Humán vs. Reál tárgyak - hova tovább?
Lassan itt az ideje beadnom a felsőoktatási jelentkezési lapomat. Hosszú ideje töröm a fejem, merre tovább, de nem nagyon jutok dűlőre egy problémában. Két lehetőségem lenne:
1. Olyan szakra megyek (humán tárgy, magyar, töri, stb), amelyet ismerek, szeretek, stb, de a diplomám értéke nem lesz túl magas tőle, lehet, hogy nem leszek piacképes vele.
2. Az eszemre hagyatkozom, valamilyen mérnök / gazdasági, pénzügyi szakra megyek, amelyet a környezetem is sugall, hogy jó lesz, és tudom, hogy piacképes, de nem szívesen csinálnám.
Melyiket válasszam?
Pedig a gazdságnak elég sok köze van pl. a törihez.
Ezt magadnak kell eldöntened, hogy mi érdekel, mi lenne a jobb.
Humánból rengeteg van, akik alig tudnak megélni. Ellenben mérnökök, orvosok, gazdasági emberkék nagyon is jól eltudnak helyezkedni.
Nehéz a döntés, mert ha olyat tanulsz, ami nem érdekel, csak kínlódni fogsz hidd el. Lapozd át még párszor a felvételi tájékoztatót. Mellesleg vannak olyan szakok is, amik nem kifejezetten így "humán vagy reál", azért ne úgy képzelj el egy humán szakot, mint a gimis magyarórákat... Mindenhol vannak ilyen meg olyan fajta tárgyak is, attól függ miből mennyi van, hogy hová mész. Itt az egész vasárnap, ülj neki mégegyszer, valami köztes út mindig van.
Egyáltalán mi érdekel? (most a tárgyakat hagyjuk inkább) Emberekkel foglalkozni? Egyedül vagy csapatban dolgozni? Valami irodai munka esetleg? Vagy utazgatni, esetleg valami szolgáltatóegységben munkát végezni?
Egyáltalán nem fontos felsőoktatásra jelentkezni...
Nem értem miért adja be mindenki, hogy ha fogalma sincs mi legyen. Én inkább elmennék egy OKJ képzésre ami érdekel, egyrészt többet érek vele. Másrészt időt is nyerek, hogy átgondoljam mi akarok lenni. (arról nem is beszélve, hogy ingyenes...)
Szóval egyáltalán nem kötelező egyetemre/fősulira menni. Csak manapság ez ilyen beidegződés, hogy aki nem jelentkezik az hülye...
Nézzék le az az ő bajuk.
Akkor valamit félre olvastál. Jó OKJ képzésre kell menni.
Engem pl. baromira nem érdekelne, hogy xy lenéz. Nézzen ha ez neki öröm. Nekem legalább lesz munkám, és nem én leszek a 15000. diplomás munkanélküli.
"Jó OKJ képzésre kell menni."
Ma mi számít ilyennek?
sztem az az ösztöndíj OKJ képzésekre vontkozik...
Ha nem bírod a műszaki, természettud. szakokat, nehezen menne a tanulás akkor nem menj csak azért hogy aztán kibukj onnan:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!