Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Színészet! Hova, mikortól,...

Színészet! Hova, mikortól, meddig, mi szükséges?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

13 éves fiú vagyok, 7.-es ( illetve, elsős a gimiben, ahova járok), és imádok színészkedni, amit csak lehet, bevállalok, és az iskolai előadásokban is aktívan részt veszek, mindig fontos szerepeket célzok meg. Szeretem megnevettetni az embereket.

A kérdésem a következő:

- Vannak-e speciálisan színészettel foglalkozó iskolák Mo.-n?

- Ha igen, merrefele vannak ezek? Leginkább Szekszárdhoz vagy Pécshez közeli kellene, messzebb nem igazán mehetek...

Esetleg Debrecen még szóbajöhet.

- Miféle előképzettség szükséges? Azt hallottam, kötelező az énektudás és a hangszeren való játszás. Éneket megtudnám oldalni, egyik rokonom énektanár, de a hangszerrel problémák vannak. Játszom zongorán, de csak egyik ismerősöm tanítgatott, nincs "bizonyítványom" belőle. Ez mennyire probléma?

- Az ilyen iskolák gimnáziumok, vagy főiskolák? Mert ha főiskola, akkor még ráérek, nem szívesen szakadnék ki a megszokott közegből.

- Mikből kell jó jegyeket szereznem, ha színészkedni akarok?

Nyelvtanból és töriből dicséretes, irodalomból, németből ötös vagyok. Tesiből csak 4-es :)

Most hirtelen több kérdés nem jut eszembe. Kérem, aki tudja a válaszokat, az válaszoljon! Előre is köszi!

Egy leendő színész (:

2010. febr. 11. 19:55
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
63%
Van Színművészeti Főiskola. De evvel én várnék a helyedben, a te korodban az embernek naponta lehet új hobbija, lehet 2 év múlva már nem ez fog érdekelni.
2010. febr. 11. 22:05
 2/11 anonim ***** válasza:
100%

Van Színművészeti Egyetem, van főiskola és van okj-s színészképzés. Még nagyon ráérsz ezzel foglalkozni, sokminden felkeltheti még az érdeklődésedet. Azt sem árt szem előtt tartani, hogy baromi nehéz bekerülni, hatalmas a túljelentkezés! Nekem a 4. sikerült!

Beszéld meg a szüleiddel hátha beiratnak színjátszó szakkörbe, persze ha ott ahol laksz van erre lehetőség.

Felvételi: versek, monológok, ének - musical, operett, népdal, ária. Általában mindenhol ez a felvételi alapja.

Amúgy Kaposvárott van főiskolai színészképzés. Nem tudom a főiskola nevét, de tudom, hogy művészeti képzés keretében indult színész szak.

Ha nem vesznek fel akkor sem kell elkeseredni, próbálkozhatsz színházba bejutni stúdiósnak, ott megtanulhatod a szakma alapjait, színpadra is kerülhetsz és készülhetsz a következő felvételire.

Ha 4-5 év múlva is így gondolod akkor sok sikert hozzá és kitartást!

2010. febr. 15. 10:57
 3/11 anonim ***** válasza:
100%

Ja, vannak dráma tagozatos gimnáziumok is, ennek érdeklődjetek utána a szüleiddel. Nem tudom, hogy ott ahol laksz van-e ilyen, pesten több is van. Otthon beszéljetek róla és nézzetek utána. :)

Előző voltam.

2010. febr. 15. 11:01
 4/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! :)
2010. febr. 15. 15:52
 5/11 anonim válasza:
100%

Szia!

Most sorban válaszolok az összes feltett kérdésedre!

1. Igen vannak Magyarországon speciálisan színészettel foglalkozó intézmények, az alábbi linken szerintem mindegyik fel van sorolva, a drámatagozatos gimiktől, a tanodákon és stúdiókon keresztül (ezek okj képzések, tehát nem adnak diplomát és fizetni kell értük!) a főiskoláig (Kaposvár)és az egyetemig (Bp.) minden:

http://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__tanula..

2. Az, hogy ezek hol vannak, azt meg szépen megnézed magadnak a neten, rágoogle-zol a sulik nevére és az elérhetőségnél megtalálod a pontos címet és hogy milyen városban vannak!

3. Igazából szigorúan véve, hivatalosan semmilyen előkézettség nem szükséges, de nagy előnnyel indulsz ha van!

A követelmények a Színművészeti egyetemen: 15 vers (különböző hangulatú), 5 monológ (különböző hangulatú, személyiségedhez, korodhoz illő) és néhány dal (sanzon, ária, népdal)! A többi iskola követelménye ennél jóval kevesebb! Tehát a kötelező követelmények ennyiben kimerülnek, tehát semmilyen bizonyítvány nem kell rendelkezned, de a félre értések elkerülése miatt azért azt hozzáfűzném, hogy az elmondott versek és monológok körültekintően kell kiválasztanod, tehát nagyon sok drámát (azaz: színművet, komédiát és tragédiát) kell olvasnod, hogy egy színvonalas és műveltségről tanúskodó repertoárt állíts össze (tehát ne egy filmből mondj el egy monológot!) Még ha kötelezően nincs is megadva előképzettség, anélkül azért kevés esélyed van, hogy bekerülj, egyszerűen, mert mások képzettek lesznek, úgyhogy személyes tanácsom: Jelentkezz drámatagozatos gimibe, olvass nagyon sok drámát és verset, vállalj a sulidban az iskolai rendezvényeken versmondásokat, légy tagja irodalmi színpadnak, hogy rutint szerezz, tehát az a lényeg, hogy minél körültekintőbb és felkészültebb legyél! Nem kötelező, de nem árt és erősen ajánlott, hogy képezd a hangod egy énektanárral, ha lehetőséged nyílik játssz valamilyen hangszeren (nem kötelező, tehát nem kell papírod legyen róla!), és a mozgáskészségedet is próbáld fejleszteni (személy szerint kezdésnek a balettet javaslom, mert ez tartást, tudatosságot ad, de a társastánc is szuper!) mint mondtam ez sem kötelező, de előny ha jól mozogsz! Tehát végső soron az lenne a legjobb ha minél előbb elkezdenéd a felkészülést, drámatagozatos gimibe járnál, és közben sokat gyakorolnál és plusz kompetenciákat szereznél (ilyen a tánc és a hangszer), ami kiemelne a többiek közül, szóval fontosan a gyakorlás és a gyakorlat (színjátszó körben való szereplés, versmondások)!

4. Semmilyen tantárgyból nem kell jónak lenned, mert ezek a sulik nem számolnak tanulmányi eredményeket (a gimi igen, ott meg kell lennie egy bizonyos átlagodnak, hogy felvegyenek, de az egyetemen és főiskolán nem számolnak tanulmányi pontokat!)Az egyetemere/főiskolára/színitanodába gyakorlati vizsgával kerülhetsz be, tehát vinned kell x számú verset, x monológot és x dalt, és ezeket kell a vizsgáztatók előtt előadnod! Ezek a gyakorlati vizsgák nem egyfordulósak, hanem minimum kettő (a színművészeti 3 fordulós), és minél tovább jutsz be, annál magasabbak lesznek a kritériumok! Nézni fogják az ének és tánckészségedet,a ritmusérzékedet, figyelembe veszik a testi adottságaidat és felmérik az orgánumodat!

Úgyhogy ha tényleg be akarsz kerülni egy ilyen intézménybe és színészként képzeled el a jövődet, akkor ne lazsálj, már most állj neki készülni, a legfontosabb a tudatosság és a rutin és a minél szerte ágazóbb műveltség és felkészültség!

Remélem tudtam segíteni!

2010. márc. 31. 12:55
 6/11 anonim válasza:
100%

Szia!

Én is annyi idős vagyok mint te, és az az álmom mint neked. Én szerintem vagy szakközép-be menj, ami van Budapesten is, vagy főiskolára, az a legjobb. Vannak színészettel foglalkozó iskolák, bár nem sok. Kaposváron is van azt hiszem. Szerintem, nem nagy probláma ha nem tudsz hangszeren játszani, de azért a te érdekedben én azt ajánlanám, hogyha zongorát tanulsz, vagy tanultál, keress fel egy zeneiskolát, vagy egy olyan embert, aki szívesen tanítana és jól ért ehhez. Jobb a főiskola, hidd el, ráérsz még ezzel. Szerintem az irodalom jól jönne ehhez, és az ének, de nem tudom nagyon. Remélem sikerül az álmod, sok sikert hozzá. Én is igyekszek....

2010. dec. 19. 18:43
 7/11 Melindácska válasza:
Sziasztok! Megszeretném kérdezni hogy most még 7.-es vagyok de én nagyon szeretnék színésznő lenni csak nem tudom hogy mi a követelmény ezzel kapcsolatosan meg hogy hol vannak ilyen iskolák! :))
2012. febr. 10. 17:17
 8/11 anonim ***** válasza:
Végül sikerült elérni a célotokat?
2021. márc. 15. 22:52
 9/11 anonim válasza:
84%
ez engem is érdekelne :)
2021. ápr. 9. 12:36
 10/11 anonim ***** válasza:
100%
Engem is:)
2021. ápr. 10. 20:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!