Üdv! Külföldi állampolgár, aki magyarországon tanul általános iskola óta, magyarországon érettségit tesz, jelenthezhet magyar államilag támogatott egyetemre? (BSC)
Szia
Sajnos nem csak a magyar allampolgarsaggal rendelkezök,de erröl konkretan kerdezd meg a Bevandorlası Hıvatalt mert ök teljes körüen tudnak neked valaszolnı akar e-maılben ıs,van weboldaluk ıs nagyon jol szerkesztett szınte mınden kerdesre talalhato valasz ıs.
Anno nekem a külhoni magyar csoporttársaim államilag támogatott képzésben tanultak.
Ebből következően, te is tanulhatsz így. Ugyanebben a szituban voltak, mert sokan, sokszor mesélték, meg én is kíváncsi voltam, hogy hogyan működik, meg mit csinálnak ott.
De kicsit gugliztam neked:
"Jelentkezhet határon túli magyar fiatal állami ösztöndíjas képzésre?
A magyarországi egyetemek, főiskolák képzésein, különösen azok állami ösztöndíjas formáin meghatározott feltételekkel lehet részt venni. A nem magyar állampolgárok akkor jelentkezhetnek támogatott képzésre, ha az Európai Gazdasági Térséghez tartozó ország állampolgárai. A szerb és ukrán határon túli magyarok azonban szintén jelentkezhetnek állami ösztöndíjas képzésre. (Erről a felsőoktatási törvény, illetve a szomszédos államokban élő magyarokról szóló 2001. évi LXII. törvény rendelkezik.) Ennek a feltétele, hogy jelentkezéskor a jelentkezők büntetőjogi felelősségük tudatában nyilatkozzanak határon túli magyar nemzetiségükről........................................."
7.2.5. Határon túliak miniszteri ösztöndíja
Nyomtatás
2014.12.23
A szerb és ukrán állampolgárságú határon túli magyar jelentkezők – amennyiben állami ösztöndíjas képzésre jelentkeznek és a felsőoktatási felvételi jelentkezéskor büntetőjogi felelősségük tudatában nyilatkoznak a határon túli magyar nemzetiségükről – a felsőoktatási törvény szerint állami ösztöndíjas képzésre nyerhetnek felvételt, amennyiben felvételi összpontszámuk eléri az adott szak felvételi ponthatárát. A nyilatkozat elmulasztása az állami ösztöndíjas képzésről történő kizárást vonja maga után. Az állami ösztöndíjas képzésre felvételt nyert jelentkezők pályázhatnak az emberi erőforrások minisztere által adható ösztöndíjra is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!