Egy PhD hallgató miből él meg, amíg tanul?
Nem vagyok már gyerek (hisz elvégeztem egy msc képzést is). Idén 2014-ben végeztem, de nem mertem PhD-ra jelentkezni mert tartottam tőle, hogy nem tudok miből megélni amíg tovább tanulok (25 évesen azért cinkes a szülőkkel eltartatni magam). De fájó pont, hogy nem tanultam tovább így bújkál bennem a kisördög, hogy jövő nyáron mégis megpróbálom. Miből fogok megélni amíg tanulok? lehet nappalis phd képzés mellett dolgozni?
Főleg tapasztalt emberek válaszának örülnék, de bárki kifejtheti a véleményét :)
25/F
Köszönöm a választ, és részben igazad van. De azért azt hozzátenném, hogy Magyarországon nem úgy mennek a dolgok hogy hogy csak úgy konferenciázgatunk meg konzultálgatunk és leesik a nagy lóvé. Egy nyamvadt TDK-t nem tudtam véghezvinni egyetem alatt mert jöttek a problémák. Elromlott a (amúgy kb 30-40 éves) mérőeszköz, fél évig nem rendeltek hozzá alkatrészt mert nincs pénz. Még hónapok mire megszerelték. Másik tanszék nem engedte használni az övét mert túlterhelt a gép és piszlicsáré MSc hallgatónak nem adják oda. Ha konferenciákra akarsz menni vagy hasonló akkor verjed a valagad a földhöz, hogy egyáltalán elmehetsz, nemhogy még pénzt is kapj érte. Külföldre menni azért kell egy tőkealap. Ahhoz, hogy kiharcolj magadnak dolgokat kell egy karizma és egy jól fejlett beszélőke. Én nem az az embereknél taposós teperős típus vagyok, nekem nem olyan egyszerű lebratyizni a fél egyetemmel azért hogy kiváltságokat kapjak.
Az meg hogy nem tudom hogy zajlik egy phd képzés szimplán azért van, mert még nem vettem részt benne. Ami papíron levan írva azt tudom én is (östztöndíj, maximum részmunkaidőben dolgozhatsz, minimum 300 óra félévente kutatás+oktatás+előadás sb). Én arra lettem volna kíváncsi, hogy a gyakorlatban hogy működik ez. Pl mennyire rugalmasak a tanárok, lehet e pl egy heti 3x8 órás pozit elvállalni mellette előadások mennyire kötelezőek és mégis miket kell tanulni (hisz mindenki mást kutat, hogy lehet egy egységes órarend vagy hogy van ez?) Ilyesmi.
Jól hangzik a 240 ezres ceu ösztöndíj, 10 éve kaptam fokozatot, nem keresek ennyit.
A többi esetfüggő: ösztöndíjas voltam, anno elvoltam belőle albérletben, mellette tudtam dolgozni heti 10-15 órát, bejárni kellett az órákra, heti egy nap volt.
Munkáltatód is támogathatja a képzésed - meghatározott mértékig és feltételek mellett – kedvezményes béren kívüli juttatásnak minősül. Évi max 500e Ft-ig támogathat.
(Véleményem az olvasottak alapján. Azért tagadod és azért kezelnek gyerekként, mert az vagy!
Mi sem bizonyítja jobban, mint a saját hozzászólásod.
"Tudok gratulálni ahhoz, hogy te még sohasem értél válaszúthoz az életben."
Lehet kívülről úgy tűnhet az Úr hozzászólása, -minden klaffol az életében, de oltári nagy naívság azt hinni, hogy beleült a jóba.)
"Tudok gratulálni ahhoz, hogy te még sohasem értél válaszúthoz az életben" Ez egy szarkasztikus beszólás akart lenni a válaszoló ezen állítására:
"Ja, és ez a "nem vagyok már gyerek" elég viccesen hangzik, párosítva azzal a ténnyel, hogy azt sem tudod mihez kezdj."
Nyilván neki is kellett döntéseket hozni, és nem feltétlenül döntött jól. De ennek ellenére ő pusztán amiatt, hogy egyetem után nem rögtön tanultam tovább, hanem elmentem dolgozni és ennek a döntésemnek a helyességében csak most bizonytalanodtam el, úgy jellemzett, hogy "nem tudom mihez kezdjek". Erre reagáltam szarkazmussal....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!