Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Tényleg egyre kevesebb a...

Tényleg egyre kevesebb a szakmunkásnak tanuló és egyre több az, aki diplomát szeretne? Vélemények?

Figyelt kérdés

Ha ez így van, akkor miért nézik le a szakmunkásokat és miért mondják azt, hogy pl. ne tanulj kozmetikusnak,fodrásznak,festőnek stb..?!Túl sok van belőle, meg mindenki az akar lenni:ezt mondják általában!Pedig főiskolára is sokan jelentkeznek!Nem értem ezt!

20L

2010. jan. 30. 19:26
1 2 3
 11/21 czibles ***** válasza:
sok a diplomás, de ezeknek a diplomáknak a 70%semmit nem ér. most ha valaki elvégez egy 20. rangú főiskolán egy mérnök infót, akkor az tényleg csak a diplomás csövesek táborát népesíti, amig egy BME-snek lesz munkája. 300 pont alatti képzések nagyrésze tipikusan a diplomás csöves képző.
2010. jan. 30. 23:20
 12/21 anonim ***** válasza:
23:20 ez nem a pontszámtól függ. különböző bölcsészképzésekre jóval 400 pont fölött vannak a határok, mégse mennek vele sokra, mert túl sokan vannak, míg az ELTE-n biosz, fizika, kémia 300 pont alatt van, mégis meg lehet belőle élni.
2010. jan. 31. 11:56
 13/21 anonim válasza:

egyrészt azért akar a nagytöbbség egyetemre meg főiskolára menni mert anyuci meg apuci azt akarja, nehogy szégyenkezniük kelljen a hasonlóan sznob barátaik szemében h az ő gyerekük nem lesz diplomás ember, másrészt addig is ki van nyalva otthon a seggük, el vannak tartva, semmi dolguk sincs mint "vizsgaidőszakozni" meg bulizni orrba szájba, ami oké 16 évesen, de 24 évesen már egyáltalán nem h még mindig az otthoniak pénzelnek...harmadrészt csatlakozom az előttem szólókhoz, bizony a mai fiatalság lusta mint a disznó, és azt képzelik hogy majd a diplomájukkal tökéletes munkahelyük lesz vmi irodában, és lóf**z munkáért is jó fizetést zsebelhetnek be. Sok sikert kívánok nekik......

Én is a "mai fiatalok" táborába tartozom, ennek ellenére nem büdös a munka, 16 éves korom óta rosszabbnál rosszabb munkák megtapasztalása során kerestem meg a zsebpénzem, és eszem ágában sincs egyetemre menni, meg se tehetném, mert engem nem pénzelnének otthonról. Ennek ellenére hasznos szakmát tanulok, és nagy valószinűséggel kicsit kevesebbet fogok keresni mint a sok diplomás észkombájn, de legalább ez az a szakma ami mindig is kelleni fog, nem kell majd amiatt aggódnom h nem vesznek fel sehova se, és majd akkor jót nevetek azokon a velem egykorúakon akik ott állnak majd a diplomájukkal a kezükben és meglepődve tapasztalják h nem találnak munkát, nekem meg addigra már biztos munkahelyem lesz.

2010. jan. 31. 21:33
 14/21 anonim ***** válasza:

Amúgy szerintem mindegy. Jelentkezzenek csak majd rájönnek.

Legfeljebb annyit fog változni a munka helyzet, hogy az utcát is diplomások fogják takarítani. Előbb-utóbb ez lesz. Valakinek azt is meg kell csinálni, dolgozni meg muszáj. Rá lesznek kényszerítve.

A hülyébbek azt gondolják, hogy majd külföldre megyek. Egyrészt fogalmuk sincs milyen a helyzet külföldön, ráadásul mindenki csak szarozni tudja Magyarországot. Senki nem tesz semmit, mindenki szarozza az országot, és mást hibáztat. Az esetleg meg sem fordul a fejükben, hogy talán nekem is mint egyén tennem kellene valamit... Egyszerűbb mást hibáztatni, meg mástól várni, hogy cselekedjen.

2010. febr. 2. 13:29
 15/21 anonim ***** válasza:
Valaki azt irta,hogy a közterületesek is milyen hasznos munkát végeznek.Bezony ám!!a diplomalobogtató kárál,hogy milyen retkesek az utcák,meg ott egy csikk,de a seprőt nem venné a kezébe semmi pénzért....ma már minden második gyerek egyetemista ilyen-olyan kényelmesnek vélt pozicióra számitanak,azt hiszik fenséges életük lesz,és nem gondolnak bele,hogy ennyi "értelmiségi" hova a francba kell?? lesz majd nagy csodálkozás,mikor egy kétkezi FIZIKAI munkás keres jobban a seggtörlőpapirral rendelkezővel: mert abból alig lesz,örülnek ha valaki dolgozik egyáltalában :D
2010. febr. 2. 15:20
 16/21 anonim ***** válasza:

summa-summárum: azt gondolom,hogy már most bőven elég a sok papiros az elméleti szakokról,nem kéne elhanyagolni a kétkezi munkát,amit ugye nem a billentyűpüfölésre értek :)

Egyelőre a nagytöbbség nem szeretné a tökeit megemelinteni :D

mindezt jó sok pénzért.. ugyi..

2010. febr. 2. 15:25
 17/21 anonim ***** válasza:
100%
Azzal van ink a baj, h túl könnyű bejutni az egyetemekre, ráadásul haszontalan szakokat indítanak (pl. szabad bölcsészet- nah most azzal télleg mire mész?!). Ha a fiataloknak nem az lenne a lényeg h jajjj diplomám legyen, mert a suliban és otthon is ezt hallják, akk haszontalan szakok helyett elmennének értelmes szakot tanulni...
2010. febr. 3. 08:28
 18/21 anonim ***** válasza:

Sziasztok!

Ezt én is észre vettem. Én szakmunkásképzőbe jelentkeztem vasutas szakmunkás leszek. Édesapám is vasutas. Az osztályból lebeszélő hadjárat indult ellen, miért akarok vasutas lenni,meg hogy miért akarok dolgozni. Hiába mondtam nekik azt mondták,hogy buta vagyok és miért nem megyek informatikusnak,vagy gimnáziumba. Ide jutottunk aki két kezű munkás lesz,azt lebecsmérli a társadalom,nagyon rosszul esett. Bezzeg engem le akarnak beszélni, de a sok gimibe jelentkezőt meg nem. Olyan is volt aki dráma szakra akar menni,é azt meg a tanárok körül ugrálják csak azt nem értik meg,hogy nem bírnak ilyenekkel elhelyezkedni.

A legmenőbb gimis szakok: Drámaszak, Testnevelés szak, Biológia szak, Nyelvi előkészítő.Tudom ,hogy a gimi a menő,de ha nem tudnak elhelyezkedni akkor meg lesnek.

Minket szakmunkásokat,meg lenézik pedig mi fogunk dolgozni, nem a diplomás munkanélküliek, vagy ez a sok divat szakos egyetemista. Nagyon rosszul eset, hogy ezeket a divatos gimiseket többre becsülik mint a dolgozókat. Pedig a munka nem szégyen csak nem látják be. Mert abban a hitben élnek a diplomával 300 ezer forintokat fognak keresni. Meg ,hogy diploma a jó lét alapja. Pedig ez nem így van.

Üdvözlettel: Egy vasutas szakmunkás tanuló

2012. márc. 11. 10:24
 19/21 anonim ***** válasza:

Ne aggódj, engem is lenéztek a szakválasztásom miatt, pedig én egyetemen tanulok. De nem hangzatos divatszakon, hanem egészségügyi karon, méghozzá ápolónak. Tisztában vagyok azzal, hogy Mo.-n haldoklik az eü., de egyszerűen imádom csinálni :) Ide is elég kevesen jelentkeznek, a gyógytornászira van minden évben túljelentkezés... Az is divatszak.

Vicc, hogy anyukám gazdasági szakra akart rábeszélni anno, holott a matekon kívül minden érettségim 5-ös lett, a biosz pedig 90% felett sikerült...

2012. márc. 12. 14:18
 20/21 anonim ***** válasza:
100%

Véletlenül találtam rá pont erre a kérdésre, és elolvastam pár hozzászólást, választ, és muszáj reagálnom rá.

Először is, én nem nézem le a kétkezi munkásokat, vannak barátaim, jó ismerőseim is, akik korombeliek, és fizikai munkát végeznek. Aki jól végzi, azt tisztelem is érte.

Az igaz, hogy sokan lenézik az ilyen munkát, aminek megvan a maga oka. Ezt most nem részletezem, nyilván ostobaság lenézni a fizikai munkát, és valóban: ha már lenézés, akkor tényleg az értelmetlen egyetemi szakokat, illetve az azokra járó lusta fiatalokat lehet lenézni.

Viszont az a nagy baj, ami szemet szúrt, és kicsit felbosszantott, hogy az itteni válaszolók közül többen ugyanazt csinálják, ami ellen most felszólaltak. Lenézik például az informatikusokat azért, mert a gép előtt ülnek "kényelmesen" meg ilyenek. Sokan vannak, "divatos", stb. Legalábbis a hozzászólásokból számomra ez jött le. Meg ugye a többi irodakukac, stb.

Idézek:

"persze programozóként fincsibb a golyókat mereszteni :)"

1) Programozóként ugyanúgy rengeteg stressz éri az embert

2) A szellemi munka is baromi kimerítő és fárasztó tud lenni.

3) Fizikailag is fárasztó, ha valaki a gép előtt rohad, hisz ez a munkája.

4) Az igazán jó programozó, aki teszem azt a BME-n végzett, nem kis erőfeszítés árán jutott el odáig, ahol most tart. Persze vannak bölcsészkarok, ahol elég lazán el lehet lenni, de a mérnökszakmák pl. tipikusan azok a szakmák, ahol nem csak a vizsgaidőszakban kell tanulni.

És mondom, ezt nem a szabadbölcsészekre értem, de ne nézzük már le az úgymond "értelmiségi" szakmákat csak azért, mert a hülye értelmiségiek lenézik a fizikai munkát. Én is egyetemista vagyok, nem is akarok fizikai munkát végezni, de ettől még dolgozom, és fogok is dolgozni.

Az értelmiségi kifejezés önmagában nagyon elcseszett, hiszen egy fizikai munkás lehet éppolyan értelmes, intelligens, sőt okosabb, mint egy csomó szellemi munkát végző egyén.

Mindenesetre én nem akarok később sem sok izzadsággal kevés pénz keresni. Tudom, hogy nem könnyű, és sokszor még egy jó diplomával és tehetséggel sem megy az állástalálás, de azért én bízom benne, hogy akár azzal, amit tanulok, akár mással sikerül sokra vinnem, és nem kell számolnom a forintokat, hogy kijöjjön minden a hónap végére.

És nem, nem büdös a munka. Egyébként a művészet is eszembe jutott ezzel kapcsolatban. Vannak csöves művészek, és vannak, akik milliókat keresnek pár óra alatt (ilyen nagyon kevés van). Aki jó művész, az pedig meg is érdemli szerintem, és nem érdekel, hogy egy tóparton lazulva írta-e meg a világsikerű könyvét, ha tényleg olyan jó lett.

Egyébként jogosak a hozzászólások, el van cseszve a világ e tekintetben.

Bocs a hosszú rizsáért!

20/F

2012. máj. 3. 00:45
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!