Van esélyem doktori képzésre bekerülni? (bővebben lent)
Helló!
Nemrég fejeztem be az MA képzésem, és az egyik tanárom felvetette, hogy megvannak a képességeim, hogy doktori iskolában folytassam a tanulmányokat (filozófiatörténet). Viszont beleástam magam a témába - mármint abba, hogyan is megy egy doktori képzésre való jelentkezés-, miután sikeresen bogarat ültetett a fülembe; van egy bölcsész szakos alapdiplomám, illetve egy társadalomtudományi képzésben megszerzett mesterdiplomám. Azonban nem vettem részt egy TDK-n vagy OTDK-n sem, nem publikáltam (még), de még csak az előző szakdolgozataim sem kötődnének a kutatási témámhoz.
Mindezek mellett érdekelne az is, hogy egy olyan doktori képzéseket indító intézményben is van-e mód arra, hogy az ember fia/lánya csak úgy felkeressen egy tanárt, és megkérje, hogy témavezetőként közbenjárjon a doktori képzés során.
A fentebb felvázolt információk fényében van lehetőségem, vagy inkább előtte kutassak/publikáljak, és csak utána érdemes nekiveselkedni?
A válaszokat előre is köszönöm =)
Témavezető biztos lesz, hiszen a tanárnak is szakmai érdeke, hogy végezzen ilyen munkát.
Kutatást a dolgozatoddal kapcsolatosan elő is írnak majd, publikációt, előadásokat akár nemzetközi szinten is.
Az biztos, hogy konkrét tervvel érdemes jelentkezni: mit akarsz kutatni, vizsgálni. Mit akarsz a vizsgálatokkal bizonyítani. Ha kérdőíves vizsgálatokat,kísérleteket, megfigyeléseket végzel, az komoly statisztikai elemzéseket feltételez.Az biztos, hogy a fejedben össze kell álljon a téma, kész tervvel kell jelentkezned, tudsz-e valami újat, egyedit felmutatni a dolgozatoddal. Ehhez kezdetben tájékozódnod kell a meglévő szakirodalomban, s éppen az adhat ötletet egy újabb kutatási témához.
Hát, kutass, mert az kötelező lesz, valamint a publikálás és az óraadás is, akár konferenciákon is. Enélkül nem lehet megszerezni a phd-t.
Tudtommal doktori programba való jelentkezéskor van beszélgetős felvételi, ahol vázolnod kell a kutatási területed, ami azért már MA alatt szépen szokott körvonalazódni.
Szerintem egy próbát megér, aztán maximum ha most nem jön össze, kutass, publikálj, aztán fuss neki még egyszer. :)
A doktori iskolákba lényegében minden formai követelményeknek megfelelő jelöltet felveszik, ha a doktori iskola egyik témavezetője által meghirdetett témára jelentkezik és a témavezető támogatja.
A kérdés amiért a harcok folynak, hogy állami ösztöndíjat kap-e.
Ez döntően attól függ, hogy a választott témavezetője erős ember-e. A legnagyobb ágyú jelöltjét fogják felvenni.
Ha több egyformán erős embernek vannak jelöltjei, akkor számít a jelöltek kiválósága, amit elsősorban a publikációk (TDK is ide tartozik, de nem a legfontosabb), másodsorban nyelvvizsgák és diplomák esetleg külföldi résztanulmányok határoznak meg.
Ha a témavezetők erősségében nincs nagy különbség és a jelöltek között sok a nálad jobb, akkor el lehet kezdeni költségtérítésesként a kutatásokat és tanulmányokat és egy év múlva újra lehet ösztöndíjért pályázni, akkor már publikációkkal felvértezve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!