Felsőoktatási költségek - mennyi az annyi?
van ami 1000 van ami 5000
de egy évbe nem sok könyvet veszek
inkább könyvtár meg fényelés
Tandíj: 150 ezertől a határ a csillagos ég, a ledrágább az orvosi, félévente egy millával azt hiszem.
Könyvek: fénymásoltan idén nekem kb 15-18 ezer körül volt, de fölösleges az összes könyvet megvenni, mint rájöttem. Eredetibe csak ha nagyon muszáj, akkor kell könyvet venni, pofátlanul sokat elkérhetnek.
Aztán ott van az utóvizsga díj, a pluszban felvett kreditekért is fizetni kell (nálunk 8ezret JELENLEG, de ez csak egyre több lesz) és még megannyi mindenért húzzák le az embert.
Sok mindentől függ:)
Ott kezdődik, h államilag támogatottra jársz, vagy fizetősre? Ha fizetősre, ott mennyi a tandíj? (van ahol 200ezer, van ahol 1 millió/félév)
Hol laksz? Legolcsóbb megoldás, ha otthon és be tudsz járni, kicsit drágább a koli, még drágább az albérlet/saját lakás.
Mekkora városban szeretnél tanulni? Nem mindegy, h kell-e tömegközlekedésért fizetned, és ha igen, akkor mennyit. Nagyvárosokban amúgy is szinte minden drágább.
Milyen szakra jársz? Tesóm programozó matematikusnak tanult (még 5 éves képzésben), összesen kb 20ezer forintot költött könyvekre (az öt év alatt). Én orvosira járok, első félévben kb. 60 ezer forintot költöttem könyvekre...(pedig nem vettem meg mindent!)
Persze meg lehet úszni olcsóbban: könyvtár, fénymásolás, kölcsönkérni könyveket, netről leszedni dolgokat, használt könyveket venni...
Mivel a legtöbb dolgot már neten kell intézni, így egy számítógép/laptop sem árt + net előfizetés (ezt is meg lehet spórolni persze, hiszen vannak netkávézók, koliban is van lehetőség netezni stb..)
Emellett kell még enni is vmit ugyebár:) Plusz néha nem árt egy kis szórakozás sem:D
Ha túl sok kreditet veszel fel fizethetsz, ha UV-znod kell fizethetsz:D Van ahol kötelező a nyelvvizsga a diplomához, de nem adnak lehetőséget nyelvtanulásra...(magántanár vagy tanfolyam megint csak pénz)
Ha néha hazajársz, akkor még az utazásra is kell pénz.
Akárhogy is nézzük, a tanulás még államilag finanszírozott képzésben sem olcsó mulatság:S
Köszi a válaszokat!
Eddig úgy áll a dolog, hogy levelezőn leszek, költségtérítésesen, munka mellett csinálnám.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!