Le tudok érettségizni egy tantárgyból úgy, hogy most hagytam abba az egyetemet és a másik egyetem, ahová jelentkezek, kér érettségit egy külön tantárgyból?
Érthetőbben: hétfőn jelentkezek a BME-re, (közlekedésmérnökire) eddig a Corvinuson voltam kommunikáción, de abba kellett hagynom... a kérdésem, hogy most kaptam észbe, hogy a BME kér a kötelező matek mellé egy fizika/kémia/egyéb választható tantárgyból (pl. nyomdaipari alapismeretek vagy közlekedési alapismeretek..) tantárgyból érettségit. (Egyébként 2008-ban érettségiztem). Szóval úgy tudok jelentkezni érettségire, hogy nem tanultam egy ideje a fentebb sorolt tantárgyakat? És most nem is járok előkészítőre sem. Egy szóval csinálhatom azt, hogy pl. bemegyek az Okt. Hiv.-ba, hogy én XY tantárgyból szeretnék érettségizni, és ennyi? És még egy kérdés: ilyen speciális tantárgyakból, hogy közlek. alapism., vagy nyomdaipari alapism., hol lehet érettségizni? Hol tudom meg, milyen iskolánál tudom letenni?
Bocs a kesze-kuszaságért, tudom, elég késő így febr. 15-e előtt pár nappal ilyenekről kérdezősködni, de hipergyorsan kellett döntést hoznom a szept-i BME kezdésről..
Köszönöm a válaszokat!
Ez nem így megy sajnos. Járnod kellett abba az iskolába és érdemjegyet kellett szerezni abból a tárgyból, amiből érettségizni akarsz.
"Az érettségi vizsga vizsgaszabályzatáról szóló 100/1997. (VI. 13.) korm. rendelet 12. § (1) bekezdése alapján érettségi vizsga a tanulói jogviszony keretében abból a tantárgyból tehető, amelynek a vizsgát szervező iskola helyi tantervében meghatározott követelményeit az érettségi vizsgára jelentkező teljesítette, tudását osztályzattal értékelték, és ezt bizonyítvánnyal igazolni tudja."
Az érettségi vizsga vizsgaszabályzatáról szóló 100/1997. (VI. 13.) Korm. rendelet 12. § (5) bekezdése
alapján az érettségi bizonyítvány megszerzését követıen bármelyik vizsgatárgyból bármelyik szinten
bármelyik vizsgaidıszakban lehet érettségi vizsgát tenni, függetlenül attól, hogy az adott vizsgatárgyból
milyen szintő és milyen eredménnyel rendelkezik a vizsgázó. (Akár olyan vizsgatárgyból is tehet érettségi
vizsgát az érettségi bizonyítvánnyal rendelkezı vizsgázó, amelyiket egyáltalán nem tanulta a középiskolai
tanulmányai során.)
2. válaszoló: "tanulói jogviszony keretében"
Vagyis aki még középsuliba jár. Ő már egyetemista, meg is van a bizonyítvány. Olvasd el az utolsó előtti hszt...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!