Mit tehetnék ahhoz, hogy egyetemi professzor váljon belőlem?
Gimi után végezz el egy pszichológus BSC-t (alapképzés), utána egy MSc-t (mesterképzés), majd szerezd meg a doktorit (Phd), majd utána az egyetemen kell tanítanod legalább 10 évig azt hiszem, és akkor megkaphatod a professzori címet.
(Tanársegéd->adujunktus->docens->prfesszor), de persze az is lehet. hogy még egyéb követelményei is vannak a professzorságnak (sőt szinte biztos pl. egy csomó publikáció a szakterületedről).
Mindjárt elszégyenlem magam melletted. Egyébként sac/kb minimum 10-15 év kőkemény tanulás, de lehet, keveset mondtam, vaskosabbnál vaskosabb szakdolgozatok, tudományos értekezések, védések, kutatások, tanítás, anyám kínja... szép cél, de nem kell ennyire előre gondolkodni. Egyelőre lebegjen előtted az a cél, hogy legyen egy jó érettségid, vegyenek fel oda, ahova szeretnél menni, a többin rá érsz majd bent gondolkodni.
Ez nagyon hosszú idő, addig még lehet, hogy 342× elmegy a kedved az egésztől. Ettől függetlenül sok sikert a céljaid eléréséhez és a nyelvvizsgádhoz is! :)
Egyébként én is "kutatónak" készültem, majd az egyetemen akartam maradni. TDK-ztam, az ötleteimből cikkek születtek. Ezt nem dicsekvésként mondom, csak lehet, hogy most hirtelen elrettentő a sok "kritériumot" olvasni itt, de nagyon élvezetes és izgalmas tud lenni az odáig vezető út.
4-es voltam.
Nem elég egy diploma, majd még egy diploma.
Ha felvettek egyetemre, akkor minimum hozni kell egy 4,5-ös átlagot. Pszichológián ez annyira nem nehéz. Nagyon sok szakmai plusz dolgot kell mellette csinálnod. TDK-t szerintem minimum évente kettőt kellene írni. Ha azzal kijutsz OTDK-ra és behúzol egy helyezést, az nagyon nagy pluszt jelent. Mellette szakmai diákszervezeteket kell keresned. Szakkollégiumok, önképző körök. Miért? Mert ott kapod meg azt a sok pluszt ami kell, és elengedhetetlen, és ott kapod meg a kapcsolati tőkét is, ami hidd el, kelleni fog. Emellett törekedni kell arra, hogy egy-egy tárgyat kiválassz, ami nagyon érdekel, és nagyon jó vagy benne, és vállalnod kell a tanszéken demonstrátorkodást. Ha ezek megvannak, akkor MSC diploma, ugyanezt folytatva. Keresni kellene valami munkát is mondjuk az MTA nagyon jó ugródeszka, tudományos asszisztensi állások stb. De ott nagyon kell tudni. Amit javaslok, hogy ha pszichológiára mész, akkor a statisztikára nagyon keményen feküdj rá, rohadt sokat foglalkozz vele első évben, mert aki ért hozzá, azt nagyon fogják keresni a kutatói szférában, persze emiatt ne hanyagold el azt, ami érdekel.
Törekedned kell arra is, hogy jó kapcsolatot ápolj a tanárokkal, érdeklődj, de ne nyalj! Ki kell alakítani a nevedet, hogy elérd a célt.
Ha az MSC megvan, akkor utána kell egy PHD képzés (doktori képzés) 3 év, ha szerencséd van, kapsz ösztöndíjat havonta, kb. minimálbért. Az idő alatt tanítasz, kutatsz, és lehetőleg minél több dolgot kellene csinálni még. És ha ezek megvannak, és szerencséd van, talán ajánlanak ott az egyetemen egy állást, vagy ha nem ott, akkor máshol. De ehhez qrva sokat kell hajtani, és ezeket MINIMUM megcsinálni amit leírtam. Javaslom elmenteni ezt az írást a jövőre. Bár még messze van.
Keresd meg a kutató diákok szervezetét (TUDOK, Kutdiak.hu) és válasz magadnak minél hamarabb egy pszichológus kutatót mentornak (van egy mentorlista amiből szakterületek szerint lehet választani).
Kapcsolódj be minél hamarabb, már középiskolásként a kutatásokba, hogy szülessenek egyre jobb publikációid.
Az egyetemi tanársághoz BA, MA, PhD szintű diplomákon kívül, ma Magyarországon habilitációs oklevél is szükséges, amit a PhD után leghamarabb 5 évvel lehet kezdeményezni. Ma általában az az elvárás a habilitációnál, hogy a PhD publikációs követelmények (általában 2 impact factoros cikk) kb. ötszörösét kell teljesíteni a PhD utáni időszakban, valamint Web of Science-ben regisztrált idézettségből is elvárnak kb. 100-at, továbbá általában elvárt, hogy egy jelentősebb tudományos könyve vagy 4-5 könyvfejezete is legyen, lehetőleg elismert nemzetközi tudományos kiadó gondozásában. Képesnek kell lenni továbbá angolul és magyarul egyetemi előadást tartani, tananyagot fejleszteni vagy tankönyvet írni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!