valaki-valakik helyetted dolgoznak és bevesznek a cikkeikbe, de ehhez meg fontos politikus apuka, nagy tudományos maffiózó akadémikus ismerős, vagy sok millió erre költhető pénz kell, és még úgy is ott van a lebukás veszélye.

Üdv:

EA

2015. júl. 17. 16:06
 9/10 anonim ***** válasza:
100%

"Nem tudományos munkát szeretnék végezni, de ennél a külföldi cégnél ebbe a pozícióba elvárás a PhD."

A PhD lényege a tudományos munka. Aki nem elhivatott, felejtse el. Nyilván szakterületfüggő. Én 3 év alatt végeztem el a doktori képzést. Az abszolutórium kiadásától a (gyors) dolgozatírással együtt is (nyilván PhD doktori képzés alatt is írtam) plusz 8,5 hónap volt a fokozatszerzés (és ez nagyon-nagyon gyorsnak számít). Ja, mindehhez kutatói és oktatói tapasztalatom is volt már, de mondták, hogy egyéni képzésre ne jelentkezzek, mert azt itt nem támogatják (pedig több publikációm volt már kezdetekkor, mint egy átlag egyetemi docensnek).

2016. szept. 17. 06:51
 10/10 anonim ***** válasza:
P.S.: Levelezőn, két főállás mellett csináltam meg.
2016. szept. 17. 06:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!