Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Doktori iskolába hogyan lehet...

Doktori iskolába hogyan lehet bekerülni? Hogyan megy az oktatás, stb?

Figyelt kérdés

Gondolkodom hogy jelentkeznék phd re, de csak levelezőn végeztem el az alapképzést, és jövőre fejezem be a master képzést... politikatudományi doktorira tudok jelentkezni, társadalomtudományi diplomám van, de nincs publikációs jegyzékem...

Nem tudom, hogy ha államilag támogatottra felvesznek,mert a tandíjasra biztosan nem tudok menni, akkor ez hogy működik? Gondolom nappalin van, de napi kb hány óra? Mellette lehet dolgozni? Vagy az már sok?

Vidékre ha lemegyek, akkor nem tudom, hogy hogyan tudnám megoldani, gondolom ösztöndíjat csak a legjobb tanulók kapnak, illetve vidéken nem nagyon van munka...

Szóval nem tudom hogyan megy ez? Tud valaki tanácsod adni ezzel kapcsolatban?

Illetve egy ilyen doktori cím megszerzése után hogyan lehet ezzel érvényesülni?

2011. dec. 31. 17:40
 1/7 anonim ***** válasza:

amit én tudok róla az olyan hogy, van ahova nehezen vesznek fel, van ahova könnyebben, általában azért nem árt ha csináltál valami kiemelkedőt, jó tanulmányi eredmények, tartottál órákat, vagy megjelent cikked valahol, voltál valami konferencián pl tdk-n.

Aztán ha bent vagy akkor tartanod kell órákat meg kutatni, szal nagyon nem szoktak mellette dolgozni. De van fizetésed is, szal nem ösztöndíj hanem fizetés, de nem túl sok. És utána publikálni kell, pl 3 cikket, vagy ilyesmi, ez feltétele hogy elvégezd.

2011. dec. 31. 17:50
 2/7 anonim ***** válasza:
A fizetés 90 ezer forint, de ha nem érsz el egy bizonyos szintet, akkor neked kell fizetned. Van, aki munka mellett csinálja, annak semmi ideje sem marad mellette 5-6 évig. Ha hamarább végez, akkor zseni.
2011. dec. 31. 17:58
 3/7 A kérdező kommentje:

Ez komoly, hogy adnak fizetést??? Ezt nem tudtam!

Akkor ezek szerint meg lehet élni mellette azért...

Hát szerintem legjobb esetben négyes lesz a mester diplomám, de semmi pluszt nem nagyon tudok így felmutatni...

Egyik tanárom mondta, hogy jelentkezhetek phd re, de nem tudom, mennyi esély van rá...

Mostanság nem hinném, hogy túl sokan jelentkeznének erre, vagy de???

Pl. pécsett is van ez az iskola... szerintetek van túljelentkezés?

Nem tudom, hogy mit csináljak, mert most hol publikáljak????

Akkor nincs is esélyem hogy bekerüljek?

2011. dec. 31. 18:04
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Ha allami finanszirozott kepzesre felvesznek, akkor kapsz osztondijat. Viszont nem lehet melette foalasu munkad.

A felvetelire akarki jelentkezhet, a pontozas (termtud. szakokon legalabbis) igy megy: kellenek a szigorlati jegyek, kell a diploma, a vedes es a zarovizsga jegye, plusz pont a publikacio, TDK, konferencia absztrakt, es erre jon ra a felveteli: el kell mondanod, hogy mit csinaltal a szakdoli alatt, es, hogy milyen munkat akarsz vegezni a doktori alatt. Lehet, hogy errol irasban is kernek valamit.... nem tudom, hogy pontosan miket zajlik az egyes doktori iskolakban.

Az biztos, hogy kell egy doktori kepzesre akreditalt temavezeto, akinel a dolgozatod csinalod, mentoral. Enelkul nem lehet jelentkezni.

2012. jan. 1. 03:33
 5/7 anonim ***** válasza:
100%
döncikét azzal egészíteném ki, hogy egy kevés tudományos munka nélkül, amit legalább hazai folyóiratokban publikálsz, aránylag kevés az esélyed. Főállásod azért nem lehet, mert az egyetemen amolyan segédoktatói feladataid lesznek. Gyakorlatokat vezetsz, dolgozatokat javítasz, segítesz a témavezetődnek, szóval amolyan tanulmányi segédmunkás leszel. Ezzel a szakmába is jobban bele tudsz jönni. És ezért adják a fizetést (ösztöndíjat). Persze a gyenge segédmunkásokat mindenütt hamarabb kirúgják, mint a jó szakmunkásokat. Itt is.
2012. jan. 1. 10:31
 6/7 anonim ***** válasza:

5. válaszolót meg én egészítem ki azzal, hogy a doktori iskolától függ, kell-e plusz pont (publikáció), mert ha gyakorlatilag te lennél az egyetlen jelentkező - ez sem ritka kevésbé népszerű szakokon -, és az adott DI biztosan kap egy államilag támogatott helyet, akkor természetesen ha megütöd a minimális ponthatárt, felvesznek. De az ilye pluszok nemcsak a többiekkel való versengés miatt szükségesek, hanem lehetséges, hogy épp változtatnak a pontszámítási rendszeren, és te éppen nem érnéd el a bekerüléshez szükséges határt.

Viszont ha a tanárod azt tanácsolta, jelentkezz, érdemes megfontolni, elvégre ő tudhat valamit. Mondjuk, hogy van-e hely, van-e jelentkező, van-e esélyed. Mivel témavezetőt mindenképpen találnod kell, szerintem beszélj vele, ő többet tud a részletekről.

(És azért ebből az ösztöndíjból megélni... hát... az ELTE igen hülyén szokta utalni a pénzt. Nem tudom.)

2012. jan. 1. 19:11
 7/7 anonim válasza:

A jelentkezés módja le van írva a doktori iskolák honlapján, ehhez nincs mit hozzáfűzni.

Hogy miként érdemes felépíteni egy doktorira készülő tanulmányi pályát, az már érdekes kérdés.

Már az alapszaktól (BA) érdemes építgetni a tervet, kiszemelni egy témát, amiből nem csak szakdolgozat születik, de az illető átlagon felüli jártasságot szerez a hazai és idegennyelvű szakirodalomban is.

Persze, kell egy általános szakmai műveltség az egész területen, de legyen egy szűkebb terület, amin a tájékozottság nagyon magas szintű.

2012. jan. 25. 23:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!