Edwety kérdése:

Fizika! El tudná valaki magyarázni Öveges professzor Szikrázó szék kísérletét?

Figyelt kérdés
Kérlek, ha linket küldötök, akkor csak használhatót, mert én nem találtam megtekinthető felvételt. Nagyjából fel van nekem vázolva (elektromos megosztás, lekötés...), de nem értem az összefüggéseket. Előre is köszi.
2015. jan. 13. 16:49
 1/2 Kromosome ***** válasza:
100%

Egyszerűen elmagyarázva a "szikrázó székes" kísérletnél nem mást tapasztalhatsz, mint a statikus elektromosság jelenségét.

A statikus elektromosság nem áramló elektromos töltés (mint pl. az elektromos áram), hanem annak az eredménye, amikor két megfelelő anyag egymáson végzett "statikus munkája" képes szegregálni, szétválasztani az azokban lévő töltéseket.

Az elektronhiányos testet nevezzük pozitív, az elektrontöbblettel rendelkezőt pedig negatív töltésűnek. A vezető anyagokban ezek a töltéshordozók könnyen elmozdulnak, ez történik, amikor a kísérletben a nadrág a műanyag szék felületén súrlódik.

Elektrosztatikus feltöltődés során az adott tesetben a töltéshordozók az egyensúlyi alapállapotukból kimozdulnak, elektrosztatikus potenciál jön létre, a test elektromos állapotba jut. A szikra azért keletkezik, amikor Öveges a szék fém lábához közelíti az ujját, mert a fém elektromos vezető, így könnyen elektromos állapotba hozható (töltéshordozói könnyen mobilisak), elektromos megosztás jön létre, és ha a negatív és pozitív elektromos töltések elég közel jutnak egymáshoz, akkor a két töltés között vonzás alakul ki. Ilyenkor hirtelen megjelenik egy elektromos ív (szikra), aminek a kialakulása azzal magyarázható, hogy az elektromos mező nagy térerősségének hatására néhány semleges gázrészecskéből (levegőrészecskéből) egy-egy ionpár képződik, azaz a gáz ionizálódik, és a keletkezett pozitív-negatív ionok a mozgásuk során semleges részecskékkel ütközve további ionok keletkezését váltják ki. Ez egy láncreakcióhoz vezet, aminek hatására adott rövid idő alatt nagyon nagy mennyiségű töltés halad át a gázon.

2015. jan. 14. 19:26
 2/2 A kérdező kommentje:
Köszönöm!
2015. ápr. 15. 23:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!