Hogyan lehet eredményesen tanulni a felszínes helyett?
Most 9. osztályos vagyok és mindig nehezen ment a tanulás.Amikor egy anyagrész kell megtanulni akkor még nincs gond mert megjegyzem de ha témazárót írunk akkor már bajban vagyok mert csak 2 vagy 3 leckére emlékszem a 10-ből,ezért nagyon sokat kell ülnöm az asztalnál.
Hogyan maradhat meg a fejemben az összes lecke?
Magolással az a probléma, hogy a bemagolt anyag csak rövid távon raktározódik el.
Tartalmasabb, mélyebb összefüggéseket is bele kell vonni az aktuálisan tanult anyagba.
Ez persze tananyagonként sokféle lehet, a matematika alapú tananyagoknak logikája van, a történelem tanulásnál okokat, következményeket kapcsolhatunk az eseménykehez, stb.
A cél az lenne, hogy az a kevés (ami sokszor azért sok) amit éppen tanulsz, illeszkedjen az egészbe (teljes tananyag, plusz a többi)
Gyakorlatban ez nem egyszerű, vannak akiknek a humán tantárgyak tanulása könnyebb, másoknál a matematika alapú gondolkozás, természetes, és vannak, akiknek szenvedés a matematika, pedig próbálja tanulni, stb.
Fontos, hogy minél több érzékszerved bevond a tanulásba.. olvasd hangosan, ne szóljon zene a háttérben stb
Ha olyan a tantárgy, akkor keress vagy készíts hozzá képeket, ábrákat.. az emberek nagy része vizuális típusú
Fontos, hogy értsd is, amit olvasol.. kösd össze az eddig tanultakkal
Az szerintem is fontos, h tanulás közben ne szóljon zene/tv/ és telefont se nyomogasd. Magyarul ne vonja el semmi a figyelmedet.
Tuti tipp szerintem nincs, mert mindenki más így csak egy módszert nem lehet kikiáltani jónak.
A másik lényeges dolog az, h mit értesz azon, h egy anyagrésznél még megy a tanulás.
Melyik típus vagy?
- aki ha egy leckét kell megtanulni akkor csak átolvassa és elég neki ennyi
- v aki egy leckét is leül megtanulni
Ha utóbbi és még így sem megy a tz-nél akkor azt tudom ajánlani, h amikor egyik óráról a másikra készülsz (tehát csak egy leckét kell egyszerre feldolgoznod) akkor írd ki a lényeget egy post-it -re vagy max egy a5-ös lapra. Annál hosszabb jegyzet/vázlat nem kell. Ha tanulás mellett megcsinálod ezeket a jegyzeteket akkor később a tz-nél már csak előveszed és a kijegyzetelt fontosabb pontok átolvasásával fel tudod élénkíteni, h adott leckében mi volt a fontos - ha a vázlatpontjaidat olvasva van ami nem ugrik be akkor máris nem az egész leckét kell újratanulnod, hanem csak az adott részt/bekezdést/fogalmat.
Valamint az úgynevezett 'csak tanulós' tantárgyaknál is érdemes vmi logikát találni.
Ami még tz esetén jellemző szokott lenni, h a tanárok már nem olyan apró részletekre utaznak mint a kisebb feleleteknél hanem az a lényeg h egy adott témáról átfogóan tudj beszélni, tudjad ismertetni a dolog lényegét.
Egyébként melyik tantárgyakkal van főleg bajod? Mik az erősségeid? Mennyit szoktál tanulni?
Ha ezekre válaszolsz akkor hasznosabb tippeket tudnak írni a többiek is és nem csak általánosságokat.
a legnehezebben a fizika, matek megy
a humán tárgyak könnyebbek azok viszont magolósabbak ezért mindig elfelejtem a korábbi részeket mert már mondtam,hogy 1 anyagrész megtanulása még annyira nem gond mert megvan úgy 45 perc alatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!