Szerintetek merjek-e vállalkozni államháztartási mérlegképes könyvelő tanfolyamra, abban a tudatban, hogy 23 éve érettségiztem egy közgazdasági szakközépiskolában, és azóta nem foglalkoztam ezzel a témakörrel?
Pénzügyből és könyvvitelből érettségiztem 5-re és 4-re.
A tanfolyam elvégzése után ezzel a végzettséggel szeretnék elhelyezkedni, és a munkámat felelősséggel végezni. (Már megérdeklődtem, felvennének a tanfolyamra ezzel a végzettséggel.)
Szerintem azzal, hogy 23 éve érettségiztél nem lenne gond. Ha akarod akkor megy, menne.
Nekem eléggé gyanús, hogy hol és mit érdeklődtél meg, mert 2014. januártól változott a szabályozás. Kizárt, hogy egy közgazdasági szakközepes érettségivel elkezdheted a képzést!!
2014 előtti időszakban ez igaz volt, csak sima (akár gimnáziumi) érettségi is elég volt hozzá, viszont 1,5 év volt tanfolyami rendszerben a képzés. És mindenki csak sima mérlegképes könyvelő lett, utána lehetett szakosodni további 0,5 alatt pl. államháztartási szakirányba. (bár ez nem volt kötelező)
2014-től viszont már csak 320 óra...azt kb. 0,8 év a képzési idő közepes intenzitású tanfolyamon. Ehhez kérnek előképzettséget, gazdasági okj szakmát, jogszabály sorolja fel, hogy mik az elfogadott szakmák a tanfolyam elvégzéséhez bemenetként. Ez egyből szakosodik valaki, nincs általános sima mérlegképes könyvelő tanfolyam.
Azt, hogy neked az érettségidet elfogadják bemenetként, nem azzal kevered, hogy először egy pénzügy-számviteli ügyintéző okj képzést csinálsz meg 2 év alatt, és utána további 0,8 évre maradsz még megszerzed az államháztartási mérlegképet?
A kérdező vagyok, először is köszönöm szépen a válaszokat.
Az első válaszolónak írom, hogy a középsuliban eléggé keményen számonkérték az anyagot, jól is tanultam, de a tudásom már halovány. Amúgy munkanélküli vagyok már régebben.
A második válaszolónak azt tudom írni, hogy az elmúlt hónapban érdeklődtem egy közismert (tanfolyamokat szervező) társaságnál, és közölték velem, hogy a képesített könyvelő végzettségem most már elegendő akár az államháztartási mérlegképes könyvelő tanfolyam elkezdéséhez is. Amúgy ha beütjük a keresőbe azt, hogy államháztartási mérlegképes könyvelő OKJnet, akkor kihozza, hogy milyen bemeneti feltételeket ír elő a legújabb szabályozás. A legeslegutolsó pontban lehet olvasni, hogy a képesített könyvelő képesítés is elegendő.
Kérdésedben nem írtad hogy, érettségivel képesített könyvelő végzettséget is kaptál.így már más a helyzet, mert akkor elméletileg megvan a "szükséges okj végzettséged", max akkor nem nevezték még okj-nek mert a fogalom sem létezett.
Vágjál bele, menni fog. Sok sikert hozzá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!